Υποκριτική και Κουκλοθέατρο

Michel Villée (Βέλγιο)

27 Αυγούστου - 2 ΣεπτεμβρίουΔιάρκεια: 35 ώρες +
Ωράριο: 10.00 – 14.00 & 17.00 – 20.00
Περιορισμένες θέσεις (max 18)


Το εργαστήριο θα ξεκινήσει με τις βασικές αρχές χειρισμού της  κούκλας. Θα ανακαλύψετε τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο έργο που πραγματοποιείται σε συσχετισμό (δηλαδή όταν ο κουκλοπαίκτης «εξαφανίζεται») με το έργο που πραγματοποιείται ως αποσύνδεση (όταν ο κουκλοπαίκτης είναι ένας χαρακτήρας της ιστορίας).

Θα πραγματοποιήσουμε επίσης και ασκήσεις που στοχεύουν στην ανάλυση των ερωτημάτων του θέματος της εστίασης, με ή χωρίς μαριονέτα. Τι κοιτάει το κοινό;
Κάνοντας αυτό, θα συνεχίσουμε με ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς με επίκεντρο την αλληλεπίδραση μεταξύ του κουκλοπαίχτη και της μαριονέτας, τόσο στο έργο του συσχετισμού όσο και της αποσύνδεση. Ο στόχος είναι να ανακαλύψουμε μαζί πώς να κάνουμε ένα ζωντανό αυτοσχεδιασμό, αλλά και ένα αυτοσχεδιασμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία της συγγραφής μιας ιστορίας.

Θα αναπτύξουμε επίσης μέσα στη διάρκεια της εβδομάδας ένα μικρό έργο βάζοντας μαζί όλους τους κουκλοπαίκτες και τις μαριονέτες, σχηματίζοντας χορωδία.
Κάθε μέρα θα ξεκινάει με ένα ζέσταμα. Στη συνέχεια θα περνάμε από διάφορες ασκήσεις, τελειώνοντας την ημέρα με αυτοσχεδιασμό, σόλο ή σε ομάδα.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες κουκλοπαίχτες και μη, performers, και γενικά καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν την κούκλα ως μέσο έκφρασης.

Κάθε συμμετέχων θα πρέπει να φέρει μαζί του μία πλήρους μεγέθους κούκλας, άμεσου χειρισμού, εφαπτόμενη ή μη στο σώμα του.

Κάθε απόγευμα, από την πρώτη κιόλας μέρα, θα ενώνουμε ήχο κι εικόνα: το υλικό που θα παράγεται στα πρωινά σεμινάρια των εργαστηρίων κουκλοθεάτρου θα «παντρεύεται» με ζωντανή μουσική, πάντα σε συνεργασία με τους συντονιστές των μουσικών εργαστηρίων.

Όλοι μαζί, με τη βοήθεια ενός σκηνοθέτη  - διευθυντή σκηνής (Κωνσταντής Μιζάρας) και μίας μουσικού (Ειρήνη Ζγουρίδου) στα δυο σκέλη του κάθε σεμιναρίου (πρωινό και απογευματινό) θα συμπράξουμε για την παραγωγή μικρών σπουδών μουσικοοπτικής αφήγησης.

Με στόχο τη συμμετοχή του συνόλου των συμμετεχόντων θα δημιουργήσουμε ένα είδος βαριετέ με μικρά νούμερα κάνοντας: σχεδιασμό, πρόβα, συνολική σύνθεση «στο φτερό!», δηλαδή παραστάσεις που θα παίζονται η μια μετά την άλλη, είτε σαν συνολική σύνθεση, είτε διάσπαρτα στο χώρο σε αέναη επανάληψη, την οποία το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει στο πλαίσιο ενός περιπάτου.


Michel Villee smlMichel Villée
www.unetribu.be

Ο Michel σπούδασε θέατρο και κινηματογράφο στις Βρυξέλλες (Ακαδημία Kleine). Αποφοίτησε τον Ιούνιο του 2010. Συμμετείχε στη δημιουργία της παράστασης Que Faire που έχει παιχτεί στο Βέλγιο και τη Γαλλία το 2010 και το 2011. Έχει εργαστεί για αρκετές εταιρείες θεάτρων ως ηθοποιός, πριν γίνει κουκλοπαίκτης. Δημιούργησε με άλλους 7 καλλιτέχνες τη συλλογικότητα Une Tribu (A Tribe). Είναι μέλος των ομάδων που δημιούργησαν την παράσταση GASPARD, μια μικρή παραλλαγή των 20 λεπτών όπου έχει παιχτεί στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και την Ελλάδα. Στη συνέχεια συμμετείχε στη δημιουργία της παράστασης  La Course, που παρουσιάστηκε κυρίως στο Βέλγιο και τη Γαλλία. Στην παρούσα φάση είναι απασχολημένος με νέα έργα για τη συλλογικότητα, Blizzard (ως «προπονητής» κουκλοθεάτρου), La Brèche (ως συγγραφέας και κουκλοπαίκτης) και  November (ως συγγραφέας και διευθυντής). Εκτός από αυτά τα έργα με τη συλλογικότητα, έχει εργαστεί και  για άλλες εταιρείες ως συγγραφέας, ηθοποιός ή για να συνοδεύσει την εξέλιξη των μαριονετών σε διάφορα shows ("Pépi" / compagnie Paulette Godart, στο Βέλγιο, Giraffe / Hop Signor, στην Ελλάδα , "Pantera" στο Βέλγιο, ...)
Ήταν επικεφαλής του εργαστηρίου "χειρισμού μαριονέτας" στο διεθνές εργαστήρι PLAN B που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες το 2015, σε συνεργασία με τη Natacha Belova και το Théâtre de Galafronie. Αναλαμβάνει τακτικά σεμινάρια διαφορετικών τεχνικών, με επαγγελματίες ή μη επαγγελματίες κουκλοπαίκτες.