Εργαστήριο SEEd[σπόρυ]

Εντατικό σεμινάριο χορού & τεχνικής Alexander με ζωντανή μουσική

Γεωργία Παΐζη (GR/UK), Θοδωρής Ζιάρκας (GR/UK)

6 - 12 ΑυγούστουΔιάρκεια: 40 ώρες
Ωράριο: 10.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00
Γλώσσα: Ελληνικά, Αγγλικά


Το project SEEd αποτελεί μια πρακτική αυτοσχεδιασμού που χαρτογραφείται μέσα από τη σχέση της κίνησης με τη μουσική, με τεχνικό υπόβαθρο τη μέθοδο Alexander. Η Γεωργία και ο Θοδωρής διδάσκουν μαζί στα πλαίσια του SEEd από το 2015, με βάση το Λονδίνο. Τα υλικά του εργαστηρίου εμπνέονται από την ποιητική κυριολεξία της ανθρώπινης ανατομίας, τη φυσιολογία των φυτών, τα μοτίβα της φύσης, τις τροχές των πλανητών... Τα εργαλεία του εργαστηρίου έχουν την καταγωγή τους στη μέθοδο Alexander (και οι δύο διδάσκοντες είναι πιστοποιημένοι δάσκαλοι), τις τεχνικές Somatics, τη Βιωματική Ανατομία, καθώς και στην κληρονομία του Judson Church.

Προφορικές οδηγίες, ήπιες χειρονομίες, ποιητικές/μεταφορικές εικόνες, αντικείμενα, ανατομικά μοντέλα, ζωντανή μουσική, scores - το μάθημα αποτελείται από ενότητες ομαδικού αυτοσχεδιασμού που αρθρώνονται σε πραγματικό χρόνο, ασκήσεις hands-on σε ζευγάρια, μικρές ατομικές συνεδρίες, καθώς και ενότητες στιγμιαίας σύνθεσης (ατομικά, ομαδικά και σε ντουέτα) που ονομάζουμε responsive choreography scores, και που διερευνούν την κοινή εμπειρία της ακρόασης. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί τόσο στο στούντιο, όσο και στο φυσικό περιβάλλον.


Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές χορευτές, μουσικούς, και performers, αλλά και σε έμπειρους ερασιτέχνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, η Γεωργία και ο Θοδωρής θα διδάσκουν Alexander και ατομικά, κατόπιν ραντεβού.

Eπικοινωνία με τους εισηγητές:
τηλ. 6909853355
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
https://www.georgiapaizi.com/seed-tchΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ALEXANDER αποτελεί αναπόσπαστο εργαλείο του χορευτή, του μουσικού και κάθε είδους performer. Συμβάλλει στην κατανόηση της μυοσκελετικής μηχανικής και της κινητικής μας ρουτίνας, καλλιεργεί την κιναισθητική νοημοσύνη, προσφέρει ισορροπία, συντονισμό και ευκολία στη στάση και την κίνηση, και ενισχύει τη φυσική παρουσία, την ψυχοσωματική εγρήγορση και την τεχνική επάρκεια. Ο τρόπος που προσλαμβάνουμε το περιβάλλον και ανταποκρινόμαστε σε αυτό, καθώς και οι κινητικές συνήθειες που αναπτύσσουμε εξαιτίας της εκπαίδευσης και της εργασίας μας, παρεμβαίνουν στην οργανική ισορροπία του σώματος, περιορίζοντας τις δημιουργικές μας δυνατότητες, φέρνοντας πόνο και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ιδιοσυγκρασιακών νοσημάτων. Σε αυτό το σεμινάριο θα δοκιμάσουμε να ξανακουρδίσουμε αυτή την οργανική ισορροπία, και να ανακαλέσουμε το χώρο που μας αντιστοιχεί (το ύψος μου, το βάθος μου, το χώρο που είμαι εγώ), επανασυνδέοντας την τεχνική αρτιότητα με τις δημιουργικές διαδικασίες ανάδυσης του χορού και της κίνησης.

Η Ida P. Rolf (Rolfing), ο Moshe Feldenkrais (Feldenkrais Method), η Joan Skinner (Skinner Releasing Technique), η Trisha Brown, η Gill Clarke, και η Pauline Oliveros (Deep Listening), είναι κάποιοι από τους πιο αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς του χορού, της μουσικής και της κίνηση που αναφέρουν τη συμβολή της μεθόδου Alexander στην πρακτική τους.ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ SEEd

ΑΒΓΟ | Θεσσαλονίκη | 2018 | https://avgo.music-village.gr/gr/component/k2/item/254-theseed
DOCK11 | Βερολίνο | 2018 | http://www.dock11-berlin.de/index.php/cat/2_3/id/p576_the-SEED-intensive-workshop-.html
Chisenhale Dance Space | Λονδίνο | 2017 | http://www.chisenhaledancespace.co.uk/whatson/the-seed/
Trip Space Projects | Λονδίνο | 2015 - 2016 | http://www.tripspace.co.uk/workshop/81/metafora-laboratory/


Γεωργία Παΐζη
www.georgiapaizi.com

cv georgiaΗ Γεωργία είναι χορεύτρια και δασκάλα της μεθόδου Alexander, με βάσεις στο Λονδίνο, την Αθήνα και το Βερολίνο. Σπούδασε χορό (MA Creative Practice - Dance Professional Practice, Trinity Laban - Independent Dance), μελέτησε ανατομία & φυσιολογία (College of Cranial-Sacral Therapy) και εκπαιδεύτηκε στη μέθοδο Alexander (mSTAT, LCATT) στο Λονδίνο, καθώς και θεωρία του χώρου (ΜΑ Σχεδιασμός του Χώρου, Αρχιτεκτονική Σχολή, ΕΜΠ) και σκηνογραφία (ΒΑ Θεατρικές Σπουδές, ΠαΠελ) στην Ελλάδα. Μελετά και ασκεί το μεταμοντέρνο χορό (new dance) και τις τεχνικές somatics από το 2005 (SRT, BMC, AM, CI κ.ά. με περισσότερους από 60 διακεκριμένους δασκάλους σε Ευρώπη & ΝΥ). Η δουλειά της κινείται σε δύο κατευθύνσεις: την πρακτική του αυτοσχεδιασμού ως γυμνή τεχνική, και την κοινή εμπειρία της ακρόασης, με εργαλεία τη μεταφορά, τη σημειογραφία, και την εμπειρία του χώρου.
Θοδωρής Ζιάρκας
www.thodorisziarkas.co.uk

thodoris cv
Ο Θοδωρής είναι μουσικός και συνθέτης από τη Ρόδο. Μεγαλώνοντας με τους ήχους της ελληνικής λαϊκής μουσικής και παίζοντας κυρίως τοπικά όργανα όπως η λύρα και η τσαμπούνα, εξελίχθηκε μέσα από τον πειραματισμό, καταλήγοντας στο κοντραμπάσο. Είναι ιδρυτικό μέλος των Valia Calda, ενώ εμφανίζεται τακτικά με τους London Improvisers Orchestra, Bonnendis, COT, Εsquivo, Amaraterra, το τρίο με τους αυτοσχεδιαστές Τάσο Στάμου & Στέφανο Χυτήρη. Έχει συνεργαστεί ένα μεγάλο φάσμα καλλιτεχνών (J. Kjær, J. Allsopp, B. Wang, A. Bohman, O. Brice, A. Homler, T. Giles, E. Litany, Α. Πολυζωγόπουλος, Μ. Πάππος, Μ. Κουλουμής, Μ. Αχαλινωτόπουλος κ.ά.). Είναι δάσκαλος της τεχνικής Αλεξάντερ.