Χορεύοντας την Ιεροτελεστία της Άνοιξης

Χορευτικό εργαστήρι και παρουσίαση πάνω στη μουσική του Igor Stravinsky 

Συντονισμός - εμψύχωση: Ταξιάρχης Βασιλάκος


19 - 25 ΑυγούστουΔιάρκεια: 33 ώρες
Ωράριο: 10.00 – 14.00 (ομάδα εργαστηρίου)
17.00 – 19.30 (ομαδικά sessions, εργασία με άλλες ομάδες, διαλέξεις)
Περιορισμένες θέσεις (max 18)
Γλώσσα: ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά


Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης είναι μια πλούσια και γενναιόδωρη μουσική που παρέχει μια πλούσια παλέτα χορευτικών προσεγγίσεων. Με αφορμή τη μουσική θα εξερευνήσουμε πώς μπορεί να σωματοποιηθεί και να χορέψουμε όντας ένα με αυτήν. Να την ακολουθήσουμε, να προηγηθούμε, να συναντηθούμε, να αναπνεύσουμε τον ίδιο αέρα, να συμπορευτούμε.
Στο εργαστήρι θα δουλέψουμε ομαδικά, θα αυτοσχεδιάσουμε, θα μάθουμε δοσμένες χορευτικές φράσεις μοντέρνου και σύγχρονου χορού, θα προτείνουμε δικές μας ενώ θα δουλέψουμε και τεχνικά.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν γνώση μιας σωματικής πρακτικής. Επαγγελματίες και ερασιτέχνες ή σπουδαστές χορού, τσίρκου, ηθοποιοί με ιδιαίτερη σωματική οπτική, μουσικοί με ενδιαφέρον και κλίση στις παραστατικές τέχνες κ.α.

Στο τέλος του κύκλου θα γίνει χορευτική παρουσίαση με ζωντανή εκτέλεση του έργου Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Igor Stravinsky (πιάνο για τέσσερα χέρια).


Συνιστώμενος εξοπλισμός: μαλακά/το δυνατόν ευέλικτα παπούτσια, δεδομένου ότι θα δουλέψουμε πάνω σε διαφορετικές επιφάνειες: γη, ξύλινο πάτωμα και πέτρα (πλακόστρωτο). Προαιρετικά στρώμα yoga ή υφασμάτινο.


cv taxiarhis 2019Ταξιάρχης Βασιλάκος
Χορευτής, χορογράφος, μουσικός, παιδαγωγός, περφόρμερ
http://lesdonquichottes.weebly.com

Από μικρή ηλικία ξεκίνησε σπουδές ακκορντεόν και πιάνου. Εισήχθη στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Παν/μίου Αθηνών και ξεκινά χορό στη σχολή Νίκης Κονταξάκη. Αποφοιτά απ'την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και με υποτροφία του ΙΚΥ συνεχίζει τις σπουδές του στη Γαλλία, όπου παρακολουθεί τη μέθοδο barres flexibles της Wilfride Piollet και Jean Guizerix, το πρόγραμμα του Atelier de Paris - Carolyn Carlson, καθώς και του Centre National de la Danse - Pantin.
Το χαρακτηριστικό του ως παραστατικού καλλιτέχνη είναι η σχέση της μουσικής με τον χορό και η σχέση του σύγχρονου έντεχνου χορού με τις συλλογικές και προσωπικές ρίζες του ανθρώπου.
Έχει χορογραφήσει τα σόλι Αγάπη μου (Παρίσι, Poissy, Αθήνα, Μάνδρα, Ηράκλειο 2009-2011), Zeïbékiko Aujourd'hui (Ramdam-Lyon 2012), Η Κραυγή (Κόνιτσα και Αθήνα 2014), L'Emigrec (Paris, Αθήνα, St Brieuc Quintin - Βρετάνη, Festival Danses Ouvertes de Fontenay-aux-Roses 2014-2017), Le-Corbusier (Χανιά 2016), και ομαδικά All Is One (Paris και λατομείο στη Μάνδρα Αττικής 2012-2013), Ήπειρος Συλλογική Μνήμη (Κόνιτσα 2016).
Ως χορευτής έχει συνεργαστεί με το χορογράφο Αντώνη Φωνιαδάκη στις παραγωγές (Urge, Mistify, Romeo and Juliette) με παραστάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Παρίσι, Κουόπιο (FN), Τρέντο και Βρυξέλες, την ομάδα Les Âmes Fauves (Akoma Mia Volta, Toulouse, Castanet, Labruguière, 2015-2016) καθώς επίσης και με την ομάδα Trajectoire (Tree Partition) και Geraldine Armstrong με παραστάσεις σε Poznan, Rennes, Landerneau, Casablanca κα.
Η ιδιότητά του ως μουσικού με χορευτική και θεατρική κατάρτιση αξιοποιήθηκε στην σκηνοθετημένη παράσταση τσίρκου Charrois Insolites του Ecole Nationale des Arts du Cirque de Rosny (σκην. Jean Guizerix, 2017), ενώ ως τραγουδιστής-μουσικός, ηθοποιός και χορευτής ερμήνευσε τον Eamon στο μιούζικαλ Once (Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής 2018-2019) σκηνοθεσία Ακύλλας Καραζήσης.
Στις συνεργασίες του συμπεριλαμβάνονται χορογράφοι όπως Richard Alston (Gipsy Mixture, 2010), Δημήτρης Παπαϊωάννου, Χάρης Μανταφούνης , Haïm Adri, Κων/νος Μίχος, Jonathan Hollander, Nanami Kohshou (butoh), Sandrine Robin, Risa Steinberg (χορ. Jose Limon) Claire Cauquil, Γωγώ Πετραλή, Αφες Ανυφαντάκη κα.
Είναι συνδημιουργός παιδικών παραστάσεων: Κουτό Κουτί (2018 Κρήτη) μαζί με τον Björn Grambow και Washable (2014 Paris) της Nima ben David.
Χορεύει και παίζει μουσική σε κονσέρτα μουσικής, εφαρμόζοντας τη πρωτότυπή του προσέγγιση "dancing the juices that music produces" (σύνολο Trio Tzane σε Παρίσι, Poissy και Rouen.
Ως μουσικός συμμετέχει σε σύνολα σύγχρονης και παραδοσιακής μουσικής. Δισκογραφία: "Μακροβούτι" του Θέμου Σκανδάμη (Καθρέφτης, 2008) και Γαϊτάνι του Trio Tzane (Naïve, 2010).
Έχει διδάξει κλασικό και σύγχρονο χορού στο καλλιτεχνικό σχολείο Γέρακα (2011-2012), το Conservatoire Régional de Courneuve-Aubervilliers (2014), μουσική και χορό για το νηπιαγωγείο Mangui (Bondy 2014-2016) στη Γαλλία.
Έχει κάνει "Μουσική στην Κοινότητα" για σχολείο παιδιών προσφύγων στην Αθήνα στα πλαίσια πτυχιακής εργασίας του Παν/μιου Αθηνών, διάρκειας τριών μηνών.