«Nama…Pur»

Εργαστήριο πολυρυθμικής μουσικής πράξης – Παράσταση (α΄ εκτέλεση)

Συντονισμός – εμψύχωση – artist in residency: Άντης Σκορδής


19 - 25 ΑυγούστουΔιάρκεια: 33 ώρες
Ωράριο: 10.00 – 14.00 (ομάδα εργαστηρίου)
17.00 – 19.30 (ομαδικά sessions, πρόβες, εργασία με άλλες ομάδες)
Γλώσσα: αγγλικά, ελληνικάΘέμα του εργαστηρίου είναι η μουσική τελετουργία με πολυρυθμικές βάσεις και η παρουσίαση, σε πρώτη εκτέλεση του έργου του Άντη Σκορδή, το οποίο θα γραφτεί ειδικά για τον κύκλο «Το παλλόμενο σώμα» του Μουσικού Χωριού. Το εργαστήριο εστιάζει στις τεχνικές της Καρνατικής μουσικής και της Γκάμελαν, με απώτερο σκοπό την εκτέλεση πολύπλοκων ρυθμικών/πολυρυθμικών διατάξεων μέσα από τη διδασκαλία των μαθημάτων και την εμπειρία εκτέλεσης του νέου έργου.

Απευθύνεται σε μουσικούς διαφόρων επίπεδων, που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τη ρυθμική τους αντίληψη μέσα από θεωρητικό αλλά και πρακτικό πλαίσιο.

Ειδικά για τις ανάγκες του έργου απαιτείται η παρουσία
6 - 12 μουσικών, τραγουδιστών και εκτελεστών μουσικών οργάνων


Πλάνο εργασιών:

Πρωινά εργαστήρια (10.00 – 14.00)

Στο εργαστήριο θα μελετήσουμε το ρυθμό μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις, με επίκεντρο την Καρνατική μουσική και την Γκάμελαν. Μέσα από τις τεχνικές της Καρνατικής μουσικής, θα αναπτύξουμε την έννοια της πολυρυθμίας (συνύπαρξης δύο ή περισσότερων ρυθμών σε μια χρονική στιγμή), θα εκτελέσουμε πολύπλοκες ρυθμικές διατάξεις, και θα διδαχθούμε μεθόδους για τη βελτίωση της αίσθησης του παλμού. Παράλληλα, μέσα από τις τεχνικές της Γκάμελαν θα εστιάσουμε σε θέματα συγχρονισμού, συντονισμού και ρυθμικής αντίστιξης που αφορούν την ομάδα. Στο εργαστήριο θα εκτελούμε τα νέα ρυθμικά ζητήματα λεκτικά με την μέθοδο Konnakol (ta-ke-di-mi), την οποία χρησιμοποιούν στην Ινδία.

Αναλόγως του επιπέδου του κάθε μουσικού, θα γίνεται εισαγωγή σε απλές/μέτριες/πολύπλοκες διατάξεις που εμπεριέχουν τα συγκεκριμένα ρυθμικά ζητήματα

Απογευματινές πρόβες:

Μέσα από τις απογευματινές πρόβες θα μεταφέρουμε τις τεχνικές που διδάχθηκαν στα πρωινά εργαστήρια στα όργανα/φωνές. Κατ’επέκταση θα τις εφαρμόσουμε για την εκτέλεση της νέας σύνθεσης του Άντη Σκορδή, αλλά και σαν βάσεις για αυτοσχεδιασμό. Η νέα σύνθεση θα περιέχει τα ρυθμικά ζητήματα που καλύψαμε, μαζί με άλλα στοιχεία της Καρνατικής μουσικής, της Γκάμελαν και της σύγχρονης κλασικής μουσικής. Η σύνθεση θα παρουσιαστεί την τελευταία μέρα της περιόδου, σε συγκεκριμένη συναυλία.

Σύνθεση:

Το κομμάτι που θα παρουσιαστεί θα έχει διάρκεια περίπου 25-30 λεπτών και θα είναι γραμμένο με βάση την διαθεσιμότητα των οργάνων. Το κομμάτι θα έχει θέμα ένα αφηρημένο κόσμο, παρμένο από το μυθιστόρημα “Αργός Σίδηρος” του Σωφρόνη Σωφρονίου. Η νέα σύνθεση θα αναπαραστήσει μια μουσική τελετουργία μέσα από το περιεχόμενο του μουσικού θεάτρου, που σκοπό έχει να οδηγήσει τους εκτελεστές και το ακροατήριο σε ένα αφηρημένο/χαοτικό κόσμο, όπου η ανασφάλεια του άγνωστου μπορεί να οδηγήσει σε νέα ανεξερεύνητα μέρη της ύπαρξής μας. Η μουσική, ως κύριο εργαλείο της τελετής, θα εστιάζεται σε πολυρυθμικές διατάξεις, κατασκευάζοντας έτσι μια πολυσύνθετη ακουστική ροή αντίστοιχη με την Ινδονησιακή Γκάμελαν.

Το νέο κομμάτι θα αφήσει χώρο και για αυτοσχεδιασμό του κάθε μουσικού.
Άντης Σκορδής
cv skordis 2019

Ο Άντης Σκορδής γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1983. Σπούδασε σύνθεση στο Berklee College of Music και ακολούθησε με μεταπτυχιακές σπουδές στη σύνθεση στο Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ. Πέραν της σύνθεσης, ο Άντης κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ στη Καρνατική μουσική και μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Γκάμελαν (παραδοσιακή μουσική της Ινδονησίας) από το ISI Denpasar της Ινδονησίας.

Ο Άντης έχει συνθέσει όπερες, συμφωνικά έργα, έργα μουσικής δωματίου, ορατόρια και μουσική για χορό και για ταινίες μικρού μήκους. Η μουσική του έχει παρουσιαστεί σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία σε συναυλίες και φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής. Έχει επίσης δημιουργήσει μουσικές παραστάσεις με νεοσύστατες ομάδες τις οποίες διέυθυνε, σε ορυχεία, ναούς, εγκαταλελειμένα κτίρια, μουσεία, κ.α. Η μουσική του έχει διακριθεί με βραβεία και χορηγίες από την Ολλανδία, Ινδονησία, Κύπρο, Μεξικό, Η.Π.Α και Ισλανδία. Μεταξύ άλλων, έλαβε το Βuma Toonzetters Prize 2012, βραβεύοντας τον με ένα απο τα σημαντικότερα βραβεία σύνθεσης στην Ολλανδία, το 1ο βραβείο στο διεθνές διαγωνισμό σύνθεσης Symphony for Asia στη Κορέα, το 1ο και 2ο βραβείο σε διαγωνισμούς σύνθεσης από τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, και άλλα. Πέραν της σύνθεσης, διδάσκει Καρνατική μουσική στο κονσερβατόριο του Άμστερνταμ, είναι ιδρυτής του σχήματος ελέυθερου αυτοσχεδιασμού «Brain Masturbation” και του σχήματος συγχρονης μουσική «ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑ» το οποίο διευθύνει.

Η μουσική του Άντη βρίσκει έμπνευση στην αρχέγονη ανθρώπινη φύση, η οποία εκφράζεται μέσα από μία σύγχρονη μεθοδολογία στην σύνθεση του. Πρόσφατα του έργα βρίσκουν ερεθίσματα από τελετουργικές και μυστικιστικές διαδικασίες ανά το παγκόσμιο. Αυτά τα ερεθίσματα εκφράζονται ως μια απεικόνιση μιας σύγχρονης τελετής χαρακτηριζόμενη από ένταση, μυστικισμό και σκότος.