Μουσική επί σκηνής / μουσική σύνθεση και δραματουργία

Συντονισμός – εμψύχωση: Περικλής Λιακάκης - Νίκος Κυπουργός

26 Αυγούστου - 1 ΣεπτεμβρίουΔιάρκεια: 33 ώρες
Ωράριο: 10.00 – 14.00 (ομάδα εργαστηρίου)
17.00 – 19.30 (ομαδικά sessions, εργασία με άλλες ομάδες, διαλέξεις)
Γλώσσα: αγγλικά, ελληνικά


Στο σεμινάριο αυτό θα αναλυθεί το ζήτημα της Δραματουργίας και πώς αυτή εκδηλώνεται στον κινηματογράφο, την όπερα και το μουσικό θέατρο. Θα αναλύσουμε συγκεκριμένες σκηνές μουσικά, δραματουργικά, αλλά και οπτικά. Πότε ξεκινάει η μουσική σε μια σκηνή; Πότε τελειώνει; Ποιός ο ρόλος της μουσικής σε μια ταινία και γιατί μερικές από τις πιο δυνατές σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου δεν περιέχουν καθόλου μουσική; Ποιά είναι η σχέση μουσικής και sound design; Πώς χαρακτηρίζει ένας συνθέτης στην όπερα μουσικά τους χαρακτήρες του και πώς στον κινηματογράφο; Σκηνές από ταινίες του Χόλιγουντ, του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου καθώς και σκηνές από όπερες και μουσικό θέατρο θα μας βοηθήσουν να δούμε τους παραλληλισμούς και τις διαφορές στο επίμαχο θέμα. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην οπτική διάσταση των σκηνών που θα αναλύσουμε, καθώς, κατά τη γνώμη μας, αυτή πρέπει να είναι η εφαλτήριος για τον συνθέτη που ασχολείται με αυτό το είδος.
Ιδιαίτερα για τους νέους δημιουργούς θα υπάρχει η ευκαιρία να συζητήσουμε δικές τους δημιουργίες. Επίσης θα αναρτηθεί υλικό μικρού μήκους (σκηνές από ταινίες και ταινίες animation) στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι/νες ούτως ώστε να προσθέσουν μουσική στο συγκεκριμένο υλικό. Οι εργασίες αυτές μπορούν να γίνουν πριν την περίοδο των σεμιναρίων, ώστε κατά την περίοδο να έχουμε συγκεκριμένο υλικό προς συζήτηση, ή όμως και κατά την περίοδο των σεμιναρίων ούτως ώστε, να δημιουργήσουμε μαζί μια μουσική για κάποια σκηνή από την αρχή.
Το σεμινάριο απευθύνεται όχι μόνο σε συνθέτες και συνθέτριες αλλά και σε όλους όσους ενδιαφέρονται γενικότερα για την σχέση μουσικής και θεάτρου/κινηματογράφου καθώς και σε αυτούς που θέλουν να κατανοήσουν την τέχνη της όπερας ή του μουσικού θεάτρου από την δραματουργική πλευρά. Θα συντονιστεί από τον συνθέτη Περικλή Λιακάκη και θα πλαισιωθεί τις τελευταίες τρεις μέρες από τον Νίκο Κυπουργό με διαλέξεις και παρουσίαση παραδειγμάτων από το πλούσιο έργο του.


Liakakis 2019Περικλής Λιακάκης
www.liakakiskomponist.com
www.periklisliakakis.com

Ο Περικλής Λιακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σύνθεση στην Ανώτατη σχολή Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης. Για τα έργα του πήρε βραβεία και υποτροφίες από το αυστριακό πρωθυπουργικό γραφείο, την μουσική ακαδημία του Γκρατς, της Βιέννης, την αυστριακή μουσική εταιρία Musikfonds κλπ. Αναθέσεις έργων από την Ακαδημία του Ensemble modern, την πόλη Trossingen της Γερμανίας, το Ensemble Oktoplus, την ορχήστρα της ΕΡΤ κλπ. Μόνιμος συνεργάτης των μουσικοθεατρικών οργανισμών Sirene Operntheater και dramagraz στην Αυστρία. Το 2016 κυκλοφόρησε τριπλό cd με τρεις από τις όπερες δωματίου που έχει συνθέσει από το 2012 έως το 2016. Το 2017 η τελευταία όπερά του “Chodorkowski” τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης εναλλακτικής παραγωγής όπερας στην Αυστρία για τη χρονιά 2015/16. To βραβείο θεωρείται το αυστριακό Όσκαρ.
Παράλληλα με την σύνθεση το ενδιαφέρον του για την φωτογραφία αποτελεί έναν σημαντικό πόλο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. Φωτογραφίες του έχουν αναρτηθεί σε ομαδικές εκθέσεις καθώς και δύο ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα (Depot Gallery 2017) και την Λάρισα (Μύλος 2018).
Ζει στην Βιέννη, διδάσκει στο μουσικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης σύνθεση και ανώτερα θεωρητικά από το 2002 και έχει θέση Επίκουρου καθηγητή στο τμήμα Σύνθεσης και θεωρητικών του Πανεπιστημίου από το 2010.

Kypourgos 2019
Νίκος Κυπουργός
www.nikoskypourgos.com


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε θεωρητικά της Μουσικής και σύγχρονες τεχνικές με τον Γιάννη A. Παπαϊωάννου και παράλληλα Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Παρίσι (1979-83) με υποτροφία του ιδρύματος Ωνάση, στο Κονσερβατουάρ, καθώς και δίπλα στους Mαξ Nτόυτς, Iάννη Ξενάκη, κ.ά. Μελέτησε επίσης Εθνομουσικολογία και Μουσική Παιδαγωγική.
Την πενταετία 1983-88 ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική εκπαίδευση, συμμετέχοντας στη σύνταξη ενός σύγχρονου ελληνικού μουσικοπαιδαγωγικού προγράμματος, και παράλληλα με την διδασκαλία σε ωδεία της Αθήνας και της Καλαμάτας καθώς και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει γράψει φωνητική μουσική (το έργο του KNOTS για 16 φωνές τιμήθηκε με το A΄ Βραβείο στο Διεθνές Βήμα Συνθετών της UNESCO το 1979), ορχηστρική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική χορού, τραγούδια, μιούζικαλ.
Στενός συνεργάτης του Mάνου Xατζιδάκι (Τρίτο Πρόγραμμα, Σείριος, Αγώνες Τραγουδιού κ.ά.) και ενορχηστρωτής σημαντικών έργων του.
Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική για το θέατρο, συνεργαζόμενος με το Εθνικό Θέατρο, το KΘBE, το Θέατρο Τέχνης, το Αμφιθέατρο, το Ανοιχτό Θέατρο, τη Νέα Σκηνή, τις Μορφές, το Θέατρο του Νότου, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, κ.α.
Έχει τιμηθεί με το βραβείο θεατρικής Μουσικής Δημήτρης Μητρόπουλος (1998), το βραβείο Ένωσης Κριτικών για την παράσταση "Σωσμένος" (1991) και το βραβείο Αθηνοράματος για την "Νύχτα της Κουκουβάγιας" και τον "Γυάλινο Κόσμο" (1998).
Ασχολήθηκε όμως και με τη μουσική για τον κινηματογράφο, για την οποία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο του YΠΠO (Rom, 1990 -- Tο Πεθαμένο Λικέρ, 1993 --- Μεταίχμιο, 1994 -- Ελεύθερη Κατάδυση, 1995), καθώς και με το Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Aenigmα est, 1990 -- O Δραπέτης, 1991 --Το Πεθαμένο Λικέρ, 1992 -- Μεταίχμιο και 'Ύποπτος Πολίτης, 1994). H μουσική του για το Πεθαμένο Λικέρ τιμήθηκε και με το Βραβείο Μουσικής στο Διεθνές Φεστιβάλ της Βαλένθια (1993) ενώ το Four Corners of Suburbia με το βραβείο Μουσικής στο Φεστιβάλ Avignon (2006).
Το 2010 ίδρυσε με μία ομάδα Συριανών μουσικών την Ορχήστρα των Κυκλάδων με την οποία έχει δώσει περισσότερες από 30 συναυλίες σε νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ηρώδειο) και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. http://cycladesorchestra.gr