Πίσω από τη μάσκα

Συντονισμός – εμψύχωση: Σίμος Κακάλας

26 Αυγούστου - 1 ΣεπτεμβρίουΔιάρκεια: 33 ώρες
Ωράριο: 10.00 – 14.00 (ομάδα εργαστηρίου)
17.00 – 19.30 (ομαδικά sessions, εργασία με άλλες ομάδες, διαλέξεις)
Γλώσσα: αγγλικά, ελληνικά


Πίσω από τη μάσκα το πρόσωπο του performer εκμηδενίζεται, απελευθερώνοντας το σώμα, και καθιστώντας το διαθέσιμο για κάθε είδους ενσάρκωση.  Είναι ένα μοναδικό εργαλείο που επιτρέπει την έκφραση και την εξερεύνηση παρορμήσεων  σκέψεων και συναισθημάτων. Η μάσκα καταλαμβάνει το σώμα του φέροντα με έναν μοναδικό τρόπο ωθώντας το σώμα του στα όρια και στην εξερεύνηση ενός κόσμου τόσο προσωπικού όσο και συλλογικού.
Χρησιμοποιώντας αρχετυπικά σχήματα που είναι εντυπωμένα στην σύγχρονη κουλτούρα της σωματικότητας έλατε να εξερευνήσουμε αυτή τη σύζευξη σώματος και ρυθμού μέσα από εμβληματικά  κείμενα όπως  ο Ερωτόκριτος, ο Απόκοπος και η Ερωφίλη.
Οι ενσαρκώσεις της ουδέτερης μάσκας και η σκηνική εφαρμογή τους προτείνουν ένα νέο τρόπο δημιουργικής αντιμετώπισης της σκηνής με σαφές πλαίσιο και ανοιχτές προοπτικές.

Ύλη:
Μια εισαγωγή στις ενσαρκώσεις της ουδέτερης μάσκας
Τοτεμικά αρχέτυπα 
Αρχετυπικά σχήματα και πως χρησιμοποιούνται
Εφαρμογή στον δεκαπεντασύλλαβο
Χορικότητα ή πώς τα σύνολα αποκτούν κίνηση και φωνή


Simos Kakalas 2019Σίμος Κακάλας

Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε πέρασε τα πρώτα του επαγγελματικά χρόνια ως ηθοποιός και μέλος του Θ.Ο. Νέες Μορφές υπό την καθοδήγηση του Γ. Παρασκευόπουλου. Η ερευνητική φύση της εργασίας με τη συγκεκριμένη ομάδα και η physical κατεύθυνση θα επηρέαζαν αρκετά τη μετέπειτα πορεία του.
Το 2000 προσλαμβάνεται ως ηθοποιός στο Κ.Θ.Β.Ε. πρωταγωνιστώντας σε αρκετές παραστάσεις του θεάτρου, ενώ παράλληλα αρχίζει να εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη
Το 2003 σχηματίζει την ομάδα που αργότερα θα γίνει γνωστή με την ονομασία Εταιρεία Θεάτρου Χώρος με στόχο ένα μοντέλο θιάσου που να συνδυάζει την έρευνα με την επαγγελματική επιβίωση. Η πολύπτυχη εργασία του με το The Goλfω! project αποτέλεσε και την σκηνική κατάθεση μιας ερευνητικής πορείας 15 χρόνων.
Το 2007 ξεκινά την εργασία του με τον κρητικό δεκαπεντασύλλαβο δουλειά που ολοκληρώνεται σκηνικά με το επίσης πολύπτυχο Erofili Project
Το 2013 παρουσιάζει στην Επίδαυρο το ποίημα Σύσσημον του Ν. Παναγιωτόπουλου.
Το 2018 ολοκλήρωσε ένα κύκλο σκέψης με την παράσταση Ανεμοδαρμένα Ύψη και την Εταιρεία Θεάτρου Χώρος
Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην διάδραση κι εξέλιξη της τέχνης του μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας, διδάσκει στην ανώτερη δραματική σχολή Δήλος.