Η Μουσική του Λόγου - η Μουσική ως Λόγος

Συντονισμός: Κατερίνα Φωτεινάκη, Εύη Φιλίππου

25 - 31 ΑυγούστουΔιάρκεια: 30 ώρες

Ωράριο: 11.00 – 14.00 & 17.00 – 20.00

Γλώσσα: Ελληνικά, Αγγλικά
Η Κατερίνα Φωτεινάκη και η Εύη Φιλίππου συνεργάζονται επί σκηνής από το 2015.
Προτείνουν ένα σεμινάριο για τραγουδιστές / ηθοποιούς / μουσικούς.

Mε εργαλεία την ενασχόληση και των δυο με τον ρυθμό, την εμπειρία της πρώτης πάνω στο ποιητικό τραγούδι, την έρευνά της πάνω σε θέματα μετρικής, και την εξειδίκευση της δεύτερης στα κρουστά ως όργανο του μουσικού θεάτρου, επικεντρώνονται στη σύνδεση της φωνής με τον λόγο, το ρυθμό και τη μελωδικότητά του.

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν:


1. Να ανακαλύψουν στην πράξη με διεξοδικό τρόπο τον ήχο μέσα στα φωνήεντα και στα σύμφωνα των στίχων από τραγούδια που ήδη είναι στο ρεπερτόριό τους.

2. Να πειραματιστούν με την αντίστιξη που προκύπτει από τον παλμό ενός ποιήματος (λόγιου ή δημοτικού) και τον τονισμό του, και να ανακαλύψουν την ποιητική και δραματουργική διάσταση που προκύπτει από την ίδια τη μουσική του λόγου, όλα αυτά ασχέτως νοήματος ή μουσικής επεξεργασίας.

3. Να δουλέψουν πάνω σε ασκήσεις σωματοποίησης του ρυθμού και απομνημόνευσης του με, μεταξύ άλλων, τον τρόπο των ινδικών konnakol.

4. Να αφαιρέσουν τους στίχους τραγουδιών και να τους αναπλάσσουν με άλλα μουσικο-φωνητικά εκφραστικά μέσα.

Το σεμινάριο θα τελειώσει με παρουσίαση υλικού ατομικά και ομαδικά. Το ρεπερτόριο θα καθοριστεί μετά από την πρώτη γνωριμία με τους συμμετέχοντες.

Επίπεδο: απαραίτητη κάποια προηγούμενη ενασχόληση με τη φωνή (θέατρο ή τραγούδι) επαγγελματική ή όχι.

Θα ζητηθεί στους συμμετέχοντες η προηγούμενη απομνημόνευση κάποιων ποιητικών κειμένων και μιας ρυθμικής φόρμας.cv photos fotinaki filippou 2020

Κατερίνα Φωτεινάκη

Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, μελέτησε τη φωνή της στο Εργαστήρι Φωνητικής Τέχνης του ΣπύρουΣακκά (2000 - 2006), μουσική στο Conservatoire de Gennevilliers (Ανάλυση, Σύνθεση, κλασικό τραγούδι) και Μουσικολογία (Master 2) στο Paris 8.

Στην Ελλάδα, διακρίθηκε για την μουσική της δραστηριότητα από διάφορους φορείς, με σημαντικότερο την Ορχήστρα των Χρωμάτων (βραβείο σύνθεσης παιδικού τραγουδιού, 2004). Από το 2006 ζει στο Παρίσιύστερα από πρόταση για συνεργασία τηςAngélique Ionatos, με τηνοποία έχει κάνει δύο δίσκους και πάνω από 200 συναυλίες σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τον Καναδά. Το 2011 κέρδισε το A Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης Τραγουδιού (Ελληνικό Σχέδιο – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών).


Ο προσωπικός δίσκος της ΤΖΙΤΖΙΚΙΑ (Accords Croisés – Harmonia Mundi) επιλέχθηκε από την εφημερίδα Le Monde ως ένας από τους 5 καλύτερους για το 2014 και κέρδισε τη διάκριση “fff” από το μουσικό περιοδικό Telerama. Με το ρεπερτόριο αυτό, παρουσιάστηκε ζωντανά σε κάποια από τα μεγαλύτερα θέατρα του Παρισιού (Théâtre du Chatêlet, Alhambra, Européen), στην γαλλική provence και εκτός Γαλλίας (Μαρόκο, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Βέλγιο).


Εύη Φιλίππου

Η Εύη Φιλίππου ξεκίνησε μαθήματα κρουστών σε ηλικία 7 ετών. Αποφοίτησε το Δημοτικό Ωδείο Βόλου καθώς και την Ακαδημία Hanns Eisler του Βερολίνου με Άριστα (Bachelor και Master).

Πέρα από τις συνεργασίες της με ορχήστρες (Ορχήστρα των Μπαλέτων Μπολσόι, Ορχήστρα του Κοντσέρτχαους του Βερολίνου κα) και σύνολα μουσικής δωματίου, η Εύη ασχολείται με το μουσικό θέατρο και την σύγχρονη μουσική ενώ παράλληλα συνεργάζεται με καλλιτέχνες της ευρωπαϊκής τζαζ σκηνής όπως τον Hayden Chisholm, τον Chris Dahlgren και τον Stefan Schultze.

Ζει στο Βερολίνο και εμφανίζεται σε όλη την Ευρώπη με πολλά διάφορα σχήματα.