Εργαστήριο Πιανιστικής Τέχνης

Στα Ίχνη Των Μεγάλων Ερμηνευτών

Συντονισμός – εμψύχωση: Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης


18 - 24 Αυγούστου


Διάρκεια: 30 ώρες

Ωράριο: 10.30 – 14.00 & 17.00 – 19.30

Γλώσσα: Ελληνικά, Αγγλικά
Κάθε προσωπικότητα που έχει αφήσει το στίγμα της στην ιστορία της ανθρωπότητας, κουβαλά την δική της “σφραγίδα”. Στον κόσμο της μουσικής, οι μεγάλοι ερμηνευτές του 20ου και του 21ου αιώνα έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, την δική τους δημόσια “μυρωδιά", την δική τους εικόνα επί σκηνής και εκτός σκηνής, όπως και την προσωπική τους ανάγνωση και κατανόηση της πραγματικότητας. Μέσα από την οργανωμένη και στοχευμένη παρακολούθηση σχετικού οπτικοακουστικού υλικού, κατά την διάρκεια του εργαστηρίου θα έχουμε την δυνατότητα να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τους “μακρυνούς συγγενείς” μας, να αφήσουμε για λίγο την γλώσσα του δικού τους σώματος να υπαγορεύσει την συμπεριφορά του δικού μας, να ποτιστούμε από τις ιδιαίτερες, ανατρεπτικές, συχνά εκκεντρικές τους ιδεολογίες και να τους επιτρέψουμε να μας διδάξουν τα βαθύτερα μυστικά μίας μαγευτικής τέχνης που πάντοτε παραμένει επίκαιρη: την ζωντανή μουσική δημιουργία επί σκηνής. Τα εργαστήρια θα επικεντρωθούν στην συλλογική παρακολούθηση σημαντικών ντοκιμαντέρ ή και ταινιών που αφορούν στη ζωή και στο έργο μεγάλων μουσικών ερμηνευτών, στην δημιουργική συζήτηση επί αυτών, καθώς και στην μουσική εκτέλεση έργων του κλασικού, ρομαντικού και σύγχρονου πιανιστικού ρεπερτορίου, υπό την μορφή ανοιχτών σεμιναρίων.


Lazaridis composerΓιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης
www.lazaridismusic.com

Ο Γ.Ε.Λαζαρίδης αποτελεί μια πολύπλευρα αναγνωρισμένη προσωπικότητα, με 30 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας στην διεθνή μουσική σκηνή ως σολίστ, συνθέτης και παιδαγωγός. Διανύει λαμπρή σολιστική καριέρα με τις εκτελέσεις του να χαρακτηρίζονται “υπεράνω σύγκρισης” (BBC).
Μέχρι σήμερα έδωσε εκατοντάδες ατομικές συναυλίες σε διεθνή φεστιβάλ και σε μεγάλα μουσικά κέντρα όλου του κόσμου όπως το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, η Musikverein της Βιέννης, το Royal Albert Hall του Λονδίνου κ.α.
Συνέπραξε ως σολίστ με κορυφαίες ορχήστρες όπως η Βασιλική Φιλαρμονική, η Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης, η Φιλαρμονική της Γαλλικής Ραδιοφωνίας κ.α. σε συνεργασία με διάσημους αρχιμουσικούς όπως οι Neville Marriner, Yuri Temirkanov, Mikko Franck και με πολλές άλλες προσωπικότητες της διεθνούς μουσικής σκηνής όπως ο Λεωνίδας Καβάκος, ο Κυπριανός Κατσαρής, ο Michael Tilsohn Thomas, ο Δημήτρης Σγούρος, η Barbara Hendricks κ.α. Ο Λαζαρίδης έχει επίσης συνεργαστεί με κορυφαία σχήματα μουσικής δωματίου όπως τα Medici Quar- tet, Ysaye Quartet, Prism Quartet κ.α.
Έχει παραδόσει σεμινάρια σε πανεπιστήμια της Αγγλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ισπανίας, της Μαλαισίας κ.α. Το καλοκαίρι 2020, εν μέσω πανδημίας, σχεδίασε και υλοποίησε το νέο, πρωτοποριακό διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα μουσικής σύνθεσης “MakeMusiCoviT”, δημιουργώντας μία καινοτόμα διαδικτυακή κοινότητα νεαρών συνεργαζόμενων μουσικών από όλο τον κόσμο.
Ηχογραφήσεις του Λαζαρίδη, έχουν αποσπάσει πλήθος διακρίσεων από έγκυρα διεθνή περιοδικά μουσικής όπως τα Grammophone, Classic FM, Pianist, BBC Music Magazine, International Piano κ.α. Ηχογραφήσεις του σε έργα Schumann και Liszt έχουν επιλεγεί μεταξύ των καλύτερων εκτελέσεων όλων των εποχών.
Το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει οργανική, χορωδιακή, θεατρική και χορευτική μουσική μετά από αναθέσεις σημαντικών ελληνικών και ευρωπαϊκών φορέων όπως το Wigmore Hall, το Birmingham New Arts Festival, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το φεστιβάλ Milano incontra la Grecia, το πανεπιστήμιο Princeton, το Φεστιβάλ Αθηνών, το διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ Europa Cantat κ.α.
Τέλος, ο Λαζαρίδης είναι πρωτοπόρος στην ίδρυση, στην διοίκηση και στην εξέλιξη νέων πολιτιστικών δομών. Είναι ιδρυτικό μέλος της διεθνούς μουσικής κοινότητας «Μουσικό Χωριό» και ιδρυτής της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων “MOYSA”, ενώ διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Θεσσαλονίκης, διευθυντης του Φεστιβάλ Δημητρίων και διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.