Φωνητικό Εργαστήριο Παραδοσιακής Μουσικής

Συντονισμός: Αυγερινή Γάτση

  ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΕΣ 
 Παρακαλούμε επικοινωνήστε με την γραμματεία για εναλλακτικές επιλογές. 


25 - 31 Αυγούστου


Διάρκεια: 30 ώρες

Ωράριο: 10.30 – 14.00 & 17.00 – 19.30

Γλώσσα: Ελληνικά
Πόσο γνώριμος τόπος είναι το παραδοσιακό τραγούδι για μας και ποιοι είναι οι κώδικές του;

Με ποιον τρόπο αυτά τα τραγούδια που μας παραδόθηκαν θα μπορούσαν να ανοίξουν δρόμο για νέα ηχοτοπία, με φωνές ελεύθερες; Πως θα ξυπνήσουν μέσα μας κώδικες για παιχνίδι και αυτοσχεδιασμό; Πως μπορούμε να ανακαλύψουμε τα φωνητικά και ακουστικά αποτυπώματα τους μες στον χρόνο;

Στο εργαστήριο αυτό θα αποδομήσουμε τις μελωδίες γνωστών σε όλους παραδοσιακών σκοπών μέχρι να αποκαλυφθούν οι πρωταρχικές αρμονικές τους βάσεις. Έτσι, θα τα (ξανα)γνωρίσουμε από την αρχή τραγουδώντας τα σε διφωνίες και πολυφωνίες. Θα κατανοήσουμε τους συλλαβικούς ρυθμούς των στίχων και θα δοκιμάσουμε να τους μετακινήσουμε ξεγελώντας την ακουστική μας μνήμη.

Σκοπός μας είναι να απομακρυνθούμε για λίγο από τους τρόπους που γνωρίσαμε αυτή την μουσική και να απελευθερώσουμε το σώμα και την έκφρασή του από τους αυτοματισμούς και τα στερεότυπα εξερευνώντας άγνωστα μονοπάτια επικοινωνίας, αφήγησης και φωνητικής τοποθέτησης στο σήμερα.

Η ομάδα απευθύνεται σε τραγουδιστές και μουσικούς που έχουν ή είχαν επαφή με το παραδοσιακό τραγούδι και τις προφορικές μουσικές παραδόσεις εν γένει.

Avgerini Gatsi 2021Αυγερινή Γάτση

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989 με καταγωγή από την Ήπειρο. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου οχτώ ετών. Αποφοίτητε από το Πειραματικό Μουσικό Λύκειο Παλλήνης όπου διδάχθηκε θεωρία δυτικής και βυζαντινής μουσικής, νέυ, σάζι και πιάνο. Στη συνέχεια διδάχτηκε Τροπική μουσική (μακάμ) στο ωδείο Αθηνών με τον Χρήστο Τσιαμούλη και νέυ με τον Χάρη Λαμπράκη.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στον Λαβύρινθο με τον Omer Erdogdular (νέυ), Yurdal Tokcan (ούτι), Zohar Fresco (ρυθμική αγωγή), Mercan Erzincan (χαλκ τραγούδι), Ross Daly (σύνθεση μακάμ) και με τον Σωκράτη Σινόπουλο (μακάμ). Το 2007 εισήχθη στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Αθήνας όπου για τέσσερα χρόνια συμμετείχε στην λαϊκή ορχήστρα του τμήματος.
Από το 2010 διδάσκει τραγούδι και διάφορες παράπλευρες εκφάνσεις του σε χορωδίες στην Αθήνα, σε εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος του μουσικού σχήματος Ρεμπετιέν όπως επίσης δραστηριοποιείται σε συναυλίες με τους μουσικούς: Θύμιος Ατζακάς, Ευγένιος Βούλγαρης, Μανώλη Πάππος, Μιχάλης Κουλουμης, Αλέξανδρος Παπαδημητράκης, Latinitas Nosta, Elektrobalkana κ.α.
Έχει πάρει μέρος στα φεστιβάλ: Womadelaide, Womad NZ, Les Suds a Arle, Festival d imaginaire, Libanus greek film festival, Errichetta fest, WIM (what is music), Udaipur festival.