Music Village 2018 - Agios Lavrentios
 
Μουσικό Χωριό 2018 - πρόγραμμα και δελτίο τύπου

Αγαπητοί φίλοι,

Για δωδέκατη χρονιά, το Μουσικό Χωριό μεταμορφώνει το μεσαιωνικό πηλιορείτικο χωριό του Αγίου Λαυρεντίου σε τόπο καλλιτεχνικής συμβίωσης, μουσικής πράξης και εκπαίδευσης, μέσα σε ένα φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς.

Διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία  arTree με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,  του Δήμου Βόλου και της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Λαυρεντίου.

Φέτος, μετά από μία σιωπηρή ανάπαυλα ενός έτους και ύστερα από την δημιουργική παρέμβαση του Μητροπολίτη Ιγνάτιου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, η διοργάνωση αξιοποιεί τις κατασκηνώσεις Αγίου Λαυρεντίου προκειμένου να φιλοξενήσει ομάδες εθελοντισμού, φοιτητές πρακτικής άσκησης ΑΕΙ και ομάδες εργασίας, καθώς και περιορισμένο αριθμό σπουδαστών.

Τριάντα δύο συντονιστές
από το χώρο της μουσικής, του θεάτρου, του χορού, της performance, των επιστημών και των σωματικών τεχνών θα συντονίσουν και θα εμψυχώσουν το δυναμικό της φετινής διοργάνωσης, στο πλαίσιο τεσσάρων εβδομαδιαίων περιόδων και ενός διήμερου συνεδρίου:


ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (16–23 Ιουλίου)

Κέντρο Φωνητικών Τεχνών - Εργαστήριο Φωνητικής Έρευνας
Η φωνή πέραν των σημερινών ορίων

Σπύρος Σακκάς, Νατάσσα Ζούκα, Ταξιάρχης Χάνος


ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (6–12 Αυγούστου)
Εργαστήρια Δορυφόροι

Το πιάνο: οργάνωση μελέτης - πρακτικά προβλήματα και η αντιμετώπισή τους
Χαράλαμπος Αγγελόπουλος

Let us sing correctly!
Η καλλιέργεια της μουσικότητας μέσα από την παιδαγωγική προσέγγιση του
Zoltan Kodaly

Αγγελική Πλόκα, Yasmin Folini, Εριφύλη Δαμιανού

Εργαστήριο SEEd[σπόρυ]
Εντατικό σεμινάριο χορού & τεχνικής Alexander με ζωντανή μουσική
Γεωργία Παΐζη, Θοδωρής Ζιάρκας

Μουσική του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης
Εργαστήρι για όργανα και φωνές
Δημήτρης Κούντουρας


ΣΥΝΕΔΡΙΟ (17–18 Αυγούστου)
Ψευδωνυμία, ταυτότητα κι ετερότητα στην καλλιτεχνική δημιουργία”

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Χάρδας
(επίκουρος καθηγητής του τμήματος μουσικών σπουδών του ΑΠΘ),

Ελένη Παπαργυρίου
(εκλεγμένη Επίκουρη Καθηγήτρια τμήματος φιλολογίας

του Πανεπιστημίου Πατρών)


ΤΡΙΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (19–25 Αυγούστου)
Ο Άλλος Εαυτός

Εργαστήρια, συναυλίες, παραστάσεις και παράλληλες δράσεις με αφορμή κι αιτία καλλιτέχνες που επικοινώνησαν ή/και συνεχίζουν να επικοινωνούν το έργο τους μέσα από διαφορετικές ταυτότητες.

Όλα τα εργαστήρια θα λειτουργήσουν διαδραστικά κάποιες ώρες της ημέρας.

SHAKE OUT THE DUST_through the looking glass
Εργαστήριο χορού για την κίνηση μέσα και πέρα από τις ιστορίες!
Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου

Πολυστυλιστικότητα κι αισθητική

Ένα εργαστήριο αντί-θεωρίας
Περικλής Λιακάκης (Αυστρία)

A Story within A Story within A Story
Εργαστήριο με αφορμή το σαξόφωνο
Hayden Chisholm (Νέα Ζηλανδία / Σερβία)

Συγκοινωνούντα προσωπεία

Δημιουργικό εργαστήριο με αφορμή το τραγούδι, την άρπα και την αρπίστα!
Sissi Rada / Σίσσυ Μακροπούλου (Γερμανία / Ελλάδα)

Αισθητικές ολισθήσεις και ταυτότητες του μουσικού
Ψυχοσύνθεση του δημιουργού και τραγουδοποιϊα
Λευτέρης Μουμτζής (Κύπρος)
Φώτης Σιώτας

Ταξίδι στο παρόν
Εργαστήριο για τη δημιουργικότητα, την ενεργητική ακρόαση, την παράλληλη πλοήγηση και ηρεμία κατά την μουσική πράξη, με εφαρμογή στη διαδικασία του αυτοσχεδιασμού, της ταυτόχρονης σύνθεσης κι εκτέλεσης.
Αντώνης Ανισέγκος / unu (Γερμανία)

Το κτήμα του γείτονα είναι και δικό μου

Εργαστήριο με αφορμή το πιάνο και αιτία τον ήχο.
Θόδωρος Κοτεπάνος


ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (27 Αυγούστου
2 Σεπτεμβρίου)
Ζωντανές κούκλες - ζωντανοί μουσικοί
& Ημέρες μουσικού κουκλοθεάτρου

Michel Villée (Βέλγιο): Υποκριτική και Κουκλοθέατρο

Στάθης Μαρκόπουλος: Χειρισμός του Θεατή -
εργαστήριο κουκλοθεάτρου για τη σημειολογία της μαγείας

Ελένη Βογιατζίδου, Αλέξανδρος Σεϊταρίδης: καλλιτεχνικός συντονισμός

Συντονισμός και εμψύχωση μουσικών στις δράσεις
μουσικού κουκλοθεάτρου:
Ειρήνη Σγουρίδου, Κωνσταντής Μιζάρας

H Μουσικότητα του Σώματος
Εργαστήριο σωματικού / μουσικού θεάτρου
Julianna Bloodgood, Rafal Habel (Πολωνία)

Sinafi Trio in Residency
Cafe aman, meyhane, türkü και άλλα - Ιστορία, ρεπερτόριο, συνάφειες, τεχνικές, ρόλοι των οργάνων και προτάσεις για μικρά σύνολα
Ασινέθ Φωτεινή Κοκκάλα - κανονάκι (Ελλάδα / Τουρκία),
Μαρίνα Λιόντου Mohamend - ούτι
(Ελλάδα / Τουρκία),
Έλενα Μουδίρη Χασιώτου - φωνή & κρουστά
(Ελλάδα / Τουρκία)

Song and Wind
Εργαστήριο πνευστών
Hayden Chisholm, James Wylie

Frame the Music
Παράλληλο εργαστήριο φωτογραφίας με αφετηρία κι άξονα το Μουσικό Χωριό
Νικόλας Χρυσός, Νεφέλη Παπαϊωάννου


Προσκαλούμε λοιπόν κάθε σπουδαστή ή επαγγελματία από το χώρο των παραστατικών τεχνών να συμμετάσχει ενεργά και φέτος στις εκπαιδευτικές δράσεις του καλοκαιριού, αλλά και κάθε φιλότεχνο που επιθυμεί να γευθεί την πανδαισία των δεκάδων παραστάσεων και συναυλιών που πραγματοποιούνται τις μέρες εκείνες στον Άγιο Λαυρέντιο, πάντα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Αναλυτικές πληροφορίες για τη διαμονή και την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής
θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας.

FB Event: https://www.facebook.com/events/134097044117246/

Καλή αντάμωση!


Φιλικά,
Η ομάδα εργασίας του Μουσικού Χωριού

Κώστας Μακρυγιαννάκης (καλλιτεχνικός και εκπαιδευτικός συντονισμός)
Θύμιος Ατζακάς (καλλιτεχνικός και εκπαιδευτικός συντονισμός)
Αλέξανδρος Σεϊταρίδης (διεύθυνση τεχνικής παραγωγής, webmaster)
Δημήτρης Ζαχαράκης (συντονισμός παραγωγής)
Μάγια Παπαγεωργίου (γραμματεία, εγγραφές, συντονισμός καλλιτεχνών)


ΜΟΥΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ 2017 – ΜΙΑ ΣΙΩΠΗΡΗ ΑΝΑΠΑΥΛΑ


Αγαπητοί φίλοι,


Το μουσικό χωριό γεννήθηκε ως ιδέα το 2006 έχοντας ως στόχο να δημιουργήσει μια καλλιτεχνική κι εκπαιδευτική κοινότητα με άξονα την μουσική. Έχοντας φιλοξενήσει πάνω από 500 καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς, εμπειροτέχνες δημιουργούς και πάνω από 50.000 επισκέπτες που βιωματικά πλαισίωσαν τις δράσεις του, στήριξαν την ιδέα της ύπαρξής του και διαμόρφωσαν την ταυτότητά του, νομίζουμε ότι το πέτυχε.a silent internal

Η πληθώρα των καταγεγραμμένων αρχείων, η δημιουργία πέντε ντοκιμαντέρ και εκατοντάδων φωτογραφικών και video τεκμηριώσεων με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ο πλούτος των έργων που υπάρχουν στην ελληνική και διεθνή δισκογραφία και πραγματοποιήθηκαν ως αποτέλεσμα της συμβίωσης των καλλιτεχνών όλα αυτά τα χρόνια, οι εργασίες φοιτητών και ακαδημαϊκών που το είχαν ως αντικείμενο μελέτης, το γεγονός ότι αποτέλεσε αφορμή να δημιουργηθούν και άλλες κοινότητες καλλιτεχνών στη χώρα, αναδεικνύουν τη δυναμική και την προοπτική ενός συνεχώς αναπτυσσόμενου μουσικού δικτύου που γεννήθηκε στον Άγιο Λαυρέντιο και εξαπλώνεται εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

Ως ιδρυτικά μέλη, νομίζουμε ότι έχουμε αφομοιώσει την εμπειρία και τη γνώση αυτών των χρόνων κι έχοντας αποκομίσει μεγάλη ικανοποίηση για όλα όσα συνέβησαν μέχρι τώρα, νιώθουμε την ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε την ταυτότητα του Μουσικού Χωριού προχωρώντας σε μία σειρά ουσιαστικών αλλαγών. Επιθυμούμε να «ακονίσουμε» και πάλι την αιχμή που διαθέτει και να διεισδύσουμε βαθύτερα σε αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως δημιουργία υψηλού επιπέδου μέσα από την χαρά της δημιουργικής συνεύρεσης, την ανταλλαγή ιδεών, το σμίξιμο νέων και παλιών καλλιτεχνικών τάσεων και την καινοτομία.


Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό θα χρειαστεί να επικοινωνήσουμε στους ανθρώπους που μας στήριξαν τόσα χρόνια τις διάφορες αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε κατά την τελευταία πενταετία και οι οποίες συνοψίζονται εδώ σε τρία κεντρικά σημεία:

 
1. Το ανθρώπινο επαγγελματικό και ημιεπαγγελματικό δυναμικό του Αγίου Λαυρεντίου είχε την ευκαιρία, μέσα σε βάθος 11 ετών, να αναπτύξει πλήθος τουριστικών και άλλων αναπτυξιακών υποδομών, πράγμα το οποίο και έκανε στο βαθμό που μπόρεσε, βασιζόμενο στις δράσεις του Μουσικού Χωριού: οι δεκάδες δωρεάν συναυλίες, παραστάσεις, αφιερώματα και διαλέξεις που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι και το κλίμα ευφορίας και ανάτασης που προσφέρει η συνύπαρξη τόσων καλλιτεχνών από κάθε γωνιά του κόσμου είναι πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Η διοργάνωση αναζητάει επίμονα εδώ και χρόνια συνεργασία και συσπείρωση όλων των εμπλεκόμενων επαγγελματιών και τοπικών φορέων σε έναν κοινό στόχο: τη μεταμόρφωση μίας μικρής κοινωνίας σε πρότυπο πολιτισμικής και αγροτουριστικής ανάπτυξης. Δυστυχώς ο στόχος αυτός δεν έχει ακόμα επιτευχθεί στο βαθμό που θα το επιθυμούσαμε: παρά την αυτοθυσία και την προσφορά μεγάλου μέρους της επαγγελματικής κοινότητας του χωριού, συχνά υπερισχύει η κερδοσκοπία και το προσωπικό συμφέρον, το οποίο υποσκάπτει κάθε προσπάθεια επίτευξής του στόχου αυτού. Θα χρειαστούμε λοιπόν αρκετό χρόνο και ενέργεια ώστε να διερευνήσουμε σε βάθος τις προοπτικές που μπορούν να εδραιώσουν το θεσμό στον Άγιο Λαυρέντιο, εφόσον επικρατήσει η κοινή λογική και ένα ενωτικό πνεύμα.

2. Η ανεξέλεγκτη πλέον διαμονή εκατοντάδων ανθρώπων κατά τη διάρκεια του Μουσικού Χωριού μπορεί να φέρνει μία κερδοφόρα σεζόν στους εστιάτορες και τους ξενοδόχους, δεν υπηρετεί όμως απαραίτητα την εύρυθμη λειτουργία ενός θεσμού και μιας κοινωνίας στο σύνολό της. Η μεγάλη προσέλευση λοιπόν δεν έχει αντίκρισμα στις υπάρχουσες υποδομές του Αγίου Λαυρεντίου. Ο θεσμός του Μουσικού Χωριού άνθισε επάνω στην συνθήκη που προσφέρει ο τόπος για μία απερίσπαστη εργασία στους καλλιτεχνικούς τομείς, στην ανάγκη για συγκροτημένη επικοινωνία, ψυχική γαλήνη και παραγωγή έργου που προσφέρουν τα συμβιωτικά εργαστήρια.  Συνεπώς, θα αναζητήσουμε ένα νέο μοντέλο με καλύτερο έλεγχο στις εισροές κόσμου, προσφέροντας ποιοτικές συνθήκες διαμονής και στέγασης των ομαδικών μαθημάτων και ενισχύοντας την εκπαιδευτική έρευνα και την αρμονική συμβίωση που αποτέλεσαν ανέκαθεν το ενδιαφέρον μας.
 
3. Το ανθρώπινο δυναμικό της διοργάνωσης είναι πολύ περιορισμένο για να επεξεργαστεί το πλήθος των νέων προτάσεων και των προοπτικών που γεννάει το δυναμικό αυτό δίκτυο. Επιθυμούμε την ενίσχυση της αυτόβουλης δράσης των καλλιτεχνών του δικτύου και τη δημιουργία αλυσίδας θεματικών ενοτήτων που οι ίδιοι θα συντονίζουν, ώστε να εξασφαλιστεί το υψηλό επίπεδο μετάδοσης της γνώσης.  
    

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το Μουσικό Χωριό θα προχωρήσει σε μια χρονιά σιωπηρής ανάπαυλας αλλά και ουσιαστικής προετοιμασίας, με την προσδοκία να ξεπεραστεί κάθε πρόβλημα που μπορεί να βάλει φρένο στην έμπνευση.

 
Με τον καιρό θα επικοινωνούμε νέα για όλα τα παραπάνω και θα σας ενημερώνουμε φυσικά για όλες τις δράσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που θα προετοιμάζουν το Μουσικό Χωριό 2018.

Tέλος, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πρόκειται σταδιακά να κοινοποιούμε το οπτικοακουστικό υλικό που καταγράφει το περασμένο καλοκαίρι στον Άγιο Λαυρέντιο. Ξεκινάμε από τώρα, δημοσιεύοντας τον video - απολογισμό του Μουσικού Χωριού 2016, μέσα από την κάμερα και τη ματιά της νεαρής Γαλάτειας Κόνδη, εθελόντριας και εξαιρετικής συνεργάτιδος:Φωτογραφίες:

Music Village 2016 | A period
https://www.facebook.com/pg/musicvillage.gr/photos/?tab=album&album_id=1732196620206426

Music Village 2016 | B period
https://www.facebook.com/pg/musicvillage.gr/photos/?tab=album&album_id=1734299356662819
 
Μείνετε συντονισμένοι μαζί μας! Εγγραφείτε στη βάση δεδομένων (newsletters) για να έχετε ενημερώσεις εφόσον το επιθυμείτε.

 
Καλή αντάμωση!


Φιλικά,
Η ομάδα εργασίας του Μουσικού Χωριού