ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΗ - εργαστήριο κουκλοθεάτρου για τη σημειολογία της μαγείας

Στάθης Μαρκόπουλος

27 Αυγούστου - 2 ΣεπτεμβρίουΔιάρκεια: 35 ώρες +
Ωράριο: 10.00 – 14.00 & 17.00 – 20.00
Περιορισμένες θέσεις (max 16)


Το κόστος του εργαστηρίου περιλαμβάνει υλικά και εργαλεία.
Το εργαστήριο διερευνά την ανατροπή του τυπικού σχήματος του κουκλοθεάτρου που θέλει τον κουκλοπαίκτη να "δίνει ζωή" στην κούκλα για χάρη του θεατή, και την αλλαγή των ρόλων: στην πραγματικότητα ο κουκλοπαίκτης χειρίζεται τον θεατή, ο θεατής "εμψυχώνει" την κούκλα και η κούκλα χειρίζεται τον κουκλοπαίκτη. Το μαγικό αυτό τρίγωνο διαθέτει "νόμους" και εργαλεία λειτουργίας και αυτά θα αναζητήσουμε.
Το κέντρο βάρους δεν βρίσκεται στις κατασκευές. Οι κούκλες που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι απλές, αλλά θα καλύψουν μια ποικιλία σχέσεων με το σώμα του κουκλοπαίκτη, με τον χώρο και τον τρόπο χειρισμού. Όποιος/-α το επιθυμεί, μπορεί να φέρει και δικές του κούκλες που τον/την ενδιαφέρει να εξερευνήσει.

Θεματολογία:


- ιστορία και έννοιες του θεάτρου της κούκλας
- βασικές τεχνικές εμψύχωσης κούκλας και αντικειμένων.
- ασκήσεις για το χερι και το σώμα
- αντικείμενα και υποκείμενα: η ψευδαίσθηση της ζωής
- ασκήσεις πάνω στη μηχανική της κίνησης
- η σχέση όψης, ανατομίας και λειτουργικότητας
- δραματουργία του ρυθμού και οπτική αφήγηση
- ολοκληρωμένοι κόσμοι - κοσμογονία
- απο το ρεαλισμό στην αφαίρεση και το συμβολισμό
- μη τυπική εμψύχωση κούκλας: από την παραδοσιακό στόν πλήρως διευρυμένο ορισμό της

Η συμμετοχή δεν προϋποθέτει προηγούμενη εμπειρία, απευθύνεται όμως κατά κύριο λόγο σε κουκλοπαίκτες, ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς και εικαστικούς, με ειδικό ενδιαφέρον για την θεατρική χρήση της κούκλας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει το απογευματινό σκέλος του εργαστηρίου όπου σε συνεργασία με μουσικούς από τα μουσικά καθώς και τα υπόλοιπα κουκλοθεατρικά εργαστήρια του Μουσικού Χωριού θα συμπράξουμε για την παραγωγή μικρών σπουδών μουσικοπτικής αφήγησης.


Κάθε απόγευμα, από την πρώτη κιόλας μέρα, θα ενώνουμε ήχο κι εικόνα: το υλικό που θα παράγεται στα πρωινά σεμινάρια των εργαστηρίων κουκλοθεάτρου θα «παντρεύεται» με ζωντανή μουσική, πάντα σε συνεργασία με τους συντονιστές των μουσικών εργαστηρίων.

Όλοι μαζί, με τη βοήθεια ενός σκηνοθέτη  - διευθυντή σκηνής (Κωνσταντής Μιζάρας) και της μουσικού (Ειρήνη Ζγουρίδου) στα δυο σκέλη του κάθε σεμιναρίου (πρωινό και απογευματινό) θα συμπράξουμε για την παραγωγή μικρών σπουδών μουσικοοπτικής αφήγησης.

Με στόχο τη συμμετοχή του συνόλου των συμμετεχόντων θα δημιουργήσουμε ένα είδος βαριετέ με μικρά νούμερα κάνοντας: σχεδιασμό, πρόβα, συνολική σύνθεση «στο φτερό!», δηλαδή παραστάσεις που θα παίζονται η μια μετά την άλλη, είτε σαν συνολική σύνθεση, είτε διάσπαρτα στο χώρο σε αέναη επανάληψη, την οποία το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει στο πλαίσιο ενός περιπάτου.


Το εργαστήρι συνοδεύεται από σημειώσεις και άλλο οπτικό υλικό.

Για αναλυτικότερες πληροφορίες επικοινωνήστε
με τον Στάθη Μαρκόπουλο: τηλ. 6977150305, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


stathis 2015Στάθης Μαρκόπουλος
www.ayusaya.com

Σπούδασε στην Κρατική Ακαδημία Κουκλοθεάτρου και Εναλλακτικού Θεάτρου της Πράγας (ALD-DAMU), μαθήτευσε στο εργαστήριο και στις παραστάσεις δρόμου  του θιάσου Marionetas del Matadero και έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια (Faulty Optic, Improbable Theatre, M. Khussid, M. Meschke, B. Loungov κ.α.). Από το 1992, οπότε γεννιέται το Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια!, δουλεύει επαγγελματικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό με  δικές του παραγωγές καθώς και σε συνεργασία με άλλους θιάσους.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα γύρω από το κουκλοθέατρο.

Επίσης διδάσκει σε εργαστήρια για  επαγγελματίες και ερασιτέχνες, ασχολείται με σχετικές εκδόσεις και είναι ενεργό μέλος του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κούκλας.