Το πιάνο: οργάνωση μελέτης - πρακτικά προβλήματα και η αντιμετώπισή τους

Χαράλαμπος Αγγελόπουλος

6 - 12 ΑυγούστουΔιάρκεια: 30 ώρες
Ωράριο: 10.00 – 14.00 & 17.00 – 19.00
Γλώσσα: Ελληνικά, Αγγλικά
Το μουσικό υλικό που καλείται να διαχειριστεί την ίδια χρονική περίοδο ένας σπουδαστής είναι συνήθως τεράστιο. Η προετοιμασία ενός πτυχίου ή διπλώματος, ενός διαγωνισμού ή μιας ακρόασης, απαιτεί πολύ χρόνο. Ειδικά σε μια εποχή που τα ερεθίσματα σε ένα νέο άνθρωπο είναι αρκετά και διαφορετικά, συχνά μπορεί να νιώθουμε ότι οι ώρες της ημέρας δε μας φτάνουν. Είναι αυτό αλήθεια; Πόσο χρόνο μελέτης χρειαζόμαστε σε κάθε περίοδο και γιατί; Πως αξιοποιούμε αποδοτικά το χρόνο που έχουμε;

Είναι πιθανό, επίσης, κάποιο έργο ή τμήμα του να μας δυσκολεύει ιδιαίτερα. Συχνά, μπορεί να μελετάμε καθημερινά λίγα μέτρα μουσικού κειμένου ξανά και ξανά και να μη νιώθουμε ότι βελτιώνεται ουσιαστικά. Ίσως κάποιες φορές να μην είμαστε σίγουροι για το τι θέλουμε τελικά να ακούσουμε. Πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν κάποιο ‘πέρασμα’ είναι αρκετά γρήγορο και καθαρό, αν έχουμε καλή ηχητική ισορροπία, αν χρησιμοποιούμε σωστά τα pedals, αν παίζουμε αρκετά ελεύθερα ή μετρονομικά. Αλλά ακόμα και αν καταφέρουμε να απαντήσουμε κάποια από τα παραπάνω, μπορεί να αναζητούμε τον τρόπο για να τα κάνουμε πράξη.

Αυτά, και άλλα, είναι κάποια από τα σημεία που θα προσεγγίσουμε τις ημέρες του εργαστηρίου. Θα πραγματοποιηθούν ατομικά μαθήματα αλλά κι ομαδικές συζητήσεις πάνω σε θεματικές ενότητες που απασχολούν και θα ζητηθούν από τους συμμετέχοντες.


Χαράλαμπος Αγγελόπουλος

Aggelospoulos cvΈχει εμφανισθεί σε ατομικά ρεσιτάλ, έχει συμπράξει με ορχήστρες και με σχήματα μουσικής δωματίου στην Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Σερβία), στη Β. Αφρική, στην Τουρκία και στην Ιαπωνία.
Το ρεπερτόριο του περιλαμβάνει 25 κονσέρτα για πιάνο και ορχήστρα, πλήθος έργων για σόλο πιάνο, έργα μουσικής δωματίου και εκτείνεται χρονικά από το Bach μέχρι τους σύγχρονους συνθέτες του 21ου αιώνα.
Οι εμφανίσεις του σε αίθουσες, όπως τα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Centre Cultural Portugal Paris, το Κendal Town Hall, το Wells Concert Hall, το Musashino Center Tokyo, καθώς και η συμμετοχή του σε διεθνή φεστιβάλ (Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου, Φεστιβάλ Δημητρίων, Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου, Το Piano στα Forte του, Διεθνές Φεστιβάλ Αίγινας, Φεστιβάλ Παπαϊωάννου, Ελληνικές μουσικές γιορτές ΚΟΑ, Διεθνές Φεστιβάλ Πιάνου ΜΜΘ, κύκλος Schubert ΜΜΑ κ.ά.) απέσπασαν θερμές κριτικές.
Σαν σολίστ συνέπραξε με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Apollon Orchestra Berlin, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την Ορχήστρα Πατρών, την Ορχήστρα Δωματίου Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης , τη Συμφωνική Ορχήστρα RSAMD, την Ορχήστρα Εγχόρδων της ΕΛΣ, την Ορχήστρα Contra Tempo την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.
Παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα τη Συμφωνία αρ.2 για πιάνο και ορχήστρα του L. Bernstein (The age of anxiety) με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, το Concierto Fantasticο του I. Albeniz με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Choral Fantasy του L. v. Beethoven σε fortepiano με την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής σε όργανα εποχής.
Εκπροσώπησε επανειλημμένα την Ελλάδα σε διεθνείς συναντήσεις (Αλγέρι, Βερολίνο, Λουξεμβούργο, Νόβισαντ κ.α.) και βραβεύθηκε σε Πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς (Γ. Θυμής, Governor’s Recital, Helexpo κ.ά.).
Έχει τακτική συνεργασία με τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη σε ρεπερτόριο για δύο πιάνα και τέσσερα χέρια, ενώ έχει συνεργαστεί επανειλημμένα με τη σπουδαία σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου.
Ηχογράφησε όλα τα έργα του Ν. Κωνσταντινίδη για σαξόφωνο και πιάνο με το σαξοφωνίστα Θεόφιλο Σωτηριάδη, καθώς και κύκλο τραγουδιών του Αιμίλιου Ριάδη.
Είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου Piandaemonium (6 πιάνα - 12 πιανίστες).
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και μελέτησε με τις Ι. Σημηριώτη (Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, δίπλωμα πιάνου με άριστα παμψηφεί) και Δ. Ευνουχίδου, η διδασκαλία της οποίας καθορίζει ουσιαστικά την πορεία του. Με υποτροφία του Ιδρύματος Λ. Βουδούρη σπούδασε στη Hochschule für Musik της Κολωνίας (δίπλωμα σολίστ με άριστα, τάξεις Α. Kontarsky, A. Valdma), ενώ παράλληλα παρακολούθησε τα μαθήματα του παιδαγωγικού τμήματος. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στη Royal Scottish Academy of Music and Drama (Master in Performance, τάξη του καθηγητή V. Sangiorgio).
Από το 2012 οργανώνει το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης (www.thessalonikipianofestival.gr) και από το 2017 είναι υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ.
—————
Χαράλαμπος Αγγελόπουλος: https://www.youtube.com/watch?v=KvmGMAwt96Q