Μουσική του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης

Εργαστήρι για όργανα και φωνές

Δημήτρης Κούντουρας

6 - 12 ΑυγούστουΔιάρκεια: 30 ώρες
Ωράριο: 10.00 – 14.00 & 17.00 – 19.00
Γλώσσα: Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Γαλλικά

Το εργαστήριο επικεντρώνεται στη γνωριμία με τη μουσική του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης και αφορά μουσικούς διαφόρων οργάνων και τραγουδιστές που ενδιαφέρονται για το σχετικό ρεπερτόριο και την ερμηνεία του.

Αφορά προχωρημένους σπουδαστές καθώς και επαγγελματίες τραγουδιστές και μουσικούς πνευστών κι έγχορδων οργάνων που ενδιαφέρονται για το ρεπερτόριο από τον 12ο μέχρι τον 16ο αιώνα. Τα μαθήματα θα είναι ομαδικά με τη δημιουργία φωνητικού/οργανικού συνόλου. Έμφαση δίνεται στη μελέτη των έργων από τις πηγές της εποχής, στην εκτελεστική πρακτική και τον αυτοσχεδιασμό αλλά και στο γενικότερο πολιτιστικό-ιστορικό υπόβαθρο στο οποίο άνθησε η λόγια μουσική του δυτικού Μεσαίωνα και της Αναγέννησης. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει κοσμικά τραγούδια από τη γαλλική παράδοση (τρουβέροι, G.de Machaut κ.α.), ιταλικά τραγούδια και χορούς της φλωρεντινής Αναγέννησης αλλά και ενόργανη μουσική της Αγγλίας του Ερρίκου του 8ου.

Δημήτρης Κούντουρας
https://exsilentio.wixsite.com/exsilentio

kounturas cv smlΕιδικεύεται στην παλαιά μουσική και σε ιστορικά είδη φλάουτου. Σπούδασε φλάουτο με ράμφος, μπαρόκ φλάουτο και ερμηνεία παλαιάς μουσικής στην Ανώτατη Σχολή Τεχνών της Ουτρέχτης και με υποτροφία του ιδρύματος Marco Fodella στην Ακαδημία Μουσικής του Μιλάνου. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ανώτατο Ωδείο της Βιέννης και στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής του Τρόσινγκεν.
Είναι διδάκτορας ιστορική μουσικολογίας του ΕΚΠΑ ενώ υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΚΕΑΕ για το πρότζεκτ "Μουσική και ποίηση των τροβαδούρων στο Λατινικό Βασίλειο της Θεσσαλονίκης μετά το 1204" (Εκδόσεις Νεφέλη/Fairead 2017).
Ίδρυσε και διευθύνει το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio και τη σειρά συναυλιών «Παλαιά Μουσική στον Άγιο Παύλο» της Αθήνας. Έχει συνεργαστεί με την Καμεράτα Αθηνών, με τη Harmony of Nations Baroque Orchestra, με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης κι έχει εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, στη Sala Verdi του Μιλάνου, στην Pablo Casals Hall του Τόκυο, στο φεστιβάλ Γ.Σ. Μπαχ της Ρίγας, στο Konzerthaus της Βιέννης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Φεστιβάλ Αθηνών.
Έχει ηχογραφήσει με το Ex Silentio για τις εταιρείες Talanton και Carpe Diem και σε παραγωγές μπαρόκ όπερας για τις DECCA και MDG.
Έλαβε μέρος στην ευρωπαϊκή περιοδεία της βραβευμένης παραγωγής "Alessandro" του G.Fr. Handel Armonia Atenea (Γ.Πέτρου/M.Cencic) με παραστάσεις σε Βερσαλλίες, Παρίσι, Μόσχα, Βουκουρέστι, Άμστερνταμ, Βιέννη κ.α.
Ασχολείται με ζητήματα ερμηνείας και ιστορίας της μουσικής μέχρι τον 18ο αιώνα καθώς και με τις πολυδιάστατες σχέσεις μουσικής και κειμένου κι έχει εκδώσει σχετικές μελέτες και άρθρα. Διδάσκει στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Ωδείο Φ. Νάκας και στο Ωδείο Αθηνών.