Song and Wind

Εργαστήριο πνευστών

Hayden Chisholm, James Wylie
, Fausto Sierakowski

27 Αυγούστου - 2 ΣεπτεμβρίουΔιάρκεια: 30 ώρες
Ωράριο εργαστηρίου: 10.00 – 14.00 & 18.00 – 20.00

Γλώσσα: ελληνικά, αγγλικάΟ Hayden στήνει ομάδες και μουσικά συμβάντα στον Άγιο Λαυρέντιο εδώ και 10 χρόνια έχοντας γαλουχήσει δεκάδες μουσικούς διαφορετικών επιπέδων από όλον τον κόσμο. Φέτος θα συνεργαστεί με τον James ο οποίος σήμερα ξεχωρίζει ανάμεσα στους δημιουργικότερους και πιο πολυσχιδείς μουσικούς της ευρωπαϊκής μουσικής σκηνής.Το εργαστήριο αυτό είναι ανοικτό σε όλους τους πνευστούς. Μαθαίνοντας τραγούδια και παίζοντας μαζί εστιάζουμε σε όλες τις πτυχές της μουσικής πράξης των πνευστών: αναπνοή, τοποθέτηση, ακουστική πρόσληψη και άσκηση ακοής, ομαδική εκτέλεση, πολυφωνικές ενορχηστρώσεις, κούρδισμα, αυτοσχεδιασμός, παραγωγή ήχου, μουσικότητα. Το ρεπερτόριο θα περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια και μελωδίες των Βαλκανίων, jazz και ελεύθερο αυτοσχεδιασμό.

Σε αυτό το εργαστήριο οι δύο εισηγητές θα εστιάσουν σε πρακτικές βασισμένες στο νέο βιβλίο του Hayden με τίτλο "Ancient Knowledge for the Modern Saxophone", το οποίο εξερευνεί σε βάθος τις δονήσεις και τις συχνότητες.

Κάθε απόγευμα, από την πρώτη κιόλας μέρα, θα ενώνουμε ήχο κι εικόνα: το υλικό που θα παράγεται στα πρωινά σεμινάρια των εργαστηρίων κουκλοθεάτρου θα «παντρεύεται» με ζωντανή μουσική, πάντα σε συνεργασία με τους συντονιστές των μουσικών εργαστηρίων.

Όλοι μαζί, με τη βοήθεια του σκηνοθέτη - διευθυντή σκηνής (Κωνσταντής Μιζάρας) και των μουσικών θα συμπράξουμε για την παραγωγή μικρών σπουδών μουσικοοπτικής αφήγησης.

Με στόχο τη συμμετοχή του συνόλου των συμμετεχόντων θα δημιουργήσουμε ένα είδος βαριετέ με μικρά νούμερα κάνοντας σχεδιασμό, πρόβα, συνολική σύνθεση «στο φτερό!», δηλαδή παραστάσεις που θα παίζονται η μια μετά την άλλη, είτε σαν συνολική σύνθεση, είτε διάσπαρτα στο χώρο σε αέναη επανάληψη, την οποία το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει στα πλαίσια ενός περιπάτου.

Links:

www.haydenchisholm.net

www.softspeakers.com

http://jameswyliemusic.comhayden1-sHayden Chisholm
www.haydenchisholm.net

Ο Νεοζηλανδός σαξοφωνίστας και συνθέτης και performer Hayden Chisholm, αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση μουσικού – καλλιτέχνη, έχοντας διεθνή πολυεπίπεδη δράση τόσο στο χώρο της performance, όσο και στη δημιουργική jazz και τη σύγχρονη μουσική γενικότερα. Το 1993 βρέθηκε στην Ελβετία και στη συνέχεια στη Γερμανία, όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο σαξόφωνο και τη σύνθεση (Μουσική Ακαδημία της Κολονίας). To 1997, περιόδευσε ως υπότροφος του γερμανικού κράτους στις βαλκανικές χώρες για να μελετήσει τις ντόπιες μουσικές παραδόσεις και τις εφαρμογές τους στα πνευστά όργανα. Η πρώτη του ευρεία αναγνώριση προέκυψε από τη σταθερή συνεργασία του με τη διεθνούς φήμης εικαστικό, συγγραφέα και σκηνοθέτη Rebbeca Horn, για installations και projects, της οποίας συνέθεσε και ηχογράφησε μουσικά έργα. Έτσι, περιοδεύοντας μαζί της, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη μουσική του σε αίθουσες τέχνης και μουσεία σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Το 1996, ηχογράφησε τον πρώτο του σόλο δίσκο (circle) και ακολουθούν άλλοι επτά. Eπίσης, είναι μέλος πολλών επώνυμων συγκροτημάτων από το χώρο της σύγχρονης pop και rock-jazz μουσικής, όπως οι Root 70 του Nils Wogram, Burnt Friedman and Jacki Liebezeit, Flanger and Pluramon κ.ά.

Από το 1995, ταξιδεύει ασταμάτητα σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Αφρική και Ασία, παρουσιάζοντας και εκτελώντας τη μουσική του σε μεγάλα φεστιβάλ jazz, world και σύγχρονης μουσικής, αλλά και στους δρόμους πολλών πόλεων (road concerts). Παράλληλα γράφει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, συμπράττει ως σολίστ ή αυτοσχεδιαστής με ορχήστρες και σύνολα, ενώ έχει ηχογραφήσει για προγράμματα του WDR, του Αrte και του BBC. Πρόσφατα, έχει την έδρα του στη Βαρκελώνη όπου, παράλληλα με τις περιοδείες του, διοργάνωσε μουσικά εργαστήρια επάνω στη μουσική εκτέλεση, τον αυτοσχεδιασμό και τις σύγχρονες τεχνικές των πνευστών οργάνων. Το 2007 ο Hayden σχημάτισε ακόμη ένα πρωτότυπο συγκρότημα, τους "EMBASSADORS", προσελκύοντας τους μουσικούς Nils Wogram, Claudio Bohorquez, Gareth Lubbe, Matt Penman και Jochen Rueckert. Το ντεμπούτο τους έγινε στη Φιλαρμονική της Κολονίας και το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο “Healing the Music” με guest τον τραγουδιστή Michel Ongaru από την Κένυα, κυκλοφόρησε από την Nonplace σε διεθνή διανομή. Από το 2008 μέχρι και σήμερα εργάζεται σαν παραγωγός στον πυρήνα της διαδικτυακής τηλεόρασης Plushmusic.tv, η οποία είναι η πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα διανομής ζωντανών συναυλιών κλασσικής, τζαζ και world μουσικής στον κόσμο.

james-sJames Wylie
jameswyliemusic.com

Ο σαξοφωνίστας, κλαρινετίστας και συνθέτης James Wylie, πρόσφατα εγκατεστημένος στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στο Wellington της Νέας Ζηλανδίας. Η σχέση του με τη μουσική ξεκίνησε στην παιδική του ηλικία, μέσα από τη κλασική παιδεία. Μετά από την πρώτη του επαφή με το πιάνο και το βιολί κατέληξε στο σαξόφωνο, μελετώντας τη jazz και αυτοσχεδιαζόμενη μουσική.

Σαν performer είναι ενεργός διεθνώς, δίνοντας παραστάσεις σε Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Καναδά, Ινδονησία και Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει βραβευθεί με σημαντικά βραβεία και υποτροφίες από φορείς όπως οι «Aotea Performing Arts Trust» και «Woolf Fisher Trust». Με αφορμή τις βραβεύσεις αυτές συνέχισε τις σπουδές του στο New England Conservatory της Βοστώνης όπου και αποφοίτησε το 2010 με Masters of Music in Jazz Performance. Επιπλέον, έχει διδαχθεί μουσική με διεθνείς μουσικούς όπως οι Hayden Chisholm, Σωκράτης Σινόπουλος, Frank Gratkowski, Anthony Coleman, Jerry Bergonzi, Allan Chase, Dominique Eade, John McNeil, Cecil McBee, Bill McHenry, Tony Malaby και Chris Cheek. Το 2011, ο James μετακινήθηκε στο Βερολίνο, εργαζόμενος πλέον σε συνεχή project μουσικής, χορού, θεάτρου και μουσικού θεάτρου.

Έχει εμφανιστεί με τους Anthony Coleman, Gunther Schuller, Θύμιος Ατζακάς, Αντώνης Ανισέγκος, Μιχάλης Σιγανίδης, Mike Majkowski, Hayden Chisholm, Max Andrzjewski, Elias Stemeseder, Sam Rivers, Wayne Shorter, Jonathan Crayford, Matthias Bauer, Jorrit Djikstra, Anna Webber, Bob Moses, Cecil McBee, Russ Garcia, Frank Carlberg, ενώ έγραψε μουσική για τους Company1, της μουσικής σκηνής της Βοστώνης.

Τα μουσικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην εξερεύνηση των μικροτόνων (microtonality) και της τροπικότητας και τις εφαρμογές τους στα πνευστά όργανα. Έχει εμβαθύνει στη σπουδή των overtones και "just" συστημάτων κουρδίσματος αναπτύσσοντας μία προσωπική γλώσσα αυθόρμητης σύνθεσης στη μουσική πράξη του σαξοφώνου. Παράλληλα είναι ενεργός - εκπαιδευτικά και εκτελεστικά - στο χώρο της jazz, του αυτοσχεδιασμού, της σύγχρονης λόγιας μουσικής, καθώς δείχνει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις δημιουργικές προσεγγίσεις των λαϊκών παραδόσεων της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Αρμενίας, και της Εγγύς Ανατολής.

 

 
 


Fausto Sierakowski
Fausto Sierakowski

Γεννήθηκε το 1988 στο Παρίσι και μεγάλωσε στη Ρώμη.
Το 2009 πήρε Δίπλωμα στο Κλασικό Σαξόφωνο από το Conservatorio di Santa Cecilia υπό την καθοδήγηση του Αlfredo Santoloci και το 2012 αποκτά Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών στο Contemporary Improvisation από το New England Conservatory υπό την καθοδήγηση των Anthony Coleman, Hankus Netsky και Frank Carlberg.
Κατά την παραμονή του στην Αμερική και μέχρι την επιστροφή του στην Ευρώπη το 2014, έκανε συναυλίες και ηχογραφήσεις με μουσικούς όπως Matt Moran, Anthony Coleman, Joe Morris, Matt Darriau, Satoshi Takeshi, Hayden Chisholm και Axel Dörner.
Το 2016 μετακομίζει στην Ελλάδα, με σκοπό να μελετήσει Κλασική Οθωμανική Μουσική και Ούτι με τον Ευγένιο Βούλγαρη. Από τότε συμμετέχει στα μουσικά σύνολα του Ευγενίου Βούλγαρη, του Θήμιου Ατζακά και του James Wylie αλλά και σε αρκετά συγκροτήματα, όπως: People of the wind (με τον Αλέξανδρο Ριζόπουλο) και Ροδάκινα (με την Αυγερινή Γάτσι, τη Μαρία Πλουμή και την Έυη Κανέλλου).