Πολυστυλιστικότητα κι αισθητική

Ένα εργαστήριο αντί-θεωρίας

Περικλής Λιακάκης (Αυστρία)


19 - 25 ΑυγούστουΔιάρκεια: 35 ώρες +
Ωράριο:
10.30 - 11.30 κοινές δράσεις
12.00 - 14.00 εργαστήριο
16.30 - 19.00 κοινές δράσεις/εργαστήριο


Το σεμινάριο καταρχήν δεν έχει σαν σκοπό να δώσει απάντηση στο τί είναι πολυστυλιστικότητα σήμερα, αλλά κυρίως ποια θα μπορούσε να είναι η δικιά μας στάση ως ερμηνευτών ή/και ακροατών, σε μια μικτή καλλιτεχνική γλώσσα. Επίσης, με ποιό τρόπο μπορούμε να αποφύγουμε θεωρητικές παγίδες που υπάρχουν στο χώρο της μουσικολογίας και της θεωρίας της τέχνης γενικότερα, που στηλιτεύουν ή θεοποιούν την συγκεκριμένη αισθητική. Τέλος, στόχος του σεμιναρίου είναι η κατανόηση του καλλιτεχνικού γεγονότος και το σημείο, όπου η κατανόηση αυτή θολώνει λόγω της θεωρητικής αντιμετώπισης. Η θεωρία μπορεί να γίνει δεκτή μόνο στην περίπτωση που μπορεί να καταγράψει ιστορικά ή να βελτιώσει την πράξη και όχι απλά να πάρει θέση απέναντί της. Με άλλα λόγια, η εξουσία της θεωρίας απέναντι στην πράξη είναι ανεπίτρεπτη!

Το σεμινάριο περιλαμβάνει τρία στάδια και όπως και όλα αυτής της περιόδου, θα λειτουργήσει και σε διάδραση με τα άλλα.

Στάδιο θεωρίας: παρουσίαση της ιδέας της πολυστυλιστικότητας στη μουσική, αλλά όχι μόνο. Ιστορία, εμφανίσεις, επίπεδα κατανόησης και ερμηνείας της ιδέας της πολυστυλιστικότητας, προβληματική, η ιδέα του μεταμοντέρνου σε αντιδιαστολή με την ιδέα της “Καθαρής Αισθητικής”.

Στάδιο ανάλυσης: παρουσίαση μουσικών έργων που η αισθητική τους μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί πολυστυλιστική, αλλά και άλλων έργων που δεν θα μπορούσε να πει κανείς με την πρώτη ακοή ότι πρόκειται για κάτι τέτοιο. Αντιπαράθεση με άλλα έργα που δεν ανήκουν στην εν λόγω αισθητική και σύγκριση μεταξύ τους. Ποιό είναι το σημείο που εξαφανίζονται τα σύνορα και ένα έργο μπορεί να ερμηνευτεί με μια άλλη αισθητική; (Με ή χωρίς παρτιτούρα, αλλά σίγουρα με ακουστικά παραδείγματα)

Στάδιο δημιουργίας: Tρόπος σκέψης, approach, προβληματισμοί του συνθέτη, σκίτσα, τελικό αποτέλεσμα.liakakis cvΠερικλής Λιακάκης
www.liakakiskomponist.com

Ο Περικλής Λιακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σύνθεση στην Ανώτατη σχολή Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης. Για τα έργα του πήρε βραβεία και υποτροφίες από το αυστριακό πρωθυπουργικό γραφείο, την μουσική ακαδημία του Γκρατς, της Βιέννης, την αυστριακή μουσική εταιρία Musikfonds κλπ. Αναθέσεις έργων από την Ακαδημία του Ensemble modern, την πόλη Trossingen της Γερμανίας, το Ensemble Oktoplus, την ορχήστρα της ΕΡΤ κλπ. Μόνιμος συνεργάτης των μουσικοθεατρικών οργανισμών Sirene Operntheater και dramagraz στην Αυστρία. Το 2016 κυκλοφόρησε τριπλό cd με τρεις από τις όπερες δωματίου που έχει συνθέσει από το 2012 έως το 2016. Το 2017 η τελευταία όπερά του “Chodorkowski” τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης εναλλακτικής παραγωγής όπερας στην Αυστρία για τη χρονιά 2015/16. To βραβείο θεωρείται το αυστριακό Όσκαρ.
Ζει στην Βιέννη, διδάσκει στο μουσικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης Σύνθεση και ανώτερα θεωρητικά από το 2002 και έχει θέση Επίκουρου καθηγητή στο τμήμα Σύνθεσης και θεωρητικών του Πανεπιστημίου.