Ταξίδι στο παρόν

Εργαστήριο για τη δημιουργικότητα, την ενεργητική ακρόαση, την παράλληλη πλοήγηση και ηρεμία κατά την μουσική πράξη, με εφαρμογή στη διαδικασία του αυτοσχεδιασμού, της ταυτόχρονης σύνθεσης κι εκτέλεσης.

Αντώνης Ανισέγκος / unu (Γερμανία)


19 - 25 ΑυγούστουΔιάρκεια: 35 ώρες +
Ωράριο:
10.30 - 11.30 κοινές δράσεις
12.00 - 14.00 εργαστήριο
16.30 - 19.00 κοινές δράσεις/εργαστήριο

Θέμα του σεμιναρίου είναι η δημιουργικότητα, η ενεργητική ακρόαση, η παράλληλη πλοήγηση και ηρεμία κατά την μουσική πράξη, με εφαρμογή στην διαδικασία του αυτοσχεδιασμού, της ταυτόχρονης σύνθεσης και εκτέλεσης.
Αναφορές στην συνθετική και την εκτελεστική πράξη μπορούν να αναπτυχθούν σύμφωνα με τις επιθυμίες των συμμετεχόντων.
Θα ανιχνεύσουμε τα κοινά σημεία διπολικών εννοιών, όπως διαίσθηση/προετοιμασία, ερμηνεία/σύνθεση, χάος/μέθοδος, διαλογισμός/έκφραση, ροή/ακινησία, ένωση/ανεξαρτησία, ελευθερία/υποχρέωση, εφεύρεση/επανάληψη.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε μουσικούς και καλλιτέχνες, που είναι ανοιχτοί στην εξερεύνηση νέων τρόπων έκφρασης και όπως και όλα αυτής της περιόδου, θα λειτουργήσει και σε διάδραση με τα άλλα.


ansiegos cvΑντώνης Ανισέγκος

Ο Αντώνης Ανισέγκος ζει από το 1998 στο Βερολίνο ως συνθέτης, πιανίστας ηλεκτρονικός μουσικός (με το όνομα unu).
Είναι μέλος μουσικών συνόλων σύγχρονης μουσικής, όπως το European Music Project, Ensemble Junge Musik, Trio IAMA και από το 2015 συμμετέχει τακτικά σε παραγωγές με το Ensemble Adapter. Στον χώρο της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής συνεργάζεται με πολυάριθμους μουσικούς και σταθερά σχήματα, όπως τους Axel Dörner, Sirone, Gebhard Ullmann, Shoji Hano, Rohan de Saram, Andrea Parkins, Frank Gratkowski, Conny, Johannes & Matthias Bauer, Tobias Delius, Audrey Chen, Michael Wertmüller, Anna Clementi, Duo ΣΩΜΑ, Trio Grix.
Tα τελευταία χρόνια είχε ως τακτικούς συνεργάτες του στην μουσική δωματίου τους βιολιστές Julius Schwahn, Biliana Voutchkova και τους τσελίστες Mathis Mayr, Maria Magdalena Wiesmaier και Δήμο Γκουνταρούλη, καθώς επίσης τον Ολλανδό μαέστρο Hans Rotman.
Έχει συμπράξει με πολλές ευρωπαικές ορχήστρες, με έργα του κλασσικού ρεπερτορίου, αλλά κυρίως του 20ου και 21ου αιώνα.
Συνθέσεις του έχουν εκτελεστεί μεταξύ άλλων από τους Ensemble Modern, Ensemble Piandaemonium, Ensemble Mosaik, Ensemble Cornucopia, Ensemble DissonArt, Ensemble LUX:NM, ΚΟΘ, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Junge Philharmonie Thüringen, Philharmonic Chamber Orchestra Brasov, Württembergische Philharmonie, Magdeburgische Philharmonie, Neuköllner Oper Berlin (“Hundeherz”, 2000).
Από το 2007 συμμετέχει σταθερά στο Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής στο Ulm της Γερμανίας.
Συνεργασία με την video artist Erika Matsunami ως OIO (2005-2009), με παρουσιάσεις στο Kyoto Art Center (Ιαπωνία), την Seoul (Exis Festival, Κορέα), Βενετία (Biennale), Wuppertal, Berlin (Transmediale, Haus der Kulturen der Welt).
Το ντουέτο KAYA με την botoh χορεύτρια Yuko Kaseki ιδρύθηκε το 2006. Έκτοτε έχουν εμφανιστεί στην Γερμανία, Ελβετία και στην Ελλάδα, καθώς και με καλεσμένους από τον χώρο της μουσικής, του χωρού και των εικαστικών τεχνών. Δουλεύουν επίσης τακτικά με το Θέατρο Thikwa στο Βερολίνο, μία καλλιτεχνική ομάδα, που αποτελείται από άτομα με ειδικές ανάγκες.
2007-11 υπήρξε μέλος ως ηλεκτρονικός μουσικός της χορευτικής ομάδας adLibdances της Κατερίνας Παπαγεωργίου, με παραστάσεις στην Γερμανιά, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα.
Με τον animation artist Αντρέα Καραουλάνη (bestbefore) διατηρεί από το 2010 μόνιμη συνεργασία ως ντουέτο (best before unu) και ως τρίο (ili) με τον Ρώσο εικαστικό και μουσικό Patrick K.-H..
Το 2014 κυκλοφόρησε από την Wergo η σόλο ηχογράφηση “Sonatas & Interludes” του John Cage. Ακολουθεί η ηχογράφηση του έργου “Patterns in a Chromatic Field” του Morton Feldman, με τον τσελίστα Mathis Mayr από την ίδια δισκογραφική εταιρεία.
Γεννήθηκε το 1970 στην Στουτγάρδη της Γερμανίας, όπου ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 7 χρονών και έλαβε το δίπλωμα του από το ΚΟΘ το 1991, στην τάξη της Ελένης Ξεναρίου. Στην συνέχεια σπούδασε στις Μουσικές Ακαδημίες της Βουδαπέστης (Prof. A. Laszlo, Prof. G. Orban), της Βιέννης (Prof. K. SchwertziG), της Κολωνίας (Prof. K. Meyer, John Taylor) δίπλωμα σύνθεσης, 1997) και του Βερολίνου (Prof. Zimmermann, μεταπτυχιακό σύνθεσης, 2001). Σεμιναριακά μαθήματα με τους György Ligeti, Zoltan Kocsis, Imre Rohnmann, Pierre Laurent-Aimard, György Kurtag και Lev Vlassenko.