Το κτήμα του γείτονα είναι και δικό μου

Εργαστήριο με αφορμή το πιάνο κι αιτία τον ήχο

Θόδωρος Κοτεπάνος


19 - 25 ΑυγούστουΔιάρκεια: 35 ώρες +
Ωράριο:
10.30 - 11.30 κοινές δράσεις
12.00 - 14.00 εργαστήριο
16.30 - 19.00 κοινές δράσεις/εργαστήριο


Αναγεννησιακός. Έτσι με προσδιόριζε, όσο ζούσε, μια φίλη που με γνώριζε από έφηβο. Φυσικά η μεταφορά έχει να κάνει με τη σφαιρική γνώση αλλά και δραστηριότητα του Ντα Βίντσι και άλλων κορυφαίων πνευμάτων μιας άλλης εποχής. Στη σωστή κλίμακα, το φαινόμενο της ακραίας ειδίκευσης στο σήμερα μοιάζει να είναι λογικό αλλά πάντα το θεωρούσα παγίδα. Έτσι απέφευγα τις ταμπέλες που με αντάλλαγμα το κύρος σε περιορίζουν σε μια παράγραφο του καταλόγου. Οι έγκυρες σπουδές στο "κλασικό" πιάνο και η συλλογή εφοδίων και εμπειριών σε ο,τι τυπικά δεν μου ανήκε μπήκαν σε μια μάχη ισοδυναμίας, ιδιαίτερα μετά τη γνωριμία μου με το Μάνο Χατζιδάκι. Είναι όλα θέμα κύρους και αναγνωρισιμότητας; Μήπως αυτό που μου δίνει κύρος είναι η έκπληξη του παρατηρητή όταν κινούμαι άνετα και σε άγνωστους χώρους γι' αυτόν; Πόσο κοστίζει η ελευθερία του να είσαι απροσδιόριστος και ποια είναι η ανταμοιβή; Αυτές είναι οι σκέψεις που θέλω να μοιραστώ με τα ανήσυχα ταξιδιάρικα μυαλά του Μουσικού Χωριού.

Πιανίστες, σολίστες άλλων πολυφωνικών οργάνων, ενεργοί μελετητές της μουσικής, εμψυχωτές μουσικών συνόλων:
Ελάτε να κάνουμε ο καθένας ένα βήμα προς μια πιο θαρραλέα εξερεύνηση όσων χωραφιών θεωρούμε ότι "ανήκουν" σε άλλους! Είτε γιατί η εκπαίδευσή μας δεν μας έδωσε τα σφαιρικά εφόδια που θεωρούμε ότι όφειλε, είτε γιατί τα κίνητρά μας σταματούν μπροστά στο φόβο των απαιτήσεων της διάκρισης, οδηγώντας μας στο καταφύγιο της πιο προσιτής εξειδίκευσης. Ενδεικτικά, ένας σολίστας πιάνου ασχολείται δυσανάλογα με την αρτιότητα της εκτέλεσης σε σχέση με την κατανόηση της μουσικής γραφής ή την αισθητική προσέγγιση και, όταν συμβαίνει να ενδιαφερθεί το κάνει είτε διαισθητικά, είτε σπουδάζοντας μουσικολογία, σύνθεση ή τζαζ, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα. Όμως, ένας μουσικός οφείλει να ανιχνεύει το βάθος και το πλάτος ταυτόχρονα. Η γενική γνώση δεν είναι μόνο άθροισμα επιστημών. Κάθε εμπειρία μας αποτυπώνεται στη μουσική μας πράξη, όσο μικρή κι αν είναι.
Τιμώντας λοιπόν τις ταλαιπωρημένες επιθυμίες μας, ελάτε να ξαναγράψουμε τα κείμενα, να ξαναδιαβάσουμε κριτικά τις προθέσεις των αγαπημένων ινδαλμάτων μας, να προσεγγίσουμε τις έγκυρες μουσικές μας αναφορές και τη συλλογική μας μνήμη χωρίς επιστημονική διάθεση! Μόνο αξιοποιώντας αυτά που διαθέτουμε... Με ασκήσεις ακρόασης και (μετα)γραφής για να μεταμορφωθεί η εξάρτηση και ο φόβος σε πραγματικό σεβασμό!

Το εργαστήριο, όπως και όλα αυτής της περιόδου, θα λειτουργήσει και σε διάδραση με τα άλλα.kotepanos cvΘόδωρος Κοτεπάνος

Ο Θόδωρος σπούδασε πιάνο στην Αθήνα, στο Εθνικό Ωδείο, με την Ασπασία Κανατσούλη, την Κρινώ Καλομοίρη και τη Νέλλη Σεμιτέκολο και επίσης θεωρητικά με τον Λεωνίδα Ζώρα και τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου. Συνέχισε τις σπουδές του στο πιάνο στο Παρίσι με τους Ventsislav Yankoff, Jacques Rouvier και Jean-Claude Pennetier. Κατέκτησε το 1ο βραβείο πιάνου του κονσερβατουάρ του Παρισιού (CNSMD) καθώς και δύο βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, στο Épinal και στην Αθήνα (Maria Callas).
Οι μουσικές του σπουδές επεκτάθηκαν σε πολλούς τομείς, όπως ανώτερα θεωρητικά, αισθητική, ηλεκτροακουστική μουσική, εκκλ. όργανο, διεύθυνση ορχήστρας, κλπ. προετοιμάζοντας έτσι την πολύπλευρη παρουσία του στην ελληνική μουσική σκηνή μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1991. Πλάι σε τακτικά θεματικά ρεσιτάλ πιάνου, ασχολήθηκε κυρίως με τη συνοδεία του τραγουδιού και την ενορχήστρωση. Η συνεργασία του με τον διάσημο κόντρα-τενόρο Άρη Χριστοφέλλη αποτυπώθηκε σε δύο CD με lieder (1989, Σείριος και 1996, EMI).
Εργάστηκε με τον Μάνο Χατζιδάκι από το 1987 σαν πιανίστας, ενορχηστρωτής και βοηθός του. Έκτοτε είναι αναρίθμητες οι συμμετοχές του στη δισκογραφία και τη μουσική σκηνή του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού. Μεταξύ των σημαντικότερων συνεργασιών του είναι αυτές με τους Ν. Ξυδάκη, Λ. Πλάτωνος, Ν. Βενετσάνου, Ε. Πασπαλά, Στ. Σπανουδάκη, Δ. Γαλάνη, Ηλ. Λιούγκο, Χρ. Τσιαμούλη, Σ. Γιαννάτου, Ευ. Ρεμπούτσικα, Σ. Θεοδωρίδου, τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, την ορχήστρα των Χρωμάτων, το Εθνικό Θέατρο κ.ά.