Enter Pulsation

Εργαστήριο Σωματικού Ανθρωπολογικού Θεάτρου

Συντονισμός – εμψύχωση: Αλεξάνδρα Καζάζου, Μαρία Λάππα


19 - 25 ΑυγούστουΔιάρκεια: 33 ώρες
Ωράριο: 10.00 – 14.00 (ομάδα εργαστηρίου)
17.00 – 19.30 (ομαδικά sessions, εργασία με άλλες ομάδες, διαλέξεις)
Γλώσσα: αγγλικά, ελληνικά


Tο εργαστήριο αυτό εστιάζει στην διαδικασία αφούγκρασης του παλμού στο σώμα του ερμηνευτή και στην δημιουργία χορικής συνθήκης. Μέσα από εξειδικευμένες ασκήσεις που προέρχονται από το σωματικό ανθρωπολογικό θέατρο και το ιαπωνικό butoh η ομάδα θα εργαστεί πάνω σε συγκεκριμένο κείμενο που θα αποσταλεί στους συμμετέχοντες.

Ο παλμός αποτελείται από μια επαναλαμβανόμενη ακολουθία πανομοιότυπων και διακριτών ερεθισμάτων μικρής διάρκειας, που εκλαμβάνονται ως σημεία στο χρόνο και, μέσα από την πρακτική, αξιοποιείται ως το βασικότερο ρυθμικό στοιχείο.

Σε τεχνικό επίπεδο, η βιωμένη αίσθηση των παλμών που μπορεί να εκτελέσει το ανθρώπινο σώμα, βοηθούν στην αποτελεσματική διαχείριση του βάρους και της ορμής με αποτέλεσμα την επίγνωση του εσωτερικού ρυθμού και τον νευρο- μυϊκό συντονισμό.

O παλμός σε πρώτο επίπεδο και ο ρυθμός σε δεύτερο, είναι τα βασικά στοιχεία που αναγνωρίζει ο ακροατής σε μια παράσταση και αποτελούν την «καύσιμη ύλη» του ερμηνευτή.

Μέσα από την αναγνώριση του παλμού περνάμε σταδιακά στην δημιουργία και την αξιοποίηση του ρυθμού ως βασικό στοιχείο δόμησης της χορικής συνθήκης .


Αναλυτικά θα δουλέψουμε επάνω σε:

5 Ρυθμούς
Tadashi Suzuki's Stomping 
Radio Taiso exersises
Χορική Συνθήκη
Ταχύτητα- Χρόνος - Εντάσεις - Ροή
Ρυθμός του κειμένου / Προσωδιακά στοιχεία
Στην καλλιέργεια της συνειδητοποίησης των μελών του σώματος και των δοχείων του, καθώς και στις εκφραστικές του δυνατότητες.
Στην ενδυνάμωση των αναπνευστικών δοχείων.
Στις ρυθμικές παρτιτούρες του σώματος και της φωνής.
Στην εναρμόνιση του οριζόντιου με τον κάθετο άξονα του σώματος και της φωνής.
Στην εμβάθυνση της τεχνικής συντονισμού (Coordination).
Δημιουργία χωρικής συνθήκης 
Αλεξάνδρα Καζάζου
alex 2019

Ελληνοπολωνέζα, γεννημένη στο Βρότσλαβ. Μετά τις θεατρικές της σπουδές στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., εργάζεται ως ηθοποιός στην Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης».
Το 2009 επιστρέφει στη γεννέτηρα της και κάνει μεταπτυχιακές σπουδές MA in acting υπό την αιγίδα του Manchester Metropolitan University.
Είναι μέλος του Studio Matejka στο Ινστιτούτο Γκροτόφσκι, της Ομαδας Jubilo και του Odra Ensemble στο Song of the Goat Theater.
Έχει διδάξει Αρχαία Ελληνική τραγωδία στο Πανεπιστήμιο του Βρότσλαβ.
Από το 2010 είναι στενός συνεργάτης του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι.
Το έργο Χαρμολύπη, παραγωγή του Ινστιτούτου το 2013, περιόδευσε σε πολλές χώρες του κόσμου αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.
To 2014-15 σκηνοθετεί το «Αναπάντεχο» του Fabrice Melqiuot
Ερμηνεύει την Κασσάνδρα στο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Ο ευαγγελισμός της Κασσάνδρας» σε σκηνοθεσία της Ιούς Βουλγαράκη, παραγωγές και τα δυο του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι..
Το 2016 πρωταγωνιστεί στο έργο του Δ. Δημητριάδη «Insenso» σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου, με επίσημη πρεμιέρα στο Wroclaw της Πολωνίας στα πλαίσια των εγκαινίων της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2016», με παραστάσεις στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας όπως και στην 7η Θεατρική Ολυμπιάδα, που διεξήχθη στο Βρότσλαφ της Πολωνίας.
Το 2017 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, συμμετείχε στην παράσταση Μήδεια σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, στον ρόλο της «Βάρβαρης». Συμμετείχε επίσης στις παραστάσεις: «Yokihi» του Μιχαήλ Μαρμαρινού σε μουσική δραματουργία του Φίλιππου Τσαλαχούρη (στον ρόλο του Μοναχού του Ταό) στην Λυρική Σκηνή του Ιδρυματος Νιάρχος, στο «Maya buff - ένα ντελίριο του Μαγιακόφσκι» σε σκηνοθεσία Γιάννη Μανταφούνη στο Εθνικό Θέατρο, ενώ έκανε την σκηνοθετική επιμέλεια του πρότζεκτ «Σώμα σε 64 κινήσεις», που παρουσιάστηκε στο Σύγχρονο Θέατρο με την υποστήριξη του «ΝΕΟΝ».
Το ακαδημαϊκό έτος 2017-18 την βρίσκει να διδάσκει στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και στην Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης «Δήλος». Παραδίδει σεμινάρια σε πολλές χώρες του κόσμου πάνω στο Σωματικό Θέατρο και τις τεχνικές του Studio Matejka.
Η Αλεξάνδρα Καζάζου ίδρυσε το 2016 μαζί με τον Karol Jarek την Ομάδα «Teatr Andra» που έχει την βάση της στην Κωνσταντινούπολη και αποτελείται από Τούρκους, Πολωνούς και Έλληνες καλλιτέχνες. Η πρώτη παραγωγή της ομάδας ήταν η «ΤΡΩΑΣ» του Δημήτρη Δημητριάδη που παρουσιάστηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και την περίοδο αυτή σκηνοθετεί την δεύτερη παραγωγή της «SALTO» του Tadeusz Konwicki σε σύμπαραγωγή του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι.

Μαρία Λάππαmaria lappa 2019
https://marialappa.wordpress.com


Είναι εκπαιδεύτρια Σωματικού Ανθρωπολογικού θεάτρου με κεντρικό άξονα της δουλειάς το Butoh στο οποίο έχει εκπαιδευτεί από διακεκριμένους δασκάλους ανά τον κόσμο όπως οι Grigory Glazunov, Natalia Zhestovskaya, Atsushi Takenouchi, Katsura Kan, Iwana Masaki , Ko Murobushi . Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεάτρου και φωνής  με τους , Γιώργο Συμεωνίδη, Σπύρο Σακκά,  Σωτήρη Καραμεσίνη, Άρη Σερβετάλη, Nigar Hasib, Shamal Amin (Lalish Theaterlabor/Vienna), John Britton, καθώς και σεμινάρια σύγχρονου χορού με τους Seol Jin Kim (Peeping Tom), Baris Mihci, Κωνσταντινο Μίχο, Paolo Cingoliani, Billie Hanne, Benno Voorham κ.α

Έχει συμετάσχει για δυο συνεχόμενα χρόνια στο διεθνές φεστιβάλ θεατρικών μεθόδων στην Αθήνα.

Εργάζεται ως χορογράφος   και performer ενώ παράλληλα συντονίζει σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέσα απο την ερευνητική πλατφόρμα “Theater & Movement Research Project”

Το 2018 επιδοτήθηκε απο το Ίδρυμα ΝΕΟΝ  για την παράστασή της “ Σώμα σε 64 Κινήσεις “η οποία έλαβε χώρα στην Αθήνα στο Σύγχρονό θέατρο σε συνεργασία με την ομάδα σύγχρονου τσίρκο Svalbard Company απο την Σουηδία.

Απο το 2008 μέχρι και σήμερα συνεργάζεται με την ομάδα χοροθεάτρου ODDdance Τheater απο την Αγία Πετρούπολη.

Κάποιες απο τις δουλειές της και συνεργασίες έχουν παρουσιαστεί στο στο : ΜΤ Ι University στο Λονδίνου, στο Ukya city takeover στο Νότιγχαμ, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" στην Αθήνα, τη 15η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου - "Συμβίωση; / Symbiosis?", στο θέατρο 104 των εκδόσεων Καστανιώτη κ.α

Το ερευνητικό της βασίζεται πάνω στην επίδραση της κίνησης και ειδικότερα του χορού Βutoh στα εξωπυραμιδικά σύνδρομα.