Εργαστήριο για το σώμα ως υλικό και ως ζωντανό αρχείο

Συντονισμός – εμψύχωση – επιτόπια έρευνα: Μαρία Σιδέρη

19 - 25 ΑυγούστουΔιάρκεια: 33 ώρες
Ωράριο: 10.00 – 14.00 (ομάδα εργαστηρίου)
17.00 – 19.30 (ομαδικά sessions, εργασία με άλλες ομάδες, διαλέξεις)
Γλώσσα: ελληνικά, αγγλικά


Το σεμινάριο θα μελετήσει πως το σώμα χρησιμοποιείται στην performance ως μέσο καταγραφής και ως ζωντανό αρχείο το οποίο θυμάται και ενεργοποιεί ήχους, ιστορίες και εικόνες που δεν μπορούν να επιβιώσουν παρά μόνο μέσα από άλλα σώματα.

Μέσα από την προφορική παράδοση όπως αυτή εμφανίζεται στην μουσική και στην εθνογραφία, το σεμινάριο θα δώσει μία σειρά από μεθοδολογικά εργαλεία σωματικής έρευνας που σχετίζονται με το πώς και το τί θυμάται το σώμα αλλά και με τους τρόπους με τους οποίους κατανοούμε την καταγραφή της μνήμης σωματικά. Το σώμα ως μνήμη και το σώμα ως υλικό καταγραφής γεγονότων και συναισθημάτων αποτελεί το βασικό συστατικό με το οποίο θα δουλέψουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε διαφορετικές σωματικές μεθόδους, ασκήσεις μνήμης, συγκέντρωσης και κίνησης αλλά και περίπατους προκειμένου να ανασύρουμε πρόσωπα, μνήμες και γεγονότα που σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον του χωριού του Άγιου Λαυρέντιου και το Μουσικό Χωριό.

Με σωματικές τεχνικές που προέρχονται και από το σύγχρονο χορό, την performance αλλά και με επιτόπια έρευνα πεδίου, το σεμινάριο αυτό έχει ως στόχο να συλλέξει υλικό που θα καθοριστεί κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου για να δημιουργήσει ένα συλλογικό σωματικό ζωντανό αρχείο που θα συνδυάσει ιστορίες, μουσικές και εικόνες του τόπου παράλληλα με βιωματικές και προσωπικές «αφηγήσεις».   
Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε όλες και όλους ανεξαρτήτως ηλικίας και εμπειρίας και απευθύνεται σε μουσικούς, ηθοποιούς, ανθρωπολόγους, εθνομουσικολόγους, χορευτές και σε όλες και όλους που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την performance και την εθνογραφία. Το αποτέλεσμα του σεμιναρίου θα είναι μια ανοιχτή παρουσίαση με τους συμμετέχοντες/ουσες του σεμιναρίου.

Music links:

https://helloworldchoir.bandcamp.com/
https://soundcloud.com/maria-sideri-1

Performance and video

https://vimeo.com/user13274384

Website and blog 

http://www.mariasideri.co/
http://mariasideri.tumblr.com/Μαρία Σιδέρη
cv sideri 2019

H Μαρία Σιδέρη ασχολείται με την performance, τη μουσική και την χορογραφία. Mε επιρροές από τις σπουδές της στην ανθρωπολογία και διαφορετικές μεθόδους έρευνας, και ανάλογα με το εκάστοτε κοινωνικό-πολιτικό περιβάλλον όπου δρα, το έργο της εστιάζει στις αναπαραστάσεις του σώματος : το σώμα σε έκσταση ως «άλλο», ως αντικείμενο ή τοπίο και το σώμα ως αρχείο. Προσπαθεί να φωτίσει έργα περιθωριοποιημένα που δεν έχουν αναγνωριστεί αρκετά μέσα στο χρόνο.

 Έργα: Déviations CIFAS (Βρυξέλλες, 09/2019), Hello World Choir (Κάιρο 11/16-07/17),  “Stasis” με το σχήμα Zero-Tau SPILL National Platform (Ipswich, 11/12), Trouble festival (Brussels 4/13), “Vibrant Matter/ La Metachorie” Artsadmin (London 11/14), Rag Factory (London 2/14), 3rd Performance Festival, (4th Biennale/ Greece 11/2013). Βίντεο: Chisenhale Dance Space Agony Art (London 1/14), Roman Road Festival (London, 3/14), Trip Space The Palest Light (London 5/14), Decoda Festival (Coventry 6/14), και στο limited edition Fanzine #1,#2,#3 “It comes in Waves”. Έχει συνεργαστεί με τους: Ron Athey, Julie Toletino & Stosh Fila, Manuel Pelmus, Tino Seghal, Simone Kenyon and Neil Callaghan, Lina Lapelyte, Tai Shani, Franz Erhard Walter, Lea Anderson.

H Μαρία είναι απόφοιτός του τμήματος Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  και του  μεταπτυχιακού τμήματος της Ιστορίας Θρησκείας του πανεπιστήμιου της Γενεύης. Το 2012 επίσης αποφοίτησε με διάκριση στο μεταπτυχιακό τμήμα του Creative Practice στο Laban Conservatory of Music and Dance του Λονδίνου. Έχει λάβει χορηγίες από το Αrts Council of England για την έρευνα και παραγωγή του έργου Vibrant Matter/ La Métachore (2013-4) και πρόσφατα έλαβε την υποτροφία του ArtWorks, 1o Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών ΙΣΝ στην Αθήνα (Μάρτιος- Σεπτέμβριος 2018). Από το Μάρτιο του 2018 η Μαρία Σιδέρη εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας πάνω στη σωματικότητα και το αρχείο.

http://www.mariasideri.co/

http://mariasideri.tumblr.com/

https://helloworldchoir.bandcamp.com/