«Song and Wind»

Εργαστήριο για σύνολα πνευστών

Συντονισμός – εμψύχωση: James Wylie – Fausto Sierakowsk


19 - 25 Αυγούστου
Διάρκεια: 33 ώρες
Ωράριο: 10.00 – 14.00 (ομάδα εργαστηρίου)
17.00 – 19.30 (ομαδικά sessions, πρόβες, εργασία με άλλες ομάδες)
Γλώσσα: αγγλικά, ελληνικά 

«Χτίζουμε» διαστήματα για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του φυσικού ήχου και της δόνησης, εξερευνώντας παράλληλα τον εσωτερικό μας κόσμο και την μουσική μας πρόσληψη. Μέσα από την παρατήρηση των μουσικών διαστημάτων δημιουργούμε μια νοηματική αλυσίδα, την μελωδία. Καθώς ο ρυθμός αλληλοεπιδρά με τη μελωδία, τα διαστήματα αυτά μεταμορφώνονται σε δύναμη και παρασύρουν το σώμα μας στο χορό.

Πως μπορούμε να κατανοήσουμε βαθύτερα τις φυσικές δυνάμεις της μελωδίας; Πως γίνεται να εσωτερικεύσουμε τα συστατικά της; Πως το νόημα που κρύβεται πίσω από τις διαστηματικές πλοκές παράγει μελωδίες; Ερωτήματα σαν αυτά θα απασχολήσουν τα μέλη της ομάδας αυτής και θα απαντηθούν μέσα από τη μελέτη της φύσης του ήχου και την ενσώματη λειτουργία του στη μουσική πράξη και το ρυθμό.

Οι δύο εισηγητές θα εστιάσουν στα παραπάνω μέσα από ένα τροπικό ρεπερτόριο με εκκίνηση τις αρχαίες διαχρονικές μουσικές παραδόσεις των Βαλκανίων, της ανατολικής Μεσογείου και της Περσίας. Το εργαστήριο είναι βασισμένο στη μουσική προφορικότητα με την ελάχιστη χρήση μουσικής σημειογραφίας και απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές όλων των πνευστών οργάνων.  James Wylie
james fausto cvphoto

Ο σαξοφωνίστας, κλαρινετίστας και συνθέτης James Wylie, πρόσφατα εγκατεστημένος στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στο Wellington της Νέας Ζηλανδίας. Η σχέση του με τη μουσική ξεκίνησε στην παιδική του ηλικία, μέσα από τη κλασική παιδεία. Μετά από την πρώτη του επαφή με το πιάνο και το βιολί κατέληξε στο σαξόφωνο, μελετώντας τη jazz και αυτοσχεδιαζόμενη μουσική.

Σαν performer είναι ενεργός διεθνώς και έχει βραβευθεί με σημαντικά βραβεία
και υποτροφίες από φορείς όπως οι «Aotea Performing Arts Trust» και «Woolf Fisher Trust». Με αφορμή τις βραβεύσεις αυτές συνέχισε τις σπουδές του στο New England Conservatory της Βοστώνης όπου και αποφοίτησε το 2010 με Masters of Music in Jazz Performance. Επιπλέον, έχει διδαχθεί μουσική με διεθνείς μουσικούς όπως οι Hayden Chisholm, Σωκράτης Σινόπουλος, Frank Gratkowski, Anthony Coleman, Jerry Bergonzi, Allan Chase, Dominique Eade, John McNeil, Cecil McBee, Bill McHenry, Tony Malaby και Chris Cheek. Το 2011, ο James μετακινήθηκε στο Βερολίνο, εργαζόμενος πλέον σε συνεχή project μουσικής, χορού, θεάτρου και μουσικού θεάτρου.

Έχει εμφανιστεί με τους Gunther Schuller, Σωκράτης Σινόπουλος, Γιάννης Αγγελάκας, Χάρης Λαμπράκης, Θύμιος Ατζακάς, Αντώνης Ανισέγκος, Μιχάλης Σιγανίδης, Hayden Chisholm, Max Andrzjewski, Elias Stemeseder, Sam Rivers, Wayne Shorter, Jonathan Crayford, Κώστας Αναστασιάδης, ενώ έγραψε μουσική για τους Company1, της μουσικής σκηνής της Βοστώνης.

Τα μουσικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην εξερεύνηση των μικροτόνων (microtonality) και της τροπικότητας και τις εφαρμογές τους στα πνευστά όργανα. Έχει εμβαθύνει στη σπουδή των overtones και "just" συστημάτων κουρδίσματος αναπτύσσοντας μία προσωπική γλώσσα αυθόρμητης σύνθεσης στη μουσική πράξη του σαξοφώνου. Παράλληλα είναι ενεργός - εκπαιδευτικά και εκτελεστικά - στο χώρο της jazz, του αυτοσχεδιασμού, της σύγχρονης λόγιας μουσικής, καθώς δείχνει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις δημιουργικές προσεγγίσεις των λαϊκών παραδόσεων της Τουρκίας, του Ιράν, της Ελλάδας, της Αρμενίας, και της Εγγύς Ανατολής.Fausto Sierakowski

Γεννήθηκε το 1988 στο Παρίσι και μεγάλωσε στη Ρώμη.
Το 2009 πήρε Δίπλωμα στο Κλασικό Σαξόφωνο από το Conservatorio di Santa Cecilia υπό την καθοδήγηση του Αlfredo Santoloci και το 2012 αποκτά Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών στο Contemporary Improvisation από το New England Conservatory υπό την καθοδήγηση των Anthony Coleman, Hankus Netsky και Frank Carlberg.
Κατά την παραμονή του στην Αμερική και μέχρι την επιστροφή του στην Ευρώπη το 2014, έκανε συναυλίες και ηχογραφήσεις με μουσικούς όπως Matt Moran, Anthony Coleman, Joe Morris, Matt Darriau, Satoshi Takeshi, Hayden Chisholm και Axel Dörner.
Το 2016 μετακομίζει στην Ελλάδα, με σκοπό να μελετήσει Κλασική Οθωμανική Μουσική και Ούτι με τον Ευγένιο Βούλγαρη. Από τότε συμμετέχει στα μουσικά σύνολα του Ευγενίου Βούλγαρη, του Θήμιου Ατζακά και του James Wylie αλλά και σε αρκετά συγκροτήματα, όπως: People of the wind (με τον Αλέξανδρο Ριζόπουλο) και Ροδάκινα (με την Αυγερινή Γάτσι, τη Μαρία Πλουμή και την Έυη Κανέλλου).