Αυτογνωσία, οπτική αντίληψη και γλώσσα του σώματος στην Πιανιστική Τέχνη επί σκηνής

Συντονισμός – εμψύχωση: Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης

26 Αυγούστου - 1 ΣεπτεμβρίουΔιάρκεια: 33 ώρες
Ωράριο: 10.00 – 14.00 (ομάδα εργαστηρίου)
17.00 – 19.30 (ομαδικά sessions, εργασία με άλλες ομάδες, διαλέξεις)
Γλώσσα: αγγλικά, ελληνικά


Η μουσική σαν γραπτή γλώσσα μπορεί φυσικά να υπάρχει από μόνη της, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε περαιτέρω ανθρώπινη παρέμβαση. 

Παρόλα αυτά, δεν θα εξυπηρετούσε πλήρως το σκοπό της αν παρέμενε στο χαρτί. Η μουσική είναι κυρίως μία ζωντανή γλώσσα, μία μορφή ζωντανής επικοινωνίας, με την μοναδική δύναμη να συνενώνει όλες τις μορφές τέχνης κάτω από το πέπλο της. 

Σε αυτό το πλαίσιο, μία ολοκληρωμένη ζωντανή μουσική εμπειρία αποζητά,  αναπόφευκτα, φυσική και πνευματική παρουσία, χρόνο, κίνηση, εικόνα και ήχο. Η συνειδητοποίηση αυτών των στοιχείων, τόσο με φυσικό όσο και με συναισθηματικό τρόπο, όπως επίσης η επιδίωξη και η εξέλιξη των μεταξύ τους δυναμικών σχέσεων στην υπηρεσία της πιανιστικής τέχνης και της ζωντανής δημιουργίας επί σκηνής, θα αποτελέσει βασικό θέμα και ενωτικό νήμα των εργαστηρίων.


lazaridis 2019Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης
www.lazaridismusic.com

Ο Γ.Ε.Λαζαρίδης αποτελεί μια πολύπλευρα αναγνωρισμένη προσωπικότητα, με 30 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας στην διεθνή μουσική σκηνή ως σολίστ, συνθέτης, παιδαγωγός και πρωτοπόρος στην ίδρυση και την εξέλιξη νέων πολιτιστικών δομών. Διανύει λαμπρή καριέρα με τις εκτελέσεις του να χαρακτηρίζονται “υπεράνω σύγκρισης” (BBC) και «τόσο ξεχωριστές, που διατηρούν τη μοναδικότητά τους ακόμη και όταν σκεφτούμε σπουδαίες εκτελέσεις των Argerich, Horowitz, Brendel, Zimerman»  (Grammophone  Music Magazine). 
Μέχρι σήμερα έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες σε διεθνή φεστιβάλ και σε μεγάλα μουσικά κέντρα όλου του κόσμου όπως τα Royal Albert Hall, Carnegie Hall, Wigmore Hall, Muzikverein, Kölner Philharmonie κλπ, ενώ συνέπραξε με κορυφαίες ορχήστρες όπως η Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης, η Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου, η Φιλαρμονική της Γαλλικής Ραδιοφωνίας, οι Φιλαρμονικές του Μονάχου και του Στρασβούργου και πολλές άλλες. Συνεργάστηκε με διάσημους αρχιμουσικούς όπως οι Yuri Temirkanov, Neville Marriner,  Mikko Franck, Ingo Metzmacher, Michel Tabachnik, Maxim Schostakovic, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται σπουδαίοι έλληνες μαέστροι. Συνεργάστηκε επίσης με παγκοσμίου φήμης σύνολα μουσικής δωματίου όπως το Medici Quartet, το Ysaye Quartet, το Wienner Octet, το Prism Quartet κ.α. καθώς και με θρυλικές προσωπικότητες όπως ο Λεωνίδας Καβάκος, η Barbara Hendricks, ο Michael Tilson Thomas, ο Δημήτρης Σγούρος, η Μαρία Φαραντούρη κ.α. 
Μαθητής της Δόμνας Ευνουχίδου, του Yonty Solomon, του Douglas Finch, του Alfred Brendel και της Ruth Nye, μοναδικής μαθήτριας του Claudio Arrau, ο Λαζαρίδης έχει παραδόσει σεμινάρια σε πανεπιστήμια της Αγγλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ισπανίας, της Μαλαισίας κ.α. ενώ έχει προσκληθεί ως μέλος κριτικών επιτροπών σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου όπως ο διαγωνισμοί Maria Callas, Gina Bachauer, Sussex International κ.α. 
Διάσημες ηχογραφήσεις του συμπεριλαμβάνουν έργα Λίστ, Σούμπερτ, Μπετόβεν, Σούμαν, Ραχμάνινοφ, Στράους κ.α. και έχουν αποσπάσει πλήθος διακρίσεων από έγκυρα διεθνή περιοδικά μουσικής. Ανάμεσα σε αυτές, η ηχογράφηση του έργου “Papillon” από τον Λαζαρίδη  έχει επιλεγεί ανάμεσα στις καλύτερες όλων των εποχών από το περιοδικό The Pianist ενώ η ηχογράφηση της σονάτας του Λίστ σε Σι ελάσσονα, έχει οριστεί ως “ηχογράφηση αναφοράς” από το διεθνές περιοδικό BBC. 
Ο Γ.Ε.Λαζαριδης σπούδασε επίσης σύνθεση, κοντά στον Χρήστο Σαμαρά, στον Edwin Roxburagh και στον Daryl Runswick. Έχει συνθέσει οργανική, χορωδιακή, θεατρική και χορευτική μουσική μετά από αναθέσεις ελληνικών και ευρωπαϊκών φορέων όπως οι Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Europa Cantat, το Φεστιβάλ Birmingahm New Arts, το Wigmore Hall, το ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, το φεστιβάλ Milano incontra la Grecia, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κ.α.
Ιδρυτικό μέλος της διεθνούς μουσικής κοινότητας «Μουσικό Χωριό», της κοινωνίας καλλιτεχνών για την ειρήνη “ADAP”, του μουσικού συνόλου «Κύκλος» και άλλων πολιτιστικών δομών, ο Λαζαριδης διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στο τμήμα μουσικών εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Δημητρίων από το 2011 ως το 2013. Διετέλεσε επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης από τον Σεπτέμβριο 2010 μέχρι τον Δεκέμβριο 2018, όπου πρωτοστάτησε στην ίδρυση σημαντικών θεσμών όπως η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων “MOYSA” και το διεθνες Φεστιβάλ Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών ΟΜΜΘ.