Masterclass πιάνου

Με τη μέθοδο Focus Training

Συντονισμός – εμψύχωση: Λόλα Τότσιου


5 - 11 ΑυγούστουΔιάρκεια: 33 ώρες
Ωράριο: 10.00 – 14.00 & 17.00 – 19.30
Γλώσσα: αγγλικά, ελληνικάΠόσο μας αφορά το σκηνικό stress;
Αναπνέουμε σωστά όταν παίζουμε μουσική;
Αναπνέει η μουσική που παίζουμε;
Με ποιον τρόπο υπηρετεί η τεχνική την ερμηνεία ενός μουσικού έργου;
Σε τι βάθος μπορεί να φτάσει η συγκέντρωση στον ήχο;

Ένα παιχνίδι ερωτήσεων και απαντήσεων, ένα βιωματικό master class πιάνου θα οδηγήσει στο Μουσικό Χωριό η πιανίστα και διευθύντρια του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης Λόλα Τότσιου. Στόχος: η μεγαλύτερη επίγνωση στη μουσική διαδικασία και η περαιτέρω απελευθέρωση του καλλιτεχνικού δυναμικού που έχει ο καθένας μέσα του.

Με εμπειρία δεκαετιών στη διδασκαλία πιάνου και αντίστοιχη καλλιτεχνική δραστηριότητα, καθώς και πολυετή εκπαίδευση στη μέθοδο Soundings του Πολωνού σκηνοθέτη Richard Nieoszym και στη Yoga του συστήματος Satyananda, η Λόλα Τότσιου προσεγγίζει ολιστικά τη μουσική διδασκαλία και performance. Προτείνει τρόπους και τεχνικές για μια βαθύτερη συγκέντρωση και διαχείριση του σκηνικού stress, προς όφελος της καλλιτεχνικής δημιουργίας και απόδοσης.


Πριν από το masterclass θα υπάρξει εισήγηση , συζήτηση και κάποιες πρακτικές της Yoga. Σ΄ αυτήν τη διαδικασία είναι ευπρόσδεκτοι, εκτός από τους εγγεγραμμένους σπουδαστές, καλλιτέχνες που ήδη ασκούν την καριέρα τους, και επίσης δάσκαλοι/καθηγητές μουσικής που πιθανά έχουν το ενδιαφέρον, και θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν ως ακροατές το masterclass.

Περισσότερες πληροφορίες:
https://1drv.ms/w/s!AoRyYP6k69gFglAkBDBhVLTu17Bj

Lola Totsiou 2019Λόλα Τότσιου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε πιάνο με την Ε. Παπάζογλου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης απ΄ όπου πήρε δίπλωμα με άριστα παμψηφεί, και στην Κρατική Πανεπιστημιακή Σχολή Μουσικής Χαϊδελβέργης – Μάννχάιμ στην τάξη των σολίστ του C. Back από όπου αποφοίτησε με άριστα. Γιά δύο χρόνια μελέτησε στην τάξη των μεταπτυχιακών με τον διεθνούς φήμης πιανίστα Z. Koscis στην Ακαδημία “Ferenc Liszt” της Βουδαπέστης.
Από το 1980 παρουσιάζει τη δουλειά της με κονσέρτα, ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ευρώπη, Αίγυπτο και Η.Π.Α. Στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και Αθηνών, έχει συμπράξει με όλες τις μεγάλες ορχήστρες και έχει ηχογραφήσει με την ορχήστρα της ΕΡΤ. Πορτρέτο της έχει παρουσιαστεί το 2000 από την ΕΤ1 στην εκπομπή “Μουσική και Μουσικοί”.
Συμμετείχε σε διεθνή φεστιβάλ και σεμινάρια και έχει κάνει ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο και μαγνητοσκοπήσεις για την τηλεόραση. Στο ενεργητικό της έχει πολλές πρώτες εκτελέσεις έργων του σύγχρονου ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου.
Τα τελευταία χρόνια έχει διευρύνει το ρεπερτόριο της με έργα της Jazz, της new music και των ινδικών bhajans. Επίσης αυτοσχεδιάζει στο πιάνο, συνθέτει και πειραματίζεται με τους τρόπους της μουσικής έκφρασης και performance.
Υπήρξε μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής της “Hellexpo” και μέλος επιτροπών σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου και μουσικής δωματίου. Έχει δώσει διαλέξεις με θέμα “Η γυναίκα solist” και “Σκηνικό stress”.
Από τον Ιούνιο του 2010 υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και από τον Ιούνιο του 2011 διορίστηκε από το ΥΠ.ΠΟ.A ως η νέα διευθύντριά του.
Αγαπώντας παράλληλα βαθιά την εκπαίδευση, δίδαξε για τριάντα και πλέον χρόνια σε διακεκριμένα ωδεία της Θεσσαλονίκης και στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου «Μακεδονία». Βασικοί της στόχοι στη θέση της διευθύντριας του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης είναι η ολιστική προσέγγιση στη μουσική εκπαιδευτική διαδικασία, το άνοιγμα σε νέα γνωστικά πεδία, η δημιουργία κινήτρων για την καλλιτεχνική  ανάδειξη των σπουδαστών του Κ.Ω.Θ., η δημιουργία ισχυρής και πολύπλευρης σκηνής στον χώρο του Κ.Ω.Θ. και οι συνεργασίες με τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης
Από το 2005 διοργανώνει τα προσωπικά μουσικά της σεμινάρια με τη μέθοδο "focus training", χρησιμοποιώντας τεχνικές από τη μέθοδο Soundings του Πολωνού σκηνοθέτη Richard Nieoszym και ειδικές πρακτικές Yoga του συστήματος Satyananda, στο οποίο έχει εκπαιδευτεί και είναι  εισηγήτρια.

https://www.youtube.com/channel/UCtqBljLfGF3k_Jdo58ZUwLA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd