Η Μουσική Φόρμα του Sarki στο Προπολεμικό Ρεμπέτικο

Συντονισμός: Ευγένιος Βούλγαρης

25 - 31 Αυγούστου


  ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΕΣ 
 Παρακαλούμε επικοινωνήστε με την γραμματεία για εναλλακτικές επιλογές. Διάρκεια: 30 ώρες

Ωράριο: 11.00 – 14.00 & 17.00 – 20.00

Γλώσσα: Ελληνικά, Αγγλικά

Θα διδαχθούν και θα ερμηνευτούν τραγούδια από το ρεπερτόριο του προπολεμικού ρεμπέτικου που ακολουθούν ή είναι σαφώς επηρεασμένα από την φόρμα του «πολίτικου» Sarki.

Πρόκειται για τραγούδια που είτε ανήκαν στο ρεπερτόριο της Κωνσταντινουπολίτικης μουσικής και διασκευαστήκαν με την αντικατάσταση του τουρκικού στίχου από ελληνικό, είτε δημιουργήθηκαν από συνθέτες του ρεμπέτικου που γνώριζαν την φόρμα και είχαν γνώση της χρήσης των μακάμ, καθώς η εν λόγω φόρμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτά.

Έτσι, μέσα από την τροπική ανάλυση των τραγουδιών που θα διδαχθούν θα επιχειρηθεί η πρακτική νοηματοδότηση των μακάμ με σκοπό την βαθύτερη κατανόηση της συγκεκριμένης μουσικής παράδοσης αλλά και την περαιτέρω χρήση τους στον αυτοσχεδιασμό - ταξίμι.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους όσους παίζουν όργανα που χρησιμοποιήθηκαν στο ρεμπέτικο συμπεριλαμβανομένης της φωνής αφού αφορά τραγούδια - και ενδιαφέρονται , για το συγκεκριμένο μουσικό είδος ή την κατανόηση της έννοιας και χρήσης του μακάμ, δεδομένου της χρήσης του στην σύνθεση και ερμηνεία και άλλων μουσικών παραδόσεων που παρουσιάζουν συναφή τροπική λογική.

Θα χρησιμοποιηθούν παρτιτούρες χωρίς όμως να αποκλείονται συμμετέχοντες με ικανότητα ακουστικής πρόσληψης.cv voulgaris 2020
Ευγένιος Βούλγαρης
www.facebook.com/voulgaris.evgenios

Η μουσική του ενασχόληση ξεκίνησε με σπουδές στο χώρο της Βυζαντινής μουσικής, οι οποίες και ολοκληρώθηκαν με την απόκτηση του αντίστοιχου Διπλώματος. Από το 1992 ασχολείται συστηματικά με το ούτι και την παραδοσιακή μουσική μαθητεύοντας αρχικά δίπλα στο Χρήστο Τσιαμούλη, ενώ κοντά στον Fahrettin Cimenli παρακολουθεί μαθήματα στο yayli tanbur, την ερμηνεία των μακάμ, και τον αυτοσχεδιασμό με συχνές επισκέψεις στην Κωνσταντινούπολη από το 2001. Τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια των καλοκαιρινών σεμιναρίων του Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος» στο Χουδέτσι έχει εστιάσει στη μελέτη της αφγάνικης και πέρσικης μουσικής. 

΄Εχει πραγματοποιήσει συνεργασίες σε συναυλίες και ηχογραφήσεις με ένα μεγάλο αριθμό μουσικών δημιουργών. Ανάμεσά τους οι: Ross Daly, Χρήστος Τσιαμούλης, Νίκος Κηπουργός, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Νότης Μαυρουδής. Από το 1995  συνεργάζεται με την Ορχήστρα των Χρωμάτων παίζοντας μαντολίνο και μπουζούκι, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει συμπράξει με την Καμεράτα και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Η ενασχόλησή του με τη διδασκαλία αποτελεί σημαντική συνισταμένη της μουσικής του παρουσίας. Στη διδακτική του εμπειρία συμπεριλαμβάνονται η Σχολή Ελληνικής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, τα Μουσικά Σχολεία του Βαρθολομιού και της Πάτρας, καθώς και η συνεργασία του με τους καλοκαιρινούς κύκλους σεμιναρίων του Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος», και του «Μουσικού Χωριού», καθώς και  το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου στην Άρτα. Το  2007 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Fagotto (με την επιμέλεια του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής) το βιβλίο του (σε συνεργασία με τον Βασίλη Βανταράκη) με τίτλο Το Αστικό Λαϊκό Τραγούδι του Μεσοπολέμου: Σμυρναίικα και Πειραιώτικα Ρεμπέτικα.

Στην προσωπική του δισκογραφία συμπεριλαμβάνονται τα Ταξίδια» (σε συνεργασία με την ερμηνεύτρια Δώρα Πετρίδη) και το «Το Μήνυμα του Πρίγκιπα» (σε σύμπραξη με το Χρήστο Γαλανόπουλο). Το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει τη μελοποίηση μέρους των Ρουμπαγιάτ του Ομάρ Καγιάμ,  και μουσική για τις θεατρικές παραστάσεις: «Η ιστορία ενός αιχμαλώτου», «Η Σταχομαζώχτρα», «Η Γυναίκα της Ζάκυνθoς», (Ιόνιο Θέατρο),  «Τέλος του Παιχνιδιού» και «Πάπισσα Ιωάννα» (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας). Εξάλλου σε συνεργασία με τους Δημ. Μυστακίδη, Απ. Τσαρδάκα και Θεοδώρα Αθανασίου έχει πρόσφατα κυκλοφορήσει το cd με τίτλο «Αψιλίες».