Μουσική επί σκηνής - Μουσική σύνθεση και δραματουργία

Συντονισμός: Περικλής Λιακάκης

18 - 24 ΑυγούστουΔιάρκεια: 30 ώρες

Ωράριο: 11.00 – 14.00 & 17.00 – 20.00

Γλώσσα: Ελληνικά, Αγγλικά
Στο σεμινάριο αυτό θα αναλυθεί το ζήτημα της Δραματουργίας και πώς αυτή εκδηλώνεται στον κινηματογράφο, την όπερα και το μουσικό θέατρο. Θα αναλύσουμε συγκεκριμένες σκηνές μουσικά, δραματουργικά, αλλά και οπτικά. Πότε ξεκινάει η μουσική σε μια σκηνή; Πότε τελειώνει; Ποιός ο ρόλος της μουσικής σε μια ταινία και γιατί μερικές από τις πιο δυνατές σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου δεν περιέχουν καθόλου μουσική; Ποιά είναι η σχέση μουσικής και sound design; Πώς χαρακτηρίζει ένας συνθέτης στην όπερα μουσικά τους χαρακτήρες του και πώς στον κινηματογράφο; Σκηνές από ταινίες του Χόλιγουντ, του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου καθώς και σκηνές από όπερες και μουσικό θέατρο θα μας βοηθήσουν να δούμε τους παραλληλισμούς και τις διαφορές στο επίμαχο θέμα. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην οπτική διάσταση των σκηνών που θα αναλύσουμε, καθώς, κατά τη γνώμη μας, αυτή πρέπει να είναι η εφαλτήριος για τον συνθέτη που ασχολείται με αυτό το είδος.

Στο σεμινάριο περιλαμβάνονται ιδιαίτερα μαθήματα. Εκεί θα συζητήσουμε τα έργα των μαθητών. Ασφαλώς και έργα “απόλυτης μουσικής” είναι επίσης καλοδεχούμενα!

Θα αναρτηθεί υλικό μικρού μήκους (σκηνές από ταινίες και ταινίες animation) στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι/νες ούτως ώστε να προσθέσουν μουσική στο συγκεκριμένο υλικό. Οι εργασίες αυτές μπορούν να γίνουν πριν την περίοδο των σεμιναρίων, ώστε κατά την περίοδο να έχουμε συγκεκριμένο υλικό προς συζήτηση, ή όμως και κατά την περίοδο των σεμιναρίων ούτως ώστε, να δημιουργήσουμε μαζί μια μουσική για κάποια σκηνή από την αρχή.

Το σεμινάριο απευθύνεται όχι μόνο σε συνθέτες και συνθέτριες αλλά και σε όλους όσους ενδιαφέρονται γενικότερα για την σχέση μουσικής και θεάτρου/κινηματογράφου καθώς και σε αυτούς που θέλουν να κατανοήσουν την τέχνη της όπερας ή του μουσικού θεάτρου από την δραματουργική πλευρά.

Liakakis 2019Περικλής Λιακάκης
www.liakakiskomponist.com
www.periklisliakakis.com

Ο Περικλής Λιακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σύνθεση στην Ανώτατη σχολή Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης. Για τα έργα του πήρε βραβεία και υποτροφίες από το αυστριακό πρωθυπουργικό γραφείο, την μουσική ακαδημία του Γκρατς, της Βιέννης, την αυστριακή μουσική εταιρία Musikfonds κλπ. Αναθέσεις έργων από την Ακαδημία του Ensemble modern, την πόλη Trossingen της Γερμανίας, το Ensemble Oktoplus, την ορχήστρα της ΕΡΤ κλπ. Μόνιμος συνεργάτης των μουσικοθεατρικών οργανισμών Sirene Operntheater και dramagraz στην Αυστρία. Το 2016 κυκλοφόρησε τριπλό cd με τρεις από τις όπερες δωματίου που έχει συνθέσει από το 2012 έως το 2016. Το 2017 η τελευταία όπερά του “Chodorkowski” τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης εναλλακτικής παραγωγής όπερας στην Αυστρία για τη χρονιά 2015/16. To βραβείο θεωρείται το αυστριακό Όσκαρ.
Παράλληλα με την σύνθεση το ενδιαφέρον του για την φωτογραφία αποτελεί έναν σημαντικό πόλο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. Φωτογραφίες του έχουν αναρτηθεί σε ομαδικές εκθέσεις καθώς και δύο ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα (Depot Gallery 2017) και την Λάρισα (Μύλος 2018).
Ζει στην Βιέννη, διδάσκει στο μουσικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης σύνθεση και ανώτερα θεωρητικά από το 2002 και έχει θέση Επίκουρου καθηγητή στο τμήμα Σύνθεσης και θεωρητικών του Πανεπιστημίου από το 2010.