Η Άλλη Πλευρά - Β

Εργαστήριο για την Μουσική στο Θέατρο και τον Κινηματογράφο

Συντονισμός: Περικλής Λιακάκης


18 - 24 ΑυγούστουΔιάρκεια: 30 ώρες

Ωράριο: 10.30 – 14.00 & 17.00 – 19.30

Γλώσσα: Ελληνικά, Αγγλικά
Το εργαστήριο το απόγευμα θα λειτουργεί σε συνεργασία με το εργαστήριο Η άλλη πλευρά - Α (βλ. σχετικό σύνδεσμο)

Στο πρότζεκτ με τίτλο “Η άλλη πλευρά” o σκηνοθετης Σίμος Κακάλας και ο συνθέτης Περικλής Λιακάκης θα επιχειρήσουν να συνεργαστούν με κοινό στόχο την διερεύνηση ενός συνδυαστικού τρόπου εκπαίδευσης, χρησιμοποιώντας υλικό από το έργο της Αγλαΐα Βετεράνι «Γιατί βράζει το παιδί μέσα στην πολέντα;». Ένα σεμινάριο όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συγχρόνως ένα θεατρικό σεμινάριο και ένα σεμινάριο σύνθεσης.
Το σεμινάριο σκοπεύει στην δημιουργική συνύπαρξη και αλληλεπίδραση μεταξύ μιας ομάδας μουσικών και μίας ηθοποιών, με στόχο οι μεν να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας των εργαλείων των δε, έτσι ώστε να δημιουργήσουν υλικό και να το εκτελέσουν από κοινού.
Τα δύο τμήματα θα ξεκινήσουν ξεχωριστά τη σπουδή τους και μετά το πέρας ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος θα συνενωθούν.
Πώς μπορεί η καλλιτεχνική εμπειρία να εμπλουτιστεί από μια άλλη τέχνη;
Τι μπορεί να μάθει μια ηθοποιός από έναν μουσικό και τι ένας σκηνοθέτης από μια συνθέτρια;
Πώς ορίζει η σκηνοθεσία το πλαίσιο για τη μουσική σύνθεση;
Πώς επενδύεται μουσικά μια αφήγηση με εικόνες και πώς μια αφήγηση με λόγο;
Πώς συνεργάζονται οι δύο ομάδες στον αυτοσχεδιασμό;

Θα χρησιμοποιηθούν κούκλες και μάσκες καθώς και αποσπάσματα από το έργο της Αγλαΐα Βετεράνι «Γιατί βράζει το παιδί μέσα στην πολέντα;».
Κορύφωση του κοινού σεμιναρίου θα αποτελέσει το ανέβασμα μιας παράστασης με συμμετοχή των σπουδαστών και σπουδαστριών.

Liakakis 2019Περικλής Λιακάκης
www.periklisliakakis.com

Ο Περικλής Λιακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σύνθεση στην Ανώτατη σχολή Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης. Για τα έργα του πήρε βραβεία και υποτροφίες από το αυστριακό πρωθυπουργικό γραφείο, την μουσική ακαδημία του Γκρατς, της Βιέννης, την αυστριακή μουσική εταιρία Musikfonds κλπ. Αναθέσεις έργων από την Ακαδημία του Ensemble modern, την πόλη Trossingen της Γερμανίας, το Ensemble Oktoplus, την ορχήστρα της ΕΡΤ κλπ. Μόνιμος συνεργάτης των μουσικοθεατρικών οργανισμών Sirene Operntheater και dramagraz στην Αυστρία. Το 2016 κυκλοφόρησε τριπλό cd με τρεις από τις όπερες δωματίου που έχει συνθέσει από το 2012 έως το 2016. Το 2017 η τελευταία όπερά του “Chodorkowski” τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης εναλλακτικής παραγωγής όπερας στην Αυστρία για τη χρονιά 2015/16. To βραβείο θεωρείται το αυστριακό Όσκαρ.
Παράλληλα με την σύνθεση το ενδιαφέρον του για την φωτογραφία αποτελεί έναν σημαντικό πόλο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. Φωτογραφίες του έχουν αναρτηθεί σε ομαδικές εκθέσεις καθώς και δύο ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα (Depot Gallery 2017) και την Λάρισα (Μύλος 2018).
Ζει στην Βιέννη, διδάσκει στο μουσικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης σύνθεση και ανώτερα θεωρητικά από το 2002 και έχει θέση Επίκουρου καθηγητή στο τμήμα Σύνθεσης και θεωρητικών του Πανεπιστημίου από το 2010.