«Χορδές και κύμβαλα επί σκηνής»

Εργαστήριο σύνθεσης

Συντονισμός: Περικλής Λιακάκης με την συνεπικουρία του οργανικού συνόλου in residence MV ensemble   

18 - 24 Αυγούστου

  ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΕΣ 
 Παρακαλούμε επικοινωνήστε με την γραμματεία για εναλλακτικές επιλογές  Διάρκεια: 30 ώρες
Ωράριο: 10.30 – 14.00 & 17.00 – 19.30
Γλώσσα: Ελληνικά, ΑγγλικάΣεμινάριο σύνθεσης του Περικλή Λιακάκη με την επικουρία του νεοσύστατου συνόλου μουσικής δωματίου του Mουσικού Xωριού - MV Ensembe.

Στο φετινό σεμινάριο θα συνεχίσουμε, για πέμτπη συνεχή χρονιά, να αναλύουμε μουσική, τόσο για τον κινηματογράφο όσο και για την αίθουσα συναυλίας. Συνθέσεις ρομαντικής περιόδου και ιδιαίτερα τραγούδια του Σούμπερτ, του Μπραμς και άλλων (όπου το κείμενο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο), μα και σύγχρονες συνθέσεις απόλυτης μουσικής, όπου ο ήχος, το χρώμα και η μουσική χειρονομία έχουν τον πρώτο λόγο.

Οι συνθέσεις των μελών του σεμιναρίου θα συζητηθούν ενδελεχώς, όπως πάντα, και ένα μήνα πριν την έναρξη των σεμιναρίων ένα απόσπασμα από μια τανία μικρού μήκους θα τεθεί στην διάθεση των ενδιαφερόμενων για μελοποίηση.

Κάθε μέλος του σεμιναρίου θα έχει στην διάθεσή του, για πρώτη φορά, το μουσικό σύνολο του Μουσικού Χωριού, κάτι για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι κι έτσι οι ήχοι και οι ιδέες θα αποκτήσουν σάρκα και οστά!

  

Liakakis 2019Περικλής Λιακάκης
www.periklisliakakis.com

Ο Περικλής Λιακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σύνθεση στην Ανώτατη σχολή Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης. Για τα έργα του πήρε βραβεία και υποτροφίες από το αυστριακό πρωθυπουργικό γραφείο, την μουσική ακαδημία του Γκρατς, της Βιέννης, την αυστριακή μουσική εταιρία Musikfonds κλπ. Αναθέσεις έργων από την Ακαδημία του Ensemble modern, την πόλη Trossingen της Γερμανίας, το Ensemble Oktoplus, την ορχήστρα της ΕΡΤ κλπ. Μόνιμος συνεργάτης των μουσικοθεατρικών οργανισμών Sirene Operntheater και dramagraz στην Αυστρία. Το 2016 κυκλοφόρησε τριπλό cd με τρεις από τις όπερες δωματίου που έχει συνθέσει από το 2012 έως το 2016. Το 2017 η τελευταία όπερά του “Chodorkowski” τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης εναλλακτικής παραγωγής όπερας στην Αυστρία για τη χρονιά 2015/16. To βραβείο θεωρείται το αυστριακό Όσκαρ.
Παράλληλα με την σύνθεση το ενδιαφέρον του για την φωτογραφία αποτελεί έναν σημαντικό πόλο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. Φωτογραφίες του έχουν αναρτηθεί σε ομαδικές εκθέσεις καθώς και δύο ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα (Depot Gallery 2017) και την Λάρισα (Μύλος 2018).
Ζει στην Βιέννη, διδάσκει στο μουσικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης σύνθεση και ανώτερα θεωρητικά από το 2002 και έχει θέση Επίκουρου καθηγητή στο τμήμα Σύνθεσης και θεωρητικών του Πανεπιστημίου από το 2010.


MV ensembe new
MV ensemble

Με αφετηρία την ανάγκη για αναζήτηση και νέες συνεργασίες δημιουργήθηκε φέτος το Music Village ensemble! Με πυρήνα τους Κώστα Καμπάνταη - βιολί, Θανάση Σουργκούνη - βιόλα, Μαρία Ανισέγκου - τσέλο, Νίκο Κυριόσογλου - πιάνο και Δημήτρη Ζαχαράκη - κρουστά, το ensemble θα κάνει την παρθενική του εμφάνιση στο Μουσικό Χωρίο.
Σε συνεργασία με τον Περικλή Λιακάκη το σύνολο θα συνομιλήσει με τους συνθέτες, θα μοιραστεί ιδέες και ανησυχίες και θα ερμηνεύσει τα έργα τους.