Εργαστήριο Κατασκευής Θεατρικής Μάσκας

Συντονισμός: Μάρθα Φωκά
 
18 - 24 Αυγούστου


Διάρκεια: 30 ώρες

Ωράριο: 10.30 – 14.00 & 17.00 – 19.30 

Γλώσσα: Ελληνικά, Αγγλικά 

Ένα πρακτικής φύσεως εργαστήριο με στόχο οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τη θεατρική μάσκα, ένα σημαντικό εργαλείο υποκριτικής και μεταμόρφωσης που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Οι συμμετέχοντες, σχεδιάζοντας και έπειτα κατασκευάζοντας τη δική τους μάσκα, θα γνωρίσουν τεχνικές που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να τις εφαρμόσουν είτε για εκπαιδευτικούς λόγους, είτε στο πλαίσιο μιας θεατρικής παράστασης.

Η δημιουργική διαδικασία ξεκινά απ’ την επιλογή του χαρακτήρα που θέλουμε να δημιουργήσουμε και επεκτείνεται σε μια –ας το πούμε- ανθρωπολογική μελέτη που σχετίζεται κυρίως με τα μορφολογικά/ανατομικά στοιχεία του προσώπου, αλλά και με τις εκφραστικές του δυνατότητες. Το πρώτο και βασικότερο υλικό στη διαδικασία της κατασκευής είναι ο πηλός. Εκεί δίνεται γλυπτικά η μορφή της μάσκας για να φτιαχτεί έπειτα το καλούπι όπου θα χυτευτεί το τελικό υλικό -στην προκειμένη περίπτωση- η γάζα.


 Martha Foka 2021Μάρθα Φωκά  

Η Μάρθα Φωκά είναι σκηνογράφος, ενδυματολόγος και μασκοποιός. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ (Τμήμα Θεάτρου) από όπου αποφοίτησε με άριστα. Το 2009 παρακολούθησε στην Πάδοβα της Ιταλίας σεμινάριο κατασκευής δερμάτινης μάσκας απ' τον Donato Sartori.
Έχει συνεργαστεί με θέατρα όπως: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, Θεσσαλικό Θέατρο, Δη.Πε.Θε. Σερρών, Θέατρο Σφενδόνη, Θέατρο Χώρος, Black Box Theatre (Holstebro, Δανία) κ.α., όπως επίσης και με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Φεστιβάλ Κύπρια, Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού (Λεμεσός, Κύπρος), UTE Festival (Ρουμανία), Die sieben leben des Maximilian-Festival fur aktuelles musiktheater an sieben orten (Land Tirol, Αυστρία) κ.α.
Από το 2008 συνεργάζεται σταθερά με τον σκηνοθέτη Σίμο Κακάλα. Παράλληλα έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες και χορογράφους όπως: Μιχαήλ Μαρμαρινός, Γιάννης Ρήγας, Άννα Κοκκίνου, Ελένη Ευθυμίου, Δημήτρης Μπασλάμ, Μιχάλης Σιώνας, Θανάσης Γεωργίου, Κωνσταντίνος Ντέλλας, Τάσος Ράτζος, Απόλλων Παπαθεοχάρης, Όλια Λαζαρίδου, Rimini Protokoll, Άγγελος Φραντζής, Φώτης Νικολάου, Αντώνης Φωνιαδάκης κ.α.
Έχει διδάξει κατασκευή θεατρικής μάσκας στην Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ακαδημαϊκό έτος 2018-2019) και στη 2η Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών της ΝΑ Ευρώπης (2018), στο Θερινό Μαντείο (Δη.Πε.Θε. Ιωαννίνων 2018, 2019), στο Θέατρο Αλώνι στο Πήλιο (2017), στο Δη.Πε.Θε Κοζάνης (2016), στα πλαίσια του προγράμματος "Το Αρχαίο Δράμα στα σχολεία του 21ου αι." του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στη Λήμνο (2014), στην Ανώτερη Σχολή Θεάτρου «Εμπρός- Θεατροεργαστήριον» (ακαδημαϊκό έτος 2008-2009), στο 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στη Νέα Ορεστιάδα (2009), κ.α.