«Ένα έπος αστάθειας»

Σεμινάριο Θεατρικού Κλόουν

Συντονισμός: Gözde Atalay

25 - 31 Αυγούστου

Διάρκεια: 30 ώρες

Ωράριο: 10.30 – 14.00 & 17.00 – 19.30 

Γλώσσα: Αγγλικά

Περιορισμένες θέσεις

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους όσους ασχολούνται με:

1) Τις Παραστατικές Τέχνες
2) Την Εκπαίδευση ενηλίκων και ανηλίκων
3) Τη Θεραπεία

...αλλά και σε όλους όσους θα ήθελαν να ξεκινήσουν ένα προσωπικό ταξίδι “αναζήτησης” !


Η αναζήτηση του κλόουν μας είναι ένα προσωπικό ταξίδι. Είναι ένα ταξίδι στις άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς μας. Ένα ταξίδι ανακάλυψης του ατίθασου Άλλου που κρύβουμε μέσα μας, που βαθιά απολαμβάνει την αποτυχία, την πτώση και την χαοτική απρόβλεπτη φύση της ζωής. Ένα ταξίδι που μας προσκαλεί να έρθουμε σε επαφή και να αρχίσουμε διάλογο με αυτό το Άλλο μέσα μας. Που μας προσκαλεί να εμπιστευθούμε τις δημιουργικές δυνατότητες της αποτυχίας αλλά και την ελευθερία του “λάθους”. Που μας καλεί να ακολουθήσουμε τις παρορμήσεις μας και να εμπιστευθούμε το σώμα μας.

Το ταξίδι αναζήτησης λοιπόν του κλόουν μας ξεκινά όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να καταδυθεί στο άγνωστο, όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να βιώνει καταστάσεις εκτός" ισορροπίας" και να προχωρά στο "κενό". Σε αυτές τις καταστάσεις αστάθειας, γινόμαστε ένα "διαφανές" πλάσμα και επιτρέπουμε στον κλόουν μας να εμφανιστεί. Ο κλόουν είναι ένας μεγάλος άντι-Ήρωας που οδηγούμενος από τις παρορμήσεις του, ψάχνει να δώσει λύση σε κάθε πρόβλημα που εμφανίζεται στο ποιητικό του ταξίδι. Είναι ένα παιχνιδιάρικο πλάσμα που υπάρχει και ζει στο εδώ και στο τώρα, γεμάτο εκπλήξεις για εμάς αλλά και για τον ίδιο του τον εαυτό. Ένα πλάσμα που κάνει τα πάντα με ευχαρίστηση ακόμα και όταν αυτά δεν μοιάζουν ευχάριστα.

Στο συγκεκριμένο σεμινάριο θα αφυπνίσουμε τη σωματοποιημένη φαντασία, την παιχνιδιάρικη διάθεση, την αντίληψη, την απλότητα αλλά και τον αυθορμητισμό μας. Θα απαλλάξουμε τους εαυτούς μας από φόβους και διαθέσεις αυτοκριτικής μέσα από το παιχνίδι, τους αυτοσχεδιασμούς, τις σωματικές ασκήσεις, τα ομαδικά τραγούδια, τις ασκήσεις χαλάρωσης, εγρήγορσης και ρυθμού. Θα είναι μία δημιουργική διαδικασία επαφής με τις κρυφές αβίωτες ποιότητες μας και ταυτόχρονης ανάπτυξης μιας παιχνιδιάρικης σχέσης μαζί τους. Η κόκκινη μύτη, η μικρότερη μάσκα στον κόσμο, απελευθερώνοντας μας από τα δεσμά του "Εγώ", δίνει το έναυσμα για την ανάδυση του κλόουν μας και την ταυτόχρονη ανάπτυξη της σκηνικής του παρουσίας, της προβολής, του ρυθμού και της σχέσης του με το κοινό.

Σε αυτό το σεμινάριο θα γελάσουμε και θα κλάψουμε ακατάπαυστα, καταστάσεις που θα μας βοηθήσουν να γίνουμε "βαθύτερα" ανθρώπινα όντα και δημιουργικότεροι άνθρωποι.


"Think about yourself at least once in your life otherwise you may miss the best comedy in this world."
― Charlie Chaplin


*Κόκκινες μύτες παρέχονται.
*Θα λάβετε οδηγίες προετοιμασίας του εργαστηρίου λίγες μέρες πριν την έναρξη.
*Τρίτη 30 Αυγούστου 2021 θα γίνει ανοιχτή διάλεξη με θέμα τον Θεατρικό Κλόουν.

 Gozde 2022Gözde Atalay

Αποφοίτησε από το τμήμα Κριτικής Θεάτρου και Δραματουργίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης το 2004. Ασχολείται ενεργά με την υποκριτική από το 2000 μέχρι σήμερα ενώ συμμετείχε και στην Θεατρική ομάδα “İstanbul Tıyatro Araştırmaları Topluluğu” για 4 χρόνια. Παράλληλα, δούλεψε και ως δασκάλα Δημιουργικού δράματος μετά την αποφοίτησή της. Η βασική της σπουδή στο σωματικό θέατρο και ιδιαίτερα στην ουδέτερη μάσκα και στον θεατρικό κλόουν έλαβε χώρα αρχικά στη Μαδρίτη στο “Gabriel Chame and Hernan Gene ESTUDIOS TEATRALES” και αργότερα στο Βερολίνο με τον Thomas Prattki στο πρόγραμμα του LISPA (London International School of Performing Arts).
Συμμετείχε και ολοκλήρωσε το νέο professional development program (IMPP) του LISPA στο Βερολίνο με υποτροφία από το ίδιο το ίδρυμα. Έχει επίσης παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια βραχείας ή μακράς διάρκειας με καθηγητές όπως οι Mario Gonzalez, (teacher in Conservatoire National Superieur D’Art Dramatique in Paris), Giovanni Fusetti, (founder of Helicos International Theater School in Italy), Patrick Van Den Boom (teacher of De Goudse Clown School of the Netherlands). Παράλληλα με τις σπουδές της στο σωματικό θέατρο, ήρθε σε επαφή και με τον κόσμο του τσίρκου αλλά και της παραδοσιακής γιόγκα. Το 2011 δίδαξε στην κοινωνική σχολή τσίρκου για παιδιά “Cabuwazi”στο Βερολίνο. Ενώ το 2012 ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της ως δασκάλα γιόγκα στο Yoga Vidya Gurukul στην Ινδία.
Ως performer συμμετάσχει στην παράσταση "No Way Out" που πράσφατα έκανε πρεμιέρα στο Ballhaus Ost 2018 Βερολίνο. Επίσης συμμετείχε στο 2ο Pocket Festival of Athens 2017 με την παράσταση " Upside Down'' Nasreddin Hodja Tales, στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2014 στην παράσταση “A Quiet Voice”, στο ZirCouplet-Variete shows 2012 & 2013 στο Βερολίνο, σε παράσταση δρόμου για το Carnival of Cultures Festival 2012 στο Βερολίνο καθώς και σε σειρά άλλων παραστάσεων.
Από το 2009, ζει και εργάζεται σε διάφορες χώρες παίρνοντας μέρος σε διεθνή προγράμματα, παίζοντας σε παραστάσεις, σκηνοθετώντας αλλά και διδάσκοντας.