«Στρίβειν δια του αρραβώνος»

Λόγος και μουσική: εναλλακτικοί τρόποι παντρέματος

Συντονισμός: Κατερίνα Φωτεινάκη, Μιχάλης Σιγανίδης
 
18 - 24 ΑυγούστουΔιάρκεια: 30 ώρες
Ωράριο: 10.30 – 14.00 & 17.00 – 19.30
Γλώσσα: Ελληνικά

Ο Μιχάλης Σιγανίδης, μπασίστας, συνθέτης-στιχουργός, περφόρμερ, και η Κατερίνα Φωτεινάκη, τραγουδοποιός, κιθαρίστρια, τραγουδίστρια και φιλόλογος, έχουν στη δουλειά τους διαφορετική αισθητική. Αλλά και ένα βασικό κοινό: την προϋπόθεση του λόγου στο κέντρο της μουσικής τους δημιουργίας.
Είτε πρόκειται για ποίηση, είτε για στίχο, είτε για προφορικό λόγο της καθημερινότητας.

Προτείνουν ένα σεμινάριο για μουσικούς δημιουργούς και ερμηνευτές (μουσικούς, τραγουδιστές). Αλλά και για.. μερακλήδες ακροατές.

Από διαφορετική σκοπιά ο καθένας, τεχνική και καλλιτεχνική, θα προτείνουν, θα ακούσουν, θα αναλύσουν και εν τέλει θα ζητήσουν από τους συμμετέχοντες παραδείγματα παντρέματος του λόγου με τη μουσική, χωρίς αυτός ο «γάμος» να περνά απαραιτήτως και μόνο από τη μελοποίηση.

Θα αναζητηθεί ο εσωτερικός ρυθμός του λόγου, μέσα από κείμενα δημώδη, λόγια ή πεζά, γραπτά ή ηχογραφημένα / διαβασμένα από τους δημιουργούς τους. Θα προταθούν τρόποι αντιμετώπισης της ανάγνωσης, που επικεντρώνονται στη μελωδικότητα του ίδιου του λόγου και μπορεί να οδηγούν σε άλλες μουσικές φόρμες. Θα προταθούν συγκεκριμένες ασκήσεις για τη φωνή που αφορούν στο λόγο, θα μελετηθούν τεχνικές decollage, voice over, looping με ομιλία, και ο άξονας «doc / fic» που βρίσκουμε στη δουλειά του Μιχάλη Σιγανίδη και αναφέρεται σε ηχητικές καταγραφές και μυθοπλασία.

Το σεμινάριο θα τελειώσει με παρουσίαση υλικού ατομικά και ομαδικά.
Το ρεπερτόριο θα καθοριστεί μετά από την πρώτη γνωριμία με τους συμμετέχοντες.

Η γλώσσα του σεμιναρίου είναι αποκλειστικά ελληνικά.

 
Siganidis 2022 optΜιχάλης Σιγανίδης

Ο Μιχάλης Σιγανίδης γεννήθηκε στις 28.8.1958 στη Θεσσαλονίκη, με καταγωγή από την Προύσα, το Βραχάσι της Κρήτης και τη Σιάτιστα. Γράφει μουσική και στίχους. Παίζει κοντραμπάσο και κιθάρα. Από τους εκφραστές της "αποδομητικής" τραγουδοποιίας και του μουσικού κολάζ στην Ελλάδα.
Συνθέτει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο ( "Τέλος" του Sam. Beckett, σκην. Φούλης Μπουντούρογλου, "Η βροχούλα", του Αντώνη Σακελλαρίου, "Το Όνειρο του Ρο", της Μιχαηλίδου, σκην. της ιδίας , "Θεσσαλονίκη-αρχείο", του Χρήστου Κεχαγιόγλου, "Τζίτζικας και μυρμήγκι", κινούμενα σχέδια του Αλέκου Παπαδάτου, "Ανία", του Βαγγέλη Μολαδάκη, "Οι Αλλοπαρμένοι" του Τh. Middleton, σκην. Νίκος Χουρμουζιάδης, "Όνος", του Νίκου Κουμαριά, σκην. του ιδίου, "Μ' αγαπάς;", του Γιώργου Πανουσόπουλου).
Σπουδές: Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με τους: Δημήτρη Ξενάριο, Δημήτρη Θέμελη, Άλκη Μπαλτά, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Ο.Π.Ε. Νομικής σχολής)[επί πτυχίω], Νorthwestern University, Illinois, με τον Alan Stout [ακροατής], σεμινάριο ηλεκτρονικής μουσικής με τον Lejaren Hiller, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Συγκροτήματα: "Χειμερινοί Κολυμβητές", "Primavera en Salonico", "Φίλοι Μίλτου Σαχτούρη". Από το 1980 συνεργάζεται με μουσικούς της σύγχρονης αυτοσχεδιαζόμενης και λαϊκής μουσικής σκηνής στην Ελλάδα και το εξωτερικό ( Σάκη Παπαδημητρίου, Φλώρο Φλωρίδη, Σαβίνα Γιαννάτου, Δημήτρη Πολυζωίδη, Θοδωρή Ρέλλο, Μιχάλη Λαπιδάκη, Peter Kowald, Γιάννη Μουρτζόπουλο, Τάκη Κανέλο, Κώστα Βόμβολο, Αντώνη Ανισέγκο, Chris Dalgren, Χάρη Λαμπράκη, ZiyaTabassian, Κυριάκο Γκουβέντα, Δήμο Δημητριάδη, Dine Doneff, Γιώργο Δημητριάδη, Θύμιο Ατζακά, Κυριάκο Στεργίου κ.ά.) και τραγουδοποιούς - τραγουδιστές ( Ηρακλή Πασχαλίδη, Ισίδωρο Παπαδάμου, Βασίλη Νικολαΐδη, Γιώργο Μακρή, Νίκο Παπάζογλου, Αργύρη Μπακιρτζή, Χάρη Καβαλλιεράτο, Νίκο Πορτοκάλογλου, Παντελή Χατζηκυριάκο, Θωμά Κοροβίνη, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Μαριώ, Γεωργία Συλλαίου).
Με το ψευδώνυμο Μιχάλης Γιαβάσογλου, έχει δημοσιεύσει στίχους και κείμενά του στα περιοδικά: "Φεαδέρων", "Μορμώ", "Τζαζ", "Συν και πλην", "Τζαζ και Τζαζ", "Γυμνός Οφθαλμός", "Μηνολόγιο".
Δίσκοι: "Μικρός αδερφός" (1987), "Το Πρωί και το Βράδυ", με τον Θοδωρή Ρέλλο (1990), "Το Τραίνο-Φάντασμα Φίλος" (1995), "Μικρές αγγελίες" (1999), "Basse- classe", με το Συγκρότημα Λαμπράκη (2002), "Sabbath lift", με το Συγκρότημα Λαμπράκη (2006), "Οι Άλλοι", live με τους Φ.Μ.Σ. (2009) ,
"97%" (2014), Γρα-γρου (2018), ΕΤΙΚΑΙΕΤΙΚΑΙΤΗΚΑΙΤΗ (2021).
Ενορχηστρώσεις: "Ιχνηλάτες του Ιούρα" (τραγούδια από τις Εβρίδες), "Ο Ήλιος και το Φεγγάρι" (τραγούδια από την Σαμοθράκη).


φωτογραφία: Αργύρης Μπακιτζής


 

Foteinaki 2022 opt
Κατερίνα Φωτεινάκη   

Η Κατερίνα Φωτεινάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2006 έφυγε για τη Γαλλία ύστερα από πρόταση της Αγγελικής Ιωννάτου (Angélique Ionatos) για συνεργασία. Από τότε ζει και δουλεύει στο Παρίσι όπου και συνέχισε σπουδές, μέρος των οποίων είχε αρχίσει στην Ελλάδα. Είναι τραγουδίστρια, κιθαρίστρια και γράφει μουσική (τραγούδια αλλά και οργανική μουσική για εικόνα). Κέντρο της προσωπικής της δουλειάς είναι ο στίχος και η ποίηση.
Έχει κάνει τρεις δίσκους (Comme un jardin la nuit - Accords Croisés/Harmonia Mundi, 2009, TZITZIKIA – Accords Croisés/Harmonia Mundi, Mixology, 2021, KLARTHE Records). Όλοι απέσπασαν διακρίσεις από το Γαλλικό τύπο (fff / ffff Télérama, επιλογή από την εφημερίδα LeMonde ως καλύτερος δίσκος της χρονιάς κ.ά.) και με το ρεπερτόριο αυτό πραγματοποίησε μεγάλες τουρνέ σε όλη την Ευρώπη (Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Αυστρία, Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Ελλάδα) αλλά και εκτός (Καναδάς, Μαρόκο, Αλγερία).
‘Εχει συμμετάσχει 5 φορές στο Φεστιβάλ OFF της Αβινιόν είτε με προσωπικές της συναυλίες είτε με θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει γράψει μουσική και παίζει επί σκηνής.
Από το 2019, κάνει κάποιες παραγωγές με όλα τα όργανα παιγμένα από την ίδια (μουσική για την θεατρική παράσταση Là-bas, de l’autre coté de l’eau – Atélier Théâtre Actuel / Théâtre André Malraux, το μεγαλύτερο μέρος του δίσκου Mixology, μουσική για τη δραματοποιημένη σειρά ντοκυμαντέρ Αλέξανδρος και Δημήτριος Υψηλάντης, Cosmote / MEGA tv, κ.ά.
Σπουδές: Ελληνική Φιλολογία (κλασικό τμήμα) ΕΚΠΑ, Φωνή στο Εργαστήρι του Σπύρου Σακκά, Σύνθεση, Ανάλυση και Λυρικό τραγούδι στο Conservatoire de Gennevilliers (Bernard Cavanna, Cécile Gilly, Isa Lagarde), Μουσικολογία (Μαστερ) Paris 8, καθώς και διάφορες formation για τη φωνή ή την μουσική δημιουργία - Ecole Les Glotte Trotters, Martina Catella, Advanced Rhythm for Improvisers, Conservatory of Amsterdam, Μουσικό Χωριό (Κώστας Αναστασιάδης).
φωτογραφία: Ερατώ Τζαβάρα