Το Πολυφωνικό Σώμα: ένας Ακτινοβόλος Αφηγητής

Εργαστήριο για το σωματικό θέατρο και τη φωνή

Συντονισμός: Julianna Bloodgood & Rafał Habel 
 
18 - 24 Αυγούστου

  ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΕΣ 
 Παρακαλούμε επικοινωνήστε με την γραμματεία για εναλλακτικές επιλογές  


Διάρκεια: 30 ώρες
Ωράριο: 10.30 – 14.00 & 17.00 – 19.30 
Περιορισμένες θέσεις
Γλώσσα: ΑγγλικάΤο εργαστήριο αυτό απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες όσο και έμπειρους σπουδαστές από το χώρο του σωματικού θεάτρου, του χορού, της performance και του τραγουδιού. Εστιάζει στο πως η έρευνα του σώματος, της φωνής, της φαντασίας και της ομαδικής εργασίας μπορούν να ανοίξουν νέους εκφραστικούς δρόμους.

Όλοι μας κρύβουμε στον εσωτερικό μας κόσμο αμέτρητες φωνές, περσόνες και εκδοχές του εαυτού και κάθε μία από αυτές αποτελεί δυνατότητα για δημιουργική εξωτερίκευση. Το “πολυφωνικό σώμα” επιτρέπει αυτές τις δυνάμεις να κεντρωθούν και να ρέουν με αρμονικό και αντιστικτικό τρόπο. Στο εργαστήριο αυτό θα εργαστούμε επάνω σε πλήθος ασκήσεων και πρακτικών καλλιέργειας της επίγνωσης, της πρόθεσης για επικοινωνία, της ενοποίησης σώματος – νου – φωνής, του αυτοσχεδιασμού επάνω σε κείμενα και μελωδίες και, τέλος, της έκφρασης των αυθεντικών αυτών πτυχών μας που μας μεταμορφώνουν σε ακτινοβόλους αφηγητές. 


H Julianna και ο Rafal, στενοί συνεργάτες του ΜΧ εδώ και χρόνια, εστιάζουν την εργασία τους στην μακρά παράδοση του ομαδικού σωματικού θεάτρου το οποίο υπηρετούν σε όλη τους τη ζωή. Κατά τα τελευταία 3 χρόνια οι ομάδες των εργαστηρίων που εργάστηκαν μαζί τους στον Άγιο Λαυρέντιο και τη Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζονται από το συμβιωτική διάθεση, δυναμική παρουσία και πολυσυλλεκτικότητα στις επιλογές του μουσικού, θεατρικού και ποιητικού ρεπερτορίου.

Μαζί με την αίτηση συμμετοχής, είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της φόρμας (ΕΔΩ) και η αποστολή της στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Dead Walk Love
https://vimeo.com/154159685

Songs of Lear
https://youtu.be/vqL2DDXYoG0
 
Portraits of the Cherry Orchard
https://youtu.be/YVmkt9NFl-o
  
Crazy God
https://youtu.be/CV-QIdMuwFg


  

Julianna BloodgoodJulianna Bloodgood
www.juliannabloodgood.com

H Julianna Bloodgood, με καταγωγή από τις ΗΠΑ, ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία το 2009 με τον θίασο Song of the Goat (Teatr Pieśń Kozła) στην Πολωνία και αυτή την περίοδο είναι φιλοξενούμενη καλλιτέχνης του θεάτρου MITU στο Μπρούκλυν της Νέας Υόρκης. Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Manchester Metropolitan University σε συνεργασία με τον πολωνικό θίασο Song of the Goat, κάτοχος πτυχίου Καλών Τεχνών από το Ωδείο του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι στην θεατρική performance και απόφοιτος του Κονσερβατόριου Ειρηνικού Ωκεανού για τις Παραστατικές Τέχνες. Η συνεργασία της με τον θίασο Song of the Goat περιλαμβάνει τα εξής έργα: Songs of Lear; Portraits of the Cherry Orchard; Return to the Voice; Umiłowanie:Dead Walk Love; Island and Hamlet: A Commentary.
Η Τζουλιάνα έχει ταξιδέψει αρκετά διερευνώντας τις ανά τον κόσμο διαφορετικές πολιτισμικές προσεγγίσεις για το σώμα, την φωνή και την τελετουργική διάσταση του θεάτρου, και ειδικότερα στην Νοτιοδυτική Ινδία, την Κένυα, την Ταϋλάνδη, την Ισπανία, την Βουλγαρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τους καταυλισμούς Ινδιάνων της Αριζόνα. Διαθέτει ένα ισχυρό υπόβαθρο στην κίνηση και εμβαθύνει στον χορό εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Επίσης ασχολείται με την γιόγκα έδω και 13 χρόνια ενώ είναι πιστοποιημένη δασκάλα Pilates και έχει ασχοληθεί με διάφορες μορφές παραδοσιακών χορών και πολεμικών τεχνών. Η εκπαίδευσή της στην φωνητική περιλαμβάνει την μελέτη του ήχου ως μορφής έκφρασης και επικοινωνίας και την μελέτη παραγωγής της φωνής τόσο για το κλασικό τραγούδι όσο και για το παραδοσιακό. Μέσω της διδασκαλίας της έχει αναπτύξει τη δική της μοναδική προσέγγιση στην κατανόηση της διασύνδεσης φωνής και σώματος γνωστή και ως Γιόγκα της Φωνής ή η Φωνή του Σώματος. Πρόκειται για μία πρακτική ευαισθητοποίησης του σώματος, αντιμετώπισής του ως την απόλυτη πηγή δημιουργικότητας, αναγνώρισης της προέλευσης του ήχου και ανάπτυξης ενός αυθεντικού και πολυσήμαντου σώματος ικανού να εκφράζει συναισθηματική αλήθεια. Η διδασκαλία της περιλαμβάνει και την ενδυνάμωση του συνόλου, την χορωδία, τον φωνητικό αυτοσχεδιασμό και την μονωδία καθώς και σωματική εξάσκηση.
Η Τζουλιάννα διδάσκει, εκτός των δικών της σεμιναρίων που λαμβάνουν χώρα στις ΗΠΑ, την Πολωνία, την Σκωτία, την Αγγλία, την Ινδία, την Ελλάδα και την Κένυα, και σε διάφορα εργαστήρια που διοργανώνει ο θίασος Song of the Goat ενώ παράλληλα είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του Ωδείου του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι και καθηγήτρια της δραματικής σχολής Bral στο Λονδίνο.


Photo: Karol Jarek
rafal 2020 Rafał Habel
www.rafalhabel.com

Ο Rafal Habel (Ραφάλ Χαμπέλ) είναι δάσκαλος υποκριτικής, ηθοποιός και μουσικός και μέλος του διεθνούς φήμης θιάσου Song of the Goat από την ίδρυσή του το 1996. Έχει λάβει μέρος στις εξής παραστάσεις του θιάσου: Dithyramb: Chronicles- A Lamentation; Lacrimosa; Macbeth; Songs of Lear; Portraits of the Cherry Orchard; Return to the Voice; Umilowanie: Dead Walk Love; Hamlet A Commentary and Inquisitor. Έχει επίσης συμμετάσχει σε παραστάσεις και έχει διδάξει σε Ευρώπη, Β. Αμερική, Ν. Αμερική, Αυστραλία και Ασία. Ο Ραφάλ έχει επίσης διδάξει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που διοργάνωσε ο θίασος στο Manchester Metropolitan University την περίοδο 2004-2012 καθώς και στο London School of Performance Practices στο πρόγραμμα που συνδιοργάνωσε με το Rose Bruford College το 2014. Η προσέγγιση του Ραφάλ βασίζεται σε μία 20ετή έρευνα και πρακτική πάνω στην performance και σε ένα μοναδικό είδος devised δουλειάς συνόλου, σωματικού και μουσικού θεάτρου, μέσω της οποίας έχει αναπτύξει μία βαθιά κατανόηση της σχέσης κίνησης του σώματος, ήχου, κειμένου και ρυθμού. Ο Ραφάλ είναι ο μουσικός του θιάσου και η ενστικτώδης αίσθησή του για την μουσική και τον ρυθμό τον έχει οδηγήσει στην εκμάθηση διαφόρων μουσικών οργάνων από όλο τον κόσμο με τα οποία έχει συνθέσει πρωτότυπη μουσική για το θέατρο. Είναι επίσης πρώην μέλος του βραβευμένου συνόλου παραδοσιακής μουσικής Lautari από το Βρότσλαβ της Πολωνίας ενώ έχει συνεργαστεί και με τον θίασο Bread in the Bone στην Πολωνία και στην Αγγλία.

 
 Photo: Mateusz Bral