Η Τέχνη του Μανέ

Συντονισμός: Γιάννης Διονυσίου
Οργανική συνοδεία στο πολίτικο λαούτο: Ιάκωβος Μωυσιάδης

25 - 31 Αυγούστου

  ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΕΣ 
  Παρακαλούμε επικοινωνήστε με την γραμματεία για εναλλακτικές επιλογές  


Διάρκεια: 30 ώρες

Ωράριο: 10.30 – 14.00 & 17.00 – 19.30 

Γλώσσα: Ελληνικά


Το αχ και το αμάν. Λέξεις που αποτελούν τα βασικά επιφωνήματα στο φωνητικό αυτοσχεδιασμό του λαϊκού προφορικού πολιτισμού των Ρωμιών. Αμανές ή μανές. Θα κάνουμε μια βουτιά στον κόσμο του αμανέ, του φωνητικού αυτοσχεδιασμού, ακούγοντας, συζητώντας και δοκιμάζοντας. Θα συνοδεύει ο Ιάκωβος Μωυσιάδης παίζοντας πολίτικο λαούτο.


 
dionysiou 2022 optΓιάννης Διονυσίου 
Γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου το 1990. Ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία πέντε ετών, μαθήματα βιολιού σε ηλικία δέκα ετών και μαθήματα Θεωρίας της Μουσικής και Αρμονία στο Ολυμπιακό Ωδείο Κύπρου. Σε ηλικία οκτώ ετών αρχίζει την ενασχόλησή του με την Ψαλτική Τέχνη. Είναι απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Λευκωσίας, του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη με Κατεύθυνση «Βυζαντινή Μουσική», με ειδίκευση «Ερμηνεία και Εκτέλεση Ψαλτικής» και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του προγράμματος «Ερμηνεία Ενόργανης και Φωνητικής Μουσικής» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, με ειδίκευση στην «Ψαλτική Τέχνη».
Tον Ιούλιο του 2019 συμμετέχει στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος» στην Κύπρο ως εισηγητής του εργαστηρίου σχετικά με το Ελληνικό Αστικό Λαϊκό Τραγούδι. Από το 2019, διδάσκει στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το μάθημα «Δημοτικό Τραγούδι».
Κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα συμμετέχει σε διάφορες μουσικές ομάδες που ασχολούνται κυρίως με την Ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική, αλλά και τις μουσικές του ευρύτερου ελληνικού χώρου με τις οποίες δίνουν συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2013 μέχρι και σήμερα συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, αλλά και του ιδιωτικού θεάτρου, ως τραγουδιστής.
Από το 2014 μέχρι σήμερα έχει συμμετοχές σε πολλούς ολοκληρωμένους δίσκους, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Πρόσφατα κυκλοφόρησε η πρώτη του προσωπική δισκογραφική συλλογή με τίτλο «Πρώτη Βόλτα» σε στίχους του Κώστα Φασουλά και μουσική επτά διαφορετικών συνθετών.

iakovos opt
Ιάκωβος Μωυσιάδης 

Ο Ιάκωβος Μωυσιάδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πτολεμαΐδα. Η μουσική έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή του από μικρή ηλικία, καθώς μέσα από το οικογενειακό περιβάλλον αλλά και το ευρύτερο προσφυγικό της περιοχής, έρχεται σε επαφή με διάφορα παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα του ελλαδικού χώρου, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Παίζει νυκτά παραδοσιακά έγχορδα της οικογένειας του λαούτου, έχει μαθητεύσει κοντά σε δασκάλους όπως ο Λευτέρης Τσικουρίδης, ο Σωκράτης Σινόπουλος και έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια.
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιουνίου με ειδίκευση «Μουσική Παιδαγωγική και Ψυχολογία της Μουσικής» (Bachelor-Intergraded Master) όπως και του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Μουσικές Τέχνες» στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης (ΠΑ.ΜΑΚ) στην κατεύθυνση Ελληνικές Μουσικές Παραδόσεις: «Ερμηνεία και Εκτέλεση Τρίχορδο Μπουζούκι» (Master). Σήμερα είναι τελειόφοιτος στο ίδιο τμήμα με ειδίκευση «Ερμηνεία και Εκτέλεση Πολίτικο Λαούτο» (Bachelor).
Απο το 2010 ασχολείται με τη διδασκαλία και εργάζεται ως performer μουσικός και δάσκαλος. Έχει συμμετάσχει σε δισκογραφία, θεματικά ντοκιμαντέρ και ταινίες, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, φεστιβάλ, θεατρικές παραστάσεις και έχει συνεργαστεί με πολλά μουσικά σχήματα κάνοντας εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι μέλος στους: TheDraw Quartet, Almost Trio, 24 ΓΡΑΔΑ, Λεφτοκάρυα, Καφέ Αμάν και Άλλα, Ζυγιά Πολίτικη, Λ.Ε.ΠΑ, Koum-Kou Art.