Εργαστήριο για τον Οργανικό Μακάμ Αυτοσχεδιασμό (ταξίμι)

Συντονισμός: Μιχάλης Κουλουμής

25 - 31 Αυγούστου

  ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΕΣ 
  Παρακαλούμε επικοινωνήστε με την γραμματεία για εναλλακτικές επιλογές  


Διάρκεια: 30 ώρες

Ωράριο: 10.30 – 14.00 & 17.00 – 19.30 

Γλώσσα: Ελληνικά, Αγγλικά

Μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που ένας μουσικός έρχεται αντιμέτωπος είναι η σύνθεση και η απόδοση ενός ταξιμιού. Ζητήματα όπως η δομή, η ροή και οι αναπνοές σε ένα ταξίμι, τα διαστήματα, το φραζάρισμα και το ύφος είναι μερικά από αυτά που απασχολούν τους αυτοσχεδιαστές σε ό, τι αφορά το ταξίμι.

Μέσα από το εργαστήρι αυτό, οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να παίξουν ταξίμια μελετώντας τους διαφορετικούς ρόλους που επιτελεί το ταξίμι στη μουσική πράξη: ως εισαγωγή για ένα τραγούδι ή μια οργανική κλασική σύνθεση, ως επίλογο ενός τελετουργικού Mevlevi ayin, ως κορύφωση (ρυθμική και μη) σε ένα χορευτικό σκοπό και τέλος ως αυθύπαρκτη μουσική οντότητα (ταξίμι-σύνθεση).

Παράλληλα, θα δοθεί η απαραίτητη προσοχή στη μελωδική εξέλιξη (seyir) και τα μικροδιαστήματα των υπό μελέτη μακάμ, μέσα από την μελέτη οργανικών σκοπών και τροπικών συνθέσεων από το Αιγαίο, την Μικρά Ασία, την Κύπρο, την Κωνσταντινούπολη καθώς από σύγχρονους δημιουργούς. Θα ακουστούν επίσης χαρακτηριστικά παραδείγματα υποδειγματικών ταξιμιών.

Έμφαση θα δοθεί στις διαφορετικές τεχνικές που λαμβάνουν χώρα σε ένα ταξίμι όπως είναι τα μελίσματα (çarpma), οι διάφοροι τύποι glissando και vibrato, μοτίβα, έλξεις και στερεοτυπικές φράσεις.

Προαπαιτούμενα:
Να υπάρχει προηγούμενη εμπειρία σε μακάμ αυτοσχεδιασμό (ταξίμι).
Να υπάρχει βασικό επίπεδο ανάγνωσης μουσικής γραφής (πεντάγραμμο).
Το εργαστήρι απευθύνεται σε όλα τα μουσικά όργανα που μπορούν να αποδόσουν μικροδιαστήματα. 
2014 2015 Michalis Kouloumis portraitΜιχάλης Κουλουμής  

Ο Μιχάλης Κουλουμής γεννήθηκε στην Κύπρο και κατάγεται από μουσική οικογένεια. H επαφή του με την ευρωπαϊκή μουσική και το κλασικό βιολί αρχίζει από την ηλικία των 11 με δάσκαλο τον Γιώργο Ζυμπουλάκη.
Μετά το τέλος της βασικής του εκπαίδευσης μεταβαίνει στην Αθήνα όπου σπουδάζει στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι προσωπικές του αναζητήσεις, όμως, τον οδηγούν στις τροπικές μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου.
Λαμβάνει το πτυχίο Ελληνικού παραδοσιακού βιολιού από το Ωδείο Φίλιππος Νάκας στην Αθήνα, με δάσκαλο τον Γιώργο Μαρινάκη.
Παρακολουθεί σεμινάρια workshop βιολιού με τον Nedim Nalbantoğlu και τον Baki Kemancı, Κλασσικής Οθωμανικής μουσικής με τους Kudsi Ergüner, Murat Aydemir και Ömer Erdoğdular, Σύνθεσης Τροπικής μουσικής Makam με τον Ross Daly, Τεχνικές Ηχογράφησης και Παραγωγή Ήχου με τον Efren Lopez και Contemporizing Tradition με τον Dine Doneff.
Το 2013 ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές με ειδίκευση στο “Violin Performance in Ottoman Classical music” στο CodArts, University for the Arts (Ολλανδία), όπου και βραβεύεται για την άριστη επίδοσή του με τον τίτλο “10/10, Excellence in Performance” από το “Friends of CodArts Foundation”.
Συνεργάζεται με μερικούς από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της Μεσογειακής μουσικής: Jordi Savall, Kudsi Ergüner, Gabriel Yared, Νανά Μούσχουρη, Yurdal Tokcan, Ελένη Βιτάλη, Χρόνης Αηδονίδης, Efren Lopez, Θύμιος Ατζακάς, Zohar Fresco, Κώστας Θεοδώρου, Waed Bouhassoun, Κυριάκος Καλαϊτζίδης, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Ross Daly.
Η μουσική του παρουσιάζεται στην κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Συμμετέχει σε σημαντικό αριθμό ηχογραφήσεων παραδοσιακής, λαϊκής και κλασικής μουσικής της Ανατολής, καθώς και εμφανίζεται σε μεγάλα θέατρα και φεστιβάλ μουσικής του κόσμου: Royal Albert Hall και Union Chapel (Λονδίνο), Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Αθήνα), Palace of Arts (Βουδαπέστη), Katara festival (Κατάρ), Sharq Taronalari Music festival (Σαμαρκάνδη), Houdetsi World Music festival (Κρήτη), Sommerton festival (Γερμανία), WOMEX Showcase (Κανάρια Νησιά), Sydney festival (Αυστραλία).
Από το 2013 διδάσκει βιολί και makam αυτοσχεδιασμό στο CodArts, University for the Arts. Συχνά προσκαλείται ως εισηγητής για σεμινάρια masterclass και βιωματικών εργαστηρίων από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και φεστιβάλ μουσικής στην Ευρώπη.
Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Soil - Πρώτες Ύλες” κυκλοφορεί το 2014, το πρωτογενές υλικό της οποίας είναι βασισμένο σε παραδοσιακές μελωδίες της Κύπρου. Μέσα στο 2022 ο Μιχάλης Κουλουμής θα κυκλοφορήσει το δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο “Displaced Dreams”.