«Κούκλα στο κουτί» (box-theater)

Εργαστήριο Κουκλοθεάτρου ενηλίκων
Αναδιπλούμενο θέατρο παιχνιδιών* (Toy-theater)
(Δημιουργία παράστασης μικρής κλίμακας)

*Το θέατρο παιχνιδιών, που ονομάζεται επίσης θέατρο χαρτιού και μοντέλο θεάτρου,
είναι μια μορφή μικροσκοπικού θεάτρου που χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα στην Ευρώπη.

Συντονισμός: Katarína Caková

25 - 31 Αυγούστου

Διάρκεια: 30 ώρες
Ωράριο: 10.30 – 14.00 & 17.00 – 19.30
Γλώσσα: Αγγλικά

Περιορισμένες θέσεις.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως εμπειρίας στο αντικείμενο του κουκλοθεάτρου.

Σε αυτό το εργαστήριο θα εξετάσουμε διάφορες μεθόδους για παραστάσεις κουκλοθέατρου μικρού μεγέθους και ποια είναι τα πλεονεκτήματα καθενός από αυτά. Έπειτα θα φτιάξουμε ένα θέατρο παιχνιδιών ακολουθώντας το παραδοσιακό τσέχικο μοντέλο που κάποτε ήταν τόσο δημοφιλές που είχε ονομαστεί οικογενειακό θέατρο (καθώς το σχέδιο διάσημων καλλιτεχνών αντιγράφηκε και παρήχθη μαζικά, ώστε κάθε οικογένεια να μπορεί να έχει ένα).
Στις μέρες μας έχει ανακτήσει τη δημοσιότητα του στους κουκλοπαίκτες για την αυξανόμενη ανάγκη για παραγωγές μικρής κλίμακας και την ανεπιτήδευτη ίσως και ημι-πανκ φωνή στη σκηνή.
Ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα με αυτή την μέθοδο είναι ότι μπορεί να διπλωθεί σε ένα κουτί που μεταφέρεται εύκολα.

Στόχος του εργαστηρίου είναι κάθε συμμετέχων να δημιουργήσει μια παράσταση μικρού μεγέθους (ή ένα σκηνικό, που μπορεί να είναι η βάση της μελλοντικής παράστασης).

Θα φτιάξουμε το σκηνικό, τις μαριονέτες και τον κόσμο τους. Θα σας δείξω πολλές τεχνικές που μπορεί να αποφασίσετε να εφαρμόσετε (ή και όχι), όπως σκηνικά αντικείμενα, οθόνη προβολής σκιών ή μανιβέλα, μηχανισμό κουρτίνας και μερικές απλές ιδέες φωτισμού. Για κούκλες μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε αρθρωτές χάρτινες μαριονέτες, διάφορα σκηνικά αντικείμενα ή απλή μαριονέτα με σύρμα, ύφασμα και υλικό Worbla, που θα σας δείξω πως να το χρησιμοποιήσετε.

Κάθε συμμετέχων θα κατασκευάσει μια μικρού μεγέθους παράσταση με σκηνή που διπλώνει σε ένα φορητό κουτί, τα σκηνικά αντικείμενα του και μαριονέτες με αρθρώσεις.

FB Event: https://www.facebook.com/events/1135480423964630 katarina 2022 optKatarína Caková
  
Η Katanari (Katarína    Cakova) είναι κουκλοπαίκτρια και κατασκευάστρια κουκλών με έδρα την Πράγα. Μετά την αποφοίτησή της από την Ακαδημία Καλών Τεχνών και Σχεδίου στην Μπρατισλάβα, πραγματοποίησε πρακτική άσκηση σε στούντιο κινουμένων σχεδίων της Εσθονίας και παρακολούθησε υποτροφία στο Ινστιτούτο Τέχνης στην Ιάβα. Έχει συνεργαστεί σε διάφορες θεατρικές παραγωγές κυρίως στη Σλοβακία, την Τσεχία, τη Σλοβενία και την Ισλανδία.