(25.8 καλωσόρισμα / 31.8 ημέρα αναχώρησης)
Οι αφρικανικοί ρυθμοί είναι το αποτέλεσμα της έκφρασης της συλλογικής μνήμης που αφορά τη σχέση των ανθρώπων με το φυσικό τους περιβάλλον. Φέρουν την ιερότητα των τελετών της γονιμότητας, επικαλούνται τον κόσμο των πνευμάτων, γιορτάζουν τη ζωή. Ειδικά η Δυτική Αφρική αποτελεί μια τεράστια δεξαμενή τέτοιων ρυθμών. Με εργαλεία τα διαφορετικά όργανα, την ανθρώπινη φωνή και το σώμα, οι άνθρωποι άλλες φορές αφηγούνται έμμετρα, άλλες φορές ενισχύουν τη φωνή τους μέσω της ενέργειας της κρούσης και άλλες φορές συνδιαλέγονται με τους ρυθμούς απαγγέλοντας τους. Είναι κοινός τόπος πλέον το πόσο έχουν περάσει κομμάτια αυτής της πρακτικής στην ποπ κουλτούρα ή ακόμα καλύτερα το πόσο έχουν ενσωματωθεί κάποια κομμάτια στη συλλογική μνήμη του δυτικού ανθρώπου τα τελευταία εκατό χρόνια.
Στο εργαστήριο αυτό, ο μουσικός/ηθοποιός/αφηγητής και performer Michael Afolayan θα επιχειρήσει να μας εντάξει στις πολυρυθμίες της Δυτικής Αφρικής μεσα απο το κανάλι της πολυφωνίας, θα μας εξοικιώσει με την ρυθμική αφηγηση εν χορώ, την ρυθμική απαγγελία και θα αφήσει χώρο στις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου για να βγάλουν στιχουργικά, το δικό τους δημιουργικό εαυτό.
Το εργαστήρι είναι ανοιχτό σε μουσικούς, στιχουργούς, MCs, παραμυθάδες και ηθοποιούς καθώς και σε όποια ή όποιον έχει ενδιαφέρον να γνωρίσει καλύτερα τα παραπάνω!
Michael Afolayan
Ο Michael Afolayan είναι εικαστικός, μουσικός, ράπερ και καλλιτέχνης θεάτρου και τσίρκου. Εργάζεται επίσης ως εκπαιδευτής στην πρότυπη σχολή ακροβατικών Circus Days, όπου διδάσκει βασικές ακροβατικές τεχνικές, ενώ είναι και ιδρυτής του Πολιτιστικού Κέντρου Αφρικάνικης Τέχνης και Πολιτισμών ANASA, όπου διδάσκει πολυρυθμική μουσική της δυτικής Αφρικής και προάγει τις τέχνες ως μέσο επικοινωνίας και ενδυνάμωσης. Ο Μάικλ είναι ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα όσον αφορά τους μετανάστες δεύτερης γενιάς, ενώ συμμετείχε και στο κίνημα «Όχι στον ρατσισμό από την κούνια», μια καμπάνια της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών που διεκδικούσε την ελληνική ιθαγένεια για όσα παιδιά γεννιούνταν στην Ελλάδα από μη Έλληνες γονείς.
Το Πολιτιστικό Κέντρο Αφρικάνικης Τέχνης και Πολιτισμών ANASA είναι μια μη κερδοσκοπική και μη κυβερνητική οργάνωση που εργάζεται για την εξάλειψη του ρατσισμού, του αποκλεισμού και των διακρίσεων, την προώθηση της πολυπολιτισμικότητας και του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των λαών, και για την ενδυνάμωση και ένταξη, μέσω της τέχνης και του πολιτισμού, των νέων αφρικανικής καταγωγής που είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα είτε ήρθαν ως πρόσφυγες ή μετανάστες. Εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια, το Πολιτιστικό Κέντρο ANASA συμβάλλει στην εξάλειψη του ρατσισμού και των διακρίσεων μέσα από τις τέχνες και τον πολιτισμό, έχοντας ως σημείο αναφοράς την αφρικανική ήπειρο και τη διασπορά της. Αυτή την περίοδο διοργανώνει το Κοινωνικό Τσίρκο της Αθήνας σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.